Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Η “απλή λύση” – Σπιτικά άλατα ενυδάτωσης (ORS) Συνταγή

Για να αποφευχθεί η αφυδάτωση από τα πολλά υγρά που χάνονται από το σώμα του ασθενούς- παιδιού ή ενήλικα- χρειάζεται ένα αποτελεσματικό διάλυμα ενυδάτωσης από το στόμα.

Στο φαρμακείο υπάρχει και ειδικό διάλυμα ενυδάτωσης σε σκόνη που διαλύεται σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του φαρμακοποιού, αλλά ένα διάλυμα ενυδάτωσης μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας συστατικά που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό.

Το διάλυμα θα πρέπει να περιέχει: άμυλο ή /και σάκχαρα ως πηγή γλυκόζης και ενέργειας, κάποια πηγή νατρίου και κατά προτίμηση κάποια πηγή καλίου.

Οι παρακάτω παραδοσιακές θεραπείες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές λύσεις ενυδάτωσης από το στόμα και κατάλληλες για να αποτρέψουν ένα παιδί από το να χάσει πάρα πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της διάρροιας:

 • Μητρικό γάλα
 • Χυλός- σούπες (αραιωμένα μείγματα μαγειρεμένων δημητριακών και νερό)
 • Καροτόσουπα
 • Ρυζόνερο

Εάν κανένα από αυτά τα ποτά δεν είναι διαθέσιμα, άλλες εναλλακτικές λύσεις είναι οι εξής:

 • Φρέσκος χυμό φρούτων
 • Τσάι
 • Νερό καρύδας

Προετοιμασία για 1 L διαλύματος χρησιμοποιώντας αλάτι, ζάχαρη και νερό στο σπίτι:

ΠΛΕΝΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ

Συστατικά:

 • Οχτώ (8) κοφτά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
 • Ένα (1) κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 • Ένα λίτρο καθαρού πόσιμου ή βρασμένου νερού – 5 φλιτζάνια (κάθε φλιτζάνι περίπου 200 ml).

Μέθοδος παρασκευής:

Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι το αλάτι με τη ζάχαρη να διαλυθεί.

 Αποτελεσματική σπιτική θεραπεία ενυδάτωσης για την διάρροια

Η αποτελεσματική σπιτική θεραπεία ενυδάτωσης και περιορισμού της υδαρής διάρροιας είναι ένα καλό υποκατάστατο των αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα:

Συστατικά:

 • 1/2 έως 1 φλιτζάνι προμαγειρευμένο ρύζι ή 1½ κουταλιές κρυσταλλικής ζάχαρης
 • 2 φλιτζάνια νερό
 • 1/2 κουταλάκι φυσικό αλάτι

Οδηγίες:

Ανακατέψτε καλά το ρύζι (ή τη ζάχαρη), το νερό και το αλάτι μαζί, μέχρι το μείγμα να πήξει, αλλά να μην είναι πολύ παχύ.  Αποθηκεύστε το υγρό σε ένα δροσερό μέρος για 24 ώρες.

Δώστε το μείγμα με κουτάλι στο παιδί όσο είναι ανεκτό (κάθε λεπτό αν το παιδί θα το πάρει). Συνεχίστε δίνοντας λίγο –λίγο από το μίγμα με το στόχο την αποκατάσταση των υγρών που χάνονται. Ακόμη κι αν το παιδί κάνει εμετό, το μείγμα μπορεί να προσφέρεται σε μικρές ποσότητες (2-1 κουταλιές) κάθε λίγα λεπτά.

Η μπανάνα, το βρασμένο μήλο ή άλλος μη ζαχαρούχος πουρές φρούτων ή λαχανικών (πατάτα, καρότο) μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας κάλιο.Εάν είναι δυνατό, προσθέστε 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού ή κάποια λιωμένη μπανάνα για τη βελτίωση της γεύσης και την παροχή καλίου. Μελάσα και άλλες μορφές της ακατέργαστης ζάχαρης μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της λευκής ζάχαρης, καθώς αυτά περιέχουν περισσότερο κάλιο από λευκή ζάχαρη.

Συνεχίστε τη διατροφή των παιδιών όταν είναι άρρωστα, ανάλογα με τη διάθεση του παιδιού και το θηλασμό, εάν το μωρό θηλάζει.

Το μείγμα αυτό αν και δεν σταματά τη διάρροια, προστατεύει το σώμα από την αφυδάτωση. Η διάρροια θα σταματήσει από μόνη της.

Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο αλάτι. Αν το διάλυμα έχει πολύ αλάτι το παιδί μπορεί να αρνηθεί να το πιει. Επίσης, πολύ αλάτι μπορεί, σε ακραίες περιπτώσεις, να προκαλέσει σπασμούς. Το λιγότερο αλάτι δεν βλάπτει, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Ένας πρόχειρος οδηγός για την ποσότητα του αλατιού είναι ότι το διάλυμα δεν θα πρέπει να είναι πιο αλμυρό από ότι τα δάκρυα.

Επίσης, η περισσότερη ζάχαρη μπορεί να χειροτερέψει την διάρροια.

Διάλυμα μόνο με ζάχαρη ή μόνο με αλάτι δεν μπορεί να βοηθήσει.

Ωστόσο, ένα μείγμα πολύ αραιωμένο (με περισσότερο από 1 λίτρο καθαρό νερό) δεν είναι επιβλαβές.

Δοσολογία:

Προσφέρετε το διάλυμα ενυδάτωσης μετά από κάθε χαλαρή κένωση.

Οι ενήλικες και τα μεγάλα παιδιά πρέπει να πίνουν τουλάχιστον 3 λίτρα ORS την ημέρα μέχρι να γίνουν καλά.

Για ένα παιδί ηλικίας κάτω των 2 ετών η ποσότητα είναι 1/4- 1/2 ενός μεγάλου φλιτζανιού ή ORS 50–100 mL/kg κάθε 3–4 ώρες

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, 1/2-1 μεγάλο φλιτζάνι κάθε 3–4 ώρες.

Για σοβαρή αφυδάτωση, προσφέρετε μικρές γουλιές από το διάλυμα στο αφυδατωμένο πρόσωπο που έχει τις αισθήσεις του κάθε 5 λεπτά μέχρι η ούρηση να έχει κανονική ποσότητα ούρων (πάνω από τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα.)

Προσφέρετε το διάλυμα αργά, κατά προτίμηση με ένα κουταλάκι του γλυκού.

Αν το παιδί το κάνει εμετό, περιμένετε για δέκα λεπτά και στη συνέχεια αρχίστε και πάλι.

Το ρόφημα πρέπει να δοθεί από ένα φλιτζάνι (με το μπιμπερό μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστεί σωστά) με μικρές γουλιές του υγρού.

Το σώμα θα διατηρήσει κάποια από τα υγρά και άλατα που χρειάζεται, ακόμη και αν υπάρχει εμετός.

Θα πρέπει να δίνονται επιπλέον υγρά έως ότου η διάρροια έχει σταματήσει πλήρως. Αυτό μπορεί να πάρει από τρεις έως και πέντε ημέρες.

Αν το παιδί εξακολουθεί να χρειάζεται ORS μετά από 24 ώρες, παρασκευάστε ένα νέο διάλυμα.

Επιπλέον:

Ένα παιδί με συχνά επεισόδια διάρροιας καλό θα ήταν να λαμβάνει από το στόμα άλατα ενυδάτωσης (ORS) και καθημερινά συμπλήρωμα ψευδαργύρου (20 milligrams άνω των 6 μηνών- 10 milligrams κάτω των 6 μηνών) για 10-14 ημέρες. Επίσης, συστήνεται ένα σκεύασμα προβιοτικών με μεγάλη ποσότητα μικροοργανισμών και διαφορετικά στελέχη, κατά προτίμηση μαζί με 1-5 γρ. L-Glutamine μετά από κάθε κένωση και αφού οι κενώσεις ομαλοποιηθούν για 15 μέρες.

Τα φάρμακα για την διάρροια είναι γενικά αναποτελεσματικά, ενώ μπορεί να είναι επιβλαβή. Αντιθέτως η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει.

Το διάλυμα ενυδάτωσης δεν σταματά την διάρροια. Η διάρροια συνήθως περνά από μόνη της μέσα σε τρεις έως τέσσερις ημέρες. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η απώλεια υγρών και θρεπτικών συστατικών από το σώμα του παιδιού, η οποία μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και υποσιτισμό.

Αποφύγετε “σπιτικά γιατροσόφια” με γάλα, σούπα, χυμό φρούτων ή αναψυκτικό.

Η πρακτική της νηστείας για περισσότερες από 4 ώρες είναι ακατάλληλη. Η φυσιολογική διατροφή θα πρέπει να συνεχιστεί για όσους ασθενείς δεν έχουν σημάδια αφυδάτωσης, ενώ θα πρέπει να ξεκινήσει η σίτιση αμέσως μετά τη διόρθωση της μέτριας και σοβαρής αφυδάτωσης, η οποία συνήθως δεν διαρκεί πάνω 2-4 ώρες, χρησιμοποιώντας ORT ή ενδοφλέβια ενυδάτωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ:

ΠΗΓΗ:

 • http://rehydrate.org/solutions/homemade.htm#recipe
 • http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/diarrhoea-vomiting-children.aspx
 • World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Acute diarrhea in adults and children: a global perspective February 2012

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.