Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Θρέφοντας τα παιδιά μου στις καλοκαιρινές διακοπές

Κάποτε ένας φίλος είχε πει «Υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων. Οι άνθρωποι και οι γονείς με μικρά παιδιά…» Το κείμενο που ακολουθεί είναι αυστηρώς ακατάλληλο για όσους επιθυμούν να τεκνοποιήσουν σύντομα. Παρόλα αυτά ας το κρατήσουν κάπου φυλαγμένο για να το επαναφέρουν στη μνήμη τους όταν έρθει αυτή η δύσκολη στιγμή.

Στο μεγάλωμα το παιδιών υπάρχουν πράγματι πολλές δύσκολες στιγμές και αν δεν είσαι εξοπλισμένος με περισσότερη υπομονή κι από αυτή που μπορείς να φαντασθείς τότε μην το επιχειρήσεις. Εκτός κι αν έχεις από τώρα καβάτζα να στα μεγαλώσουν άλλοι. Το έχω δει κι αυτό να συμβαίνει πολλές φορές με τη μόνη διαφορά ότι τα όρια στα παιδιά τα βάζουν οι γονείς και κανένας άλλος. Κι όταν έρθει η ώρα της εφηβείας τότε κάθε γονιός νιώθει ανυπεράσπιστος μπροστά στο θηρίο που μεγάλωσε εν αγνοία του.

Ένα σημαντικό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε γονιός που μεγαλώνει κυρίως κατ’ αποκλειστικότητα τα παιδιά του είναι το θέμα του φαγητού, γιατί αν τα μεγαλώνει άλλος τότε δεν υπάρχει κανένα θέμα. Συνήθως τρώνε ότι θέλουν και σπάνια μπορεί να βρεθεί κάποιος να τους χαλάσει το χατίρι…

Ένα από τα θέματα που θεωρώ ότι αξίζει να μεταφέρω την εμπειρία μου έχει να κάνει με το φαγητό πριν και μετά το μπάνιο στη θάλασσα. Εικόνες όπως αυτές που πηγαίνει η οικογένεια στην ταβέρνα και τα πιτσιρίκια τσακίζουν το ψωμί που έρχεται με το στρώσιμο του τραπεζιού χορταίνοντας προκαταβολικά αφήνοντάς σε μετά να αναρωτιέσαι γιατί παρήγγειλες τόσα πιάτα, αποτελεί μέρος της καλοκαιρινής καθημερινότητας των διακοπών.

Η καλή μέρα ξεκινά απ’ την ζεστή πρωινή λιακάδα. Η καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για να κάτσει στο τραπέζι η οικογένεια να φάνε όλοι μαζί το πρωινό τους. Χωρίς την πίεση του ασφυκτικού ωραρίου μπορούν γονείς και παιδιά να δοκιμάσουν και νέες γεύσεις από αυτές που συνηθίζουν να λαμβάνουν τους χειμερινούς μήνες. Με έμφαση στα πολλά φρούτα του καλοκαιριού αλλά και την άνεση του χρόνου μπορούν να δοκιμάσουν πολλά και διαφορετικά πρωινά. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο σε αυτό το κομμάτι γιατί άλλωστε μέσα από την ιστοσελίδα www.diatrofi.gr πολλοί συνάδελφοι έχουν καταθέσει εξαιρετικές ιδέες αλλά και στο βιβλίο μου «Σεφ στο παρά πέντε…» έχω δώσει δεκάδες διαφορετικές γευστικές επιλογές για το πρωινό γεύμα.

Γενικά η κατανάλωση ενός καλού – θρεπτικού πρωινού αποτελεί ουσιαστικής σημασίας όχι μόνο για την σχολική καθημερινότητα των παιδιών αλλά και για τις ώρες που θα ακολουθήσουν στη θάλασσα αφού τα παιδιά συνήθως μπαίνουν με την άφιξη και βγαίνουν με την αναχώρηση από την παραλία. Η διαρκής δραστηριότητα και το κολύμπι μέσα σε δυο τρεις ώρες θα εξαντλήσουν όλα τα ενεργειακά αποθέματα των παιδιών και όσο παίζουν δεν θα σας παραπονεθούν, αλλά όταν αργότερα θα έρθουν αντιμέτωπα με τη θέα του φαγητού, τότε αυτό θα τα καταστήσει πραγματικά θηρία.

Πριν όμως μιλήσουμε για το φαγητό υπάρχει κάτι εξίσου σημαντικό που συνήθως ξεχνούν οι περισσότεροι και αυτό δεν είναι άλλο από το πολυτιμότατο νερό. Έχει υπολογισθεί ότι για κάθε 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας υπό συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας απαιτείται για κάθε οργανισμό περίπου 250 -500 ml νερού. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 2 ποτήρια νερό ή ένα μικρό μπουκαλάκι νερό για κάθε μια ώρα δραστηριότητας υπό την επίδραση των ηλιακών ακτινών. Το γεγονός αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα ενυδάτωσης κάθε ανθρώπου για την προστασία του από φαινόμενα θερμοπληξίας και εξάντλησης. Ακόμα και όσον αφορά την μεγάλη μας ανησυχία για την πιθανότητα εγκαυμάτων ένας καλά ενυδατωμένος οργανισμός μπορεί να προστατεύσει εξίσου καλά με οποιοδήποτε αντηλιακό.

Όσον αφορά την προσωπική μου άποψη για τα αντηλιακά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι αν είμαστε διαρκώς με ένα μπουκάλι αντηλιακό πάνω από το παιδί του στερούμε τη δυνατότητα να συλλέξει μέσω της έκθεσης των ηλιακών ακτινών στο γυμνό δέρμα την πολύτιμη βιταμίνη D που θα το βοηθήσει να αναπτύξει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Μισή ώρα πριν φτάσουμε στην παραλία, μια ώρα μετά, και όσο γίνεται αποφυγή της έκθεσης τις πιο επικίνδυνες ώρες μεταξύ 1-3μμ το παιδικό κορμί θα συνηθίσει να παράγει σε ικανές ποσότητες την δική του ποσότητα μελανίνης και σύντομα δεν θα χρειάζεται ούτε σταγόνα αντηλιακού. Ειδικά για το συγκεκριμένο θέμα διάβασε περισσότερα στη άρθρο του γιατρού Δημήτρη Τσουκαλά στην ιστοθέση http://www.drtsoukalas.com/subject.php?id=55 

Και τώρα από την θεωρία ας περάσουμε στην πράξη. Αφήνοντας τα «πρέπει», τα «οπωσδήποτε» και τα «επιβάλλεται» θα σου περιγράψω τι κάνω εγώ με τα δικά μου παιδιά που φέτος το καλοκαίρι έκλεισαν αισίως τα επτά, έξι και τρία έτη.

Συνήθως ξεκινάμε για την παραλία κατά τις 11πμ για να προλάβουν να έχουν απολαύσει τη θάλασσα μέχρι τις 2μμ. Επειδή είναι πραγματικά δύσκολο να τα σταματήσεις από το παιχνίδι για τους δώσει όσο νερό χρειάζονται φροντίζουμε να έχουν πιει τουλάχιστον από τρία με τέσσαρα ποτήρια νερό πριν ξεκινήσουμε για την παραλία φροντίζοντας το τελευταίο από αυτά είναι πριν μπούμε στο αυτοκίνητο, φορτωμένοι με όσα δεν μπορείς να φανταστείς που μπορεί να τους φανούν χρήσιμα για να χαρούν το μπάνιο τους. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να έχουμε από ένα ατομικό μπουκαλάκι νερό ώστε να ελέγχουμε την ποσότητα νερού που θα πιούνε και στη συνέχεια τους δίνουμε κι άλλο αν έρθουν να το ζητήσουν από μόνα τους. Τέλος λίγο πριν ετοιμασθούμε για την επιστροφή τους δίνουμε να φάνε κάποιο φρούτο που θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στην ενυδάτωσή τους αλλά και να μετριάσει την πείνα τους γι αργότερα.

Αν στη συνέχεια πάμε σε κάποια ταβέρνα από μόνα τους θα πιούν τουλάχιστον ένα με δυο ποτήρια νερό μόλις δουν το δροσερό μπουκάλι να έρχεται στο τραπέζι. Πριν παραγγείλουμε συνεννοούμαι με το σερβιτόρο να ΜΗ φέρει ψωμί στο τραπέζι πριν έρθουν τα πρώτα πιάτα διαφορετικά θα χορτάσουν με το ψωμί και θα περιφρονήσουν το φαγητό τους. Στην παραγγελία περιλαμβάνονται και τουλάχιστον δυο διαφορετικές σαλάτες,

Αν μετά την παραλία επιστρέψουμε στο σπίτι και μέχρι να κάνουν μπάνιο τους προσφέρω από ένα ποτήρι νερό και λίγο πριν καθίσουμε στο τραπέζι τους δίνω από ένα επιπλέον ποτήρι νερό ώστε να μη το ζητάνε συνέχεια κατά τη διάρκεια του γεύματος. Άλλωστε οι γνώστες περί της σωστής διατροφής έχουν υπόψη τους ότι οι μεγάλες ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος δυσχεραίνουν τη χώνεψη και γεμίζουν το στομάχι μειώνοντας την επιθυμία των παιδιών να ολοκληρώσουν σωστά το γεύμα τους.

Καθότι πολλά παιδιά έχουν μια δυσκολία στο να καταναλώσουν λαχανικά συνήθως μέχρι να ετοιμασθεί το τραπέζι τους προσφέρω μικρά μπαστουνάκια από αγγουράκι και ροδέλες με πιπεριά αλατισμένες με φυσικό μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι που το τρώνε πολύ ευχάριστα και μετριάζει κάπως την πείνα τους αλλά και τους παρέχει μια επιπλέον φυσική ενυδάτωση. Στη συνέχεια είτε είμαστε στην ταβέρνα είτε στο σπίτι σερβίρουμε στο πιάτο τους μια μικρή ποσότητα σαλάτα ώστε πριν ξεκινήσουν να τρώνε το φαγητό να έχουν καταναλώσει μια μικρή αλλά σημαντική ποσότητα λαχανικών που θα έχει καλύψει επάξια τις ανάγκες του από αυτή την ομάδα τροφών.

Όσον αφορά το ψωμί που ανεξαιρέτως αποτελεί από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών στο τραπέζι φροντίζουμε να υπάρχει κομμένη από μια φέτα στον καθένα ώστε να εξασφαλίσουμε να χορτάσουν κυρίως με το φαγητό τους. Στη δική μου οικογένεια πάντως προτιμάμε αντί για ψωμί να έχουμε στο τραπέζι μικρά κρίθινα Κρητικά παξιμάδια που χορταίνουν καλύτερα αλλά κυρίως έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Όσον αφορά τα γεύματα της εβδομάδος έχουμε τουλάχιστον δυο φορές τη βδομάδα φασολάκια ή μπάμιες που ως πρωτεΐνη τα συνοδεύουμε με τυρί φέτα, μια φορά ψάρι, μια φορά κοτόπουλο, μια φορά κάποιο κρέας που συνήθως είναι κατσικάκι στο φούρνο, μια φορά ζυμαρικά και ακόμα και το καλοκαίρι μια φορά όσπρια.

Τα μεσημέρια μετά το φαγητό υπάρχει υποχρεωτικός ύπνος για όλους που συνήθως τα ωθείς με γκρίνιες και κλάματα στο κρεβάτι αλλά σύντομα πέφτουν σε βαθύ ύπνο και μετά δυσκολίας τα ξυπνάμε κατά τις έξι το απόγευμα για να κοιμηθούν μια λογική ώρα το βράδυ και να βρουν κι οι γονείς λίγο χρόνο για να τον περάσουν μόνοι τους.

Τα απογεύματα έχουμε κρατήσει μια συνήθεια από το χειμώνα όπου τους αρέσει να φτιάχνουμε στο μπλέντερ ένα χυμό με φρέσκα φρούτα, φυσικό γιαούρτι και λίγο μέλι και που στη συνέχεια θα συμπληρώσουμε με κάποιο μικρό σπιτικό γλυκό όπως ένα κομμάτι κέικ ή ένα κουλουράκι ή ένα παγωτίνι που θα τους δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να παίξουν μέχρι αργά το απόγευμα.

Πριν το βραδινό και μέχρι να ετοιμασθούν για το βραδινό τους δίνουμε από ένα μικρό πιάτο με διάφορα φρούτα και λίγους μουσκεμένους ξηρούς καρπούς που η πείνα απ’ το παιχνίδι κάνει ακόμα και τα πιο δύσκολα να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν και νέες γεύσεις.

Το βραδινό τους συνήθως είναι κάτι πιο απλό και μπορεί να είναι ένα με δυο καλαμάκια σουβλάκι με μια αλάδωτη πίτα ή μπορεί να τους ψήσουμε κάποια πιτάκια από αυτά που τα ψήνεις απευθείας από την κατάψυξη με βάσει τα λαχανικά και το τυρί ή μπορεί να τους φτιάξουμε μια σπιτική πίτσα ή μια ελαφριά ομελέτα με λαχανικά ή κάποιο τοστ με διπλό τυρί για να καλύψει τις ανάγκες τους σε ασβέστιο και πρωτεΐνη αλλά πάντα συνοδεία κάποιας μικρή σαλάτα ή αγγουράκι που έχει προηγηθεί ώστε να χορτάσουν καλύτερα.

Κλείνοντας με την εμπειρία μου ως γονιός αλλά και ως επιστήμονας στον τομέα της διατροφής και παρ’ όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν όχι μόνο τα δικά μου παιδιά αλλά και αρκετά που πέρασαν φιλοξενούμενα από τα σπίτι μας θέλω να καταλήξω πως όταν τα παιδιά έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και τρώνε με συγκεκριμένα ωράρια τότε μπορούμε να όχι μόνο να καταφέρουμε να ρυθμίσουμε την πείνα τους αλλά και να τα μάθουμε να έχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά την ποικιλία των τροφών που δέχονται να καταναλώσουν.

Προσωπικά πιστεύω πως αν οι ίδιοι οι γονείς εφαρμόζουν σωστές διατροφικές συνήθειες και όταν μέσα στο σπίτι δεν υπάρχουν σε αφθονία τροφές όπως γλυκά, παγωτά και άλλα μη θρεπτικά τρόφιμα τότε τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν σωστά το σώμα τους. Αν παράλληλα έχουν και την αφοσίωση των γονέων μέσω της προσωπικής ενασχόλησης μαζί τους, φροντίζοντας να τους αφιερώνουν ολόψυχα τον ελεύθερο χρόνο που θα κερδίσουν από το χρόνο των διακοπών τους, τότε η οικογένεια προετοιμάζεται γεμάτη με πολλά ψυχικά εφόδια για να αντιμετωπίσει τη σχολική χρονιά που θα έρθει σύντομα.

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι  διαιτολόγος – διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders

Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών www.keadd.gr

Περισσότερα για τον αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

επιτρέπεται η αναδημοσίευση του άρθρου με την προϋπόθεση της αναφοράς του www.diatrofi.gr  και των στοιχείων του συγγραφέα

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas