Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ζωή Διατροφή και Υγεία Διατροφικές διαταραχές

Η πανδημία της απώλειας της υγείας

Παρατηρώντας όλες αυτές τις μέρες όπως όλοι μας, τις ανησυχητικές ενδείξεις για το πως διαχειρίζεται ο παγκόσμιος πληθυσμός τη διαχείριση της πανδημίας, σίγουρα μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το πόσο σημαντική είναι η στάση κάθε ενός από εμάς απέναντι στην υγεία μας.

Θεωρητικά αργά ή γρήγορα, φαίνεται πως όλοι μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με το να νοσήσουμε από τον νέο κορωνοϊό ή οποιονδήποτε άλλο παλαιότερο ιό. Και αυτό διότι όπως αποδείχτηκε και σε χώρες που φαίνεται ότι σε πρώτη φάση κατάφεραν να διαχειριστούν την εξάπλωση του ιού όπως η νότιος Κορέα, τελικά αποδείχτηκε ότι ακόμα και άτομα που κατάφεραν να ξεπεράσουν το πρόβλημα, φαίνεται τελικά ότι δεν απόκτησαν κάποια μόνιμη ανοσία, αλλά αντιθέτως όταν ξανά ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα που έφεραν τον ιό τότε νόσησαν ξανά.

Φαίνεται τελικά ότι όπως και με τον ιό Η1Ν1, κατά πάσα πιθανότητα ακόμα κι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, τελικά θα είναι πολύ πιθανό να ξαναπροσβληθεί από τον ίδιο ιό, διότι μεταλλάσσεται και καθώς φαίνεται κανένα εμβόλιο δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των πολλών και διαφορετικών αντιγράφων στα οποία μεταλλάσσεται ο συγκεκριμένος ιός. Κατά πάσα πιθανότητα οι επιστήμονες περιμένουν ότι με τον ίδιο τρόπο θα συμπεριφερθεί και ο νέος κορωνοϊός στο άμεσο μέλλον.

Όταν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αναφέρεται σε πανδημίες όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο και τα αυτοάνοσα νοσήματα, τελικά φαίνεται ότι όλα αυτά αποτελούν τις συνοδές ή υποκείμενες  αιτίες που καθιστούν ευάλωτο έναν ανθρώπινο οργανισμό απέναντι σε κάθε λοίμωξη, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την εξάπλωση μιας «πανδημίας απώλειας της υγείας» όλων μας.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα που ανάρτησε στη σελίδα του ο γιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς, μας μετέφερε το πόσο σημαντικά αυξημένο κίνδυνο έχουν και οι ασθενείς με παχυσαρκία, σημειώνοντας την ανακοίνωση του  καθηγητής Jean-François Delfraissy, επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει τη Γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία. Ο καθηγητής δήλωσε ότι 17 εκατομμύρια, από τους 67 εκατομμύρια πολίτες της Γαλλίας, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο από τον κορωνοϊό λόγω ηλικίας, προ-υπάρχουσας ασθένειας ή παχυσαρκίας.

Το 88% αυτών που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό, δεν είχε βαριά εικόνα και εμφάνισε μόνο συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Το ποσοστό θνησιμότητας για νέους που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομείο με σοβαρή αναπνευστική νόσο, λόγω COVID-19, ήταν περίπου 2%, αλλά αυτό αυξήθηκε στο 14% για τα πιο ευάλωτα άτομα.

Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων σημαντικών διατροφικών στοιχείων που περνούν απαρατήρητες, σε συνδυασμό με την αντίσταση στην ινσουλίνη, υποσκάπτουν την υγεία μας και λειτουργούν ως βασικός προδιαθεσικός παράγοντας, τόσο για τις χρόνιες όσο και για τις λοιμώδεις ασθένειες.  Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο ιατρός Δημήτρης Τσουκαλάς, η αποκατάσταση των ελλείψεων του οργανισμού και η βελτίωση του μεταβολικού προφίλ είναι προτεραιότητα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η σωστά επιλεγμένη διατροφή, η συμπλήρωση των πιθανών ελλείψεων σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, πολύ σύντομα θα λάβει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε κάθε άνθρωπο παρά η επιθυμία για ένα καλλίγραμμο σώμα.

Οι βιοχημικοί και αποτοξινωτικοί μηχανισμοί κάθε ανθρώπου μέσω της σωστής διατροφής και της τακτικής άσκησης, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την εμφάνιση μιας πληθώρας νόσων του δυτικού πολιτισμού και σίγουρα να «χτίσουν» ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε κάθε πρόκληση απώλειας της υγείας μας.

Η άσκηση αποδεικνύεται όλο και πιο συχνά ως ανεξάρτητος θεραπευτικός παράγοντας πρόληψης και θεραπείας για ανθρώπους που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο  και πρέπει άμεσα να βελτιώσουν διαταραγμένους βιοχημικούς δείκτες  όπως συμβαίνει σε ομάδες ασθενών με Διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ, υπερλιπιδαιμικοί, υπερτασικοί, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς.  Εξίσου σημαντικά μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς σε διαδικασία επανένταξης έπειτα από χειρουργεία καρδιάς ή  ασθενείς με καρκίνο.

Όπως αναφέρει και στο σχετικό άρθρο του o καθηγητής φυσική αγωγής Δημήτριος Βουδούρης, «Εγκλεισμός και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού» στο portal www.healthex.gr,  η ικανότητα κάθε ανθρώπου για αποτελεσματικές ανοσολογικές απαντήσεις σχετίζεται άμεσα με την φυσική (σωματική) δραστηριότητα. Η άσκηση έρχεται να λειτουργήσει στην κυριολεξία σαν φάρμακο, επιφέροντας θετικά αποτελέσματα τόσο στο γλυκαιμικό όσο και στο λιπιδαιμικό προφίλ κάθε ασθενή. Η κατάλληλη και προσαρμοσμένης έντασης άσκηση, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει σε ηπιότερα και μικρότερης χρονικής διάρκειας συμπτώματα σε νοσήματα που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Η επίδραση της άσκησης έχει θεραπευτικά οφέλη σε χρόνιες νόσους όπως κάποια είδη καρκίνου, την αθηροσκλήρωση, τον διαβήτη τύπου ΙΙ, τη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος, την αρθρίτιδα, τη στεφανιαία νόσο καθώς και σε πολλές άλλες σχετικές περιπτώσεις. Επίσης, η επίδραση της άσκησης σε επίπεδο καλής ψυχολογίας, διαχείρισης του στρες και μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη πολύτιμη και ιδιαίτερα αποτελεσματική, ίσως και από την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή.

Σε κλινικές περιπτώσεις ασθενών όπου η άσκηση μπορεί να εφαρμόζεται εξατομικευμένα, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται σε τέτοιο βαθμό όπου κάθε παράλληλη ιατροφαρμακευτική ή διατροφική αγωγή πολλαπλασιάζει τα ευεργετικά αποτελέσματα μειώνοντας σημαντικά το χρόνο ίασης σχεδόν σε κάθε περιστατικό.

0 καθηγητής φυσική αγωγής Δημήτριος Βουδούρης μας αναφέρει ότι ένα ασκησιολόγιο με την χρήση αλτήρων, λάστιχων, άσκηση με το βάρος του σώματος, με τη χρήση αερόβιων μηχανημάτων (ποδήλατο, διάδρομος, κωπηλατικό) είναι μερικοί μόνο από τους πολλούς τρόπους που θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε άνθρωπος που επιθυμεί να τονώσει όχι μόνο το μυϊκό αλλά και το ανοσοποιητικό του σύστημα και γενικότερα την υγεία του.

Καθώς λοιπόν οι μέρες και οι μήνες θα προχωρούν με μία αίσθηση αβεβαιότητας για το πότε και αν οι συνθήκες θα μας επιφέρουν σε μία προηγούμενη «κανονική» πραγματικότητα, θα κρίνεται απολύτως απαραίτητο για κάθε έναν από εμάς, να διαφυλάξουμε  την προσωπική μας υγεία και των αγαπημένων μας σε τόσο υψηλά επίπεδα που ίσως ποτέ άλλοτε δε θα είχαμε σκεφτεί ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε.

Η διαχείριση των διαφόρων ψυχολογικών εντάσεων που πολύ συχνά οδηγούν σε αρνητικές συμπεριφορές όπως υπερκατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, ή άλλες αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις είτε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό είτε στο περιβάλλον και τους οικείους μας, είναι απαραίτητο πια να διαχειριστούν με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η διαχείριση των διαταραχών πρόσληψης τροφής που αποδεδειγμένα οδηγούν σε μεγάλες εναλλαγές βάρους, σε καταστροφικές εκκαθαριστικές μεθόδους που πάντα συνοδεύονται με μια διαρκή αίσθηση ενοχής και επηρεάζουν αρνητικά σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων ανθρώπων, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από μία εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών υγείας.

Η συνεργασία του κάθε ανθρώπου με τον ιατρό του ταυτόχρονα  με ένα επαγγελματία της άσκησης, ένα πτυχιούχο Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και όπου απαιτείται με ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας, κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη συνολική και διαρκή επίτευξη μιας μακροχρόνιας σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας.

Καθώς διαπιστώσαμε, ότι οι συνθήκες ίσως δεν θα μας επιτρέπουν πια να έχουμε πάντα μια face to face επαφή με κάθε θεραπευτή μας, η διαρκής και τακτική επικοινωνία ακόμα και μέσω των διαδικτυακών μέσων που πια μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, μας βοηθάει να διατηρήσουμε αυτές τις ουσιαστικές σχέσεις με τους επαγγελματίες υγείας που εμπιστευόμαστε. Είναι σημαντικό λοιπόν, αυτή η επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας που εμπιστευόμαστε,  σε καμία περίπτωση να μην καθυστερήσει άλλο και κυρίως δίχως να δίνουμε ως άλλοθι στον εαυτό μας ότι θα το(ν) φροντίσουμε όταν και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Αν με βάση την Καινή Διαθήκη, ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα όπου όλοι θα κριθούμε για τις αμαρτίες μας, ίσως έχει ήδη έρθει η στιγμή όπου όλοι θα κριθούμε για τις αμαρτίες και τις παραλείψεις που υποβάλαμε την προσωπική μας υγεία. Είμαστε οι απολύτως υπεύθυνοι τόσο για την προστασία της δική μας υγείας και του στενού περιβάλλοντός μας όσο εξίσου υπεύθυνοι για τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της γης που μας φιλοξενεί.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas