Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Ισορροπημένη παιδική διατροφή VS Φθινοπωρινές ιώσεις: 1-0

Το φθινόπωρο μπήκε για τα καλά, ο καιρός άλλαξε και η αυξομείωση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το συνωστισμό που δημιουργείται στους κλειστούς χώρους, κάνουν τους μικρούς μας φίλους επιρρεπείς σε διάφορες ιώσεις και κρυολογήματα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, οπότε σκοπός μας είναι να δυναμώσουμε τον οργανισμό τους ώστε να μην αρρωσταίνουν, αλλά και όταν συμβεί αυτό να αναρρώνουν γρηγορότερα.

 

Λύση 1η: Το πιάτο του

Η διατροφή των παιδιών είναι σημαντικό να είναι ισορροπημένη καθ’ όλη τη διάρκεια χρόνου. Φροντίζουμε να καταναλώνει:

  • τακτικά μέσα στην εβδομάδα, τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρι – θαλασσινά, αυγά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά, πράσινα λαχανικά, δηλαδή τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε διάφορα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, μαγγάνιο
  • τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο, βιταμίνες Α και C. Τα καρότα, οι πιπεριές, το σπανάκι, το πεπόνι, τα βερύκοκκα και το μάνγκο, είναι τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο, το οποίο αυξάνει τη παραγωγή βλέννας στο αναπνευστικό. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι οι ντομάτες, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σκουμπρί, σολωμός, σαρδέλες κλπ). Το β-καροτένιο δρα συνεργιστικά με τη βιταμίνη Α, η οποία θωρακίζει τα κύτταρα της επιφάνειας του αναπνευστικού σωλήνα, εμποδίζοντας έτσι την είσοδο σε μικρόβια και ιούς. Η βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται στα εσπεριδοειδή, στα ακτινίδια και στο μπρόκολο, δεν δρα μόνο προληπτικά αλλά και θεταπευτικά, μιας και σε περίπτωση που ένας οργανισμός αρρωστήσει, η αυξημένη πρόσληψη αυτής, μειώνει τη διάρκεια της νόσου και την ένταση των συμπτωμάτων, δρώντας σαν φυσικό αντισταμινικό.
  • τροφές με αυξημένη ποσότητα ω3 και ω6 λιπαρών, οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μιας και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • τροφές με προβιοτικά και πρεβιοτικά, όπως γιαούρτι 24ωρης ωρίμανσης, κεφίρ, κομπούχα
  • αρκετά υγρά (κυρίως νερό), με σκοπό την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών αλλά και των υδατοδιαλυτών βιταμινών.

 

Λύση 2η: Η κίνηση

Παροτρύνουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με κάποιο άθλημα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα άγχους και βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία τους. Αν παρ’ όλα αυτά, η γρίπη πρόλαβε να σας χτυπήσει την πόρτα και το παιδί σας έχει πυρετό, έχετε στο νου σας πως η κίνηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο να πέσει ο πυρετός, μιας και με τον ιδρώτα αποβάλλονται οι τοξίνες του οργανισμού, έτσι το παιδί ξεπερνα τη γρίπη ή την ίωση γρηγορότερα.

Συνοψίζοντας, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παράλληλα με κίνηση και τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, θα θωρακίσουν τον οργανισμό ενός παιδιού ενάντια σε κάθε είδους ίωση.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Αναστασία Κίμογλου/ Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Διατροφολόγος – Διαιτολόγος Κίμογλου Αναστασία γεννήθηκε στις Σέρρες το 1990. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, της σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, και αποφοίτησε το 2013 με βαθμό 7,65 «Λίαν Καλώς».
Πραγματοποίησε το 2012 την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, με πλήρη ανάθεση καθηκόντων και καθημερινές επισκέψεις στους ασθενείς μαζί με θεράποντες ιατρούς, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται με δικό της πελατολόγιο, καθώς και ως εξωτερικός συνεργάτης σε χώρους εκγύμνασης.
Η διπλωματική της εργασία εκπονήθηκε και παρουσιάστηκε το 2013, και αφορούσε τη μελέτη της αντιοξειδωτικής δράσης και των οργανοληπτικών ιδιοτήτων στο έγχυμα και αφέψημα του Σιδερίτη (Sideritis perfoliata subsp.perfoliata).
Το 2015 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται από τον ΚΕΑΔΔ υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας NCFED και είναι κάτοχος του αντίστοιχου τίτλου.
Είναι μέλος της Ένωσης Διατροφολόγων Διαιτολόγων Ελλάδος, και έχει συστηματικά συμμετοχές στα πανελλήνια συνέδρια του κλάδου καθώς και σε ημερίδες διατροφής.
Από το Μάρτιο του 2016, κατανοώντας τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή σε θέματα διατροφής, δημιούργησε την ομάδα του Eatwise, διατηρώντας ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της οδού Μητροπόλεως, όπου παρακολουθεί περιστατικά με Διατροφικές Διαταραχές αλλά και με γνωστά προβλήματα της εποχής μας όπως η Ενήλικη, Εφηβική και Παιδική Παχυσαρκία, διαταραχές των λιπιδίων, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Θυρεοειδοπάθειες , το Μεταβολικό Σύνδρομο και το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Υπογονημότητα, κ.ά
Εκφωνεί στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Σιντική 92,1 fm διατροφικές συμβουλές, και αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα «Ψίθυροι της Σιντικής» του Σιδηροκάστρου Σερρών. Επίσης, πραγματοποιεί εκπαιδευτικές παρουσιάσεις σε δημοτικά σχολεία και δημοτικές βιβλιοθήκες, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων γύρω από την ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.
Additional info:
Μητροπόλεως 51
1ος όροφος
Θεσσαλονίκη, 54623
Τηλ.: 2310 267197
Κιν: 698 8880675
E-mail: info@eatwise.gr
http://eatwise.gr