Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Ο κλασικός χορός ως εργαλείο έκφρασης και υγείας

Written by  Σοφίας Γκουντέλια καθηγήτρια χορού

Ο κλασικός χορός δεν είναι απλά γυμναστική, όπως νομίζουν εσφαλμένα οι περισσότεροι, αλλά Τέχνη και Τεχνική. Άλλωστε ο χορός, γενικότερα, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εκφραστικά μέσα του ανθρώπου, μαζί με τη μουσική, την υποκριτική και την εικαστική τέχνη.Τέχνη γιατί εκφράζει και απελευθερώνει συναισθήματα, σπάει τις αγκυλώσεις και τα κλισέ (γενικώς) και ανοίγει τις παιδικές ψυχές στο ρυθμό και την κίνηση, με αποτέλεσμα να καλλιεργεί τις αυριανές συνειδήσεις με πολιτιστικές και πολιτισμικές αξίες.

Το παιδί πρέπει να καταλάβει πως ζωή σημαίνει κίνηση, πως ο ρυθμός εμψυχώνει την κίνηση και της δίνει λειτουργικότητα και χάρη. Ο ρυθμός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα στον καθένα μας. Ο κλασσικός χορός οφείλει να τον αφυπνίσει και να του δώσει εκφραστική διέξοδο. Παράλληλα, τα μαθήματα κλασσικού χορού φέρνουν τα παιδιά, αλλά και τους μεγαλύτερους, σε μια καθημερινή επαφή με τη μουσική που σε συνδυασμό με το χορό δίνει ακόμη μία καλλιτεχνική διέξοδο φτάνει στο υψηλότερο σημείο την εκφραστικότητα, την ευγένεια, αλλά και την κατανόηση όλων αυτών των βιομηχανοποιημένων «καλλιτεχνικών» υποπροϊόντων που μας κατακλύζουν απ’ όλες τις πλευρές εν αντιθέσει με τις σοβαρές καλλιτεχνικές αναζητήσεις και τις προτάσεις καταξιωμένων ανθρώπων του πολιτισμού.
Τεχνική γιατί χρησιμοποιώντας το σώμα σαν εργαλείο έκφρασης το γυμνάζει και αναπτύσσει το μυϊκό του σύστημα με επιστημονική μεθοδολογία.
Ο κλασσικός χορός αναπτύσσει τους μύες και το σκελετό του σώματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προλαμβάνοντας προβλήματα που δημιουργούνται (από κακή στάση του σώματος, ακινησία κλπ) στη σπονδυλική στήλη, όπως σκολίωση, λόρδωση, κύφωση κλπ.
Μεταδίδει στο παιδί από την τρυφερή του ηλικία την αίσθηση της σωστής, γεμάτης χάρη, στάσης. Επιπλέον, της σωστής τοποθέτησης, ελέγχου των μελών του σώματος ώστε να μπορεί να κινηθεί σωστά.
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ότι ο κλασσικός χορός θα διδάσκεται με υπευθυνότητα από διπλωματούχους και ικανούς δασκάλους και δασκάλες με συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα που βασίζεται σε διεθνές και επιστημονικά τεκμηριωμένο μορφωτικό πρόγραμμα και με παιδαγωγική μεθοδολογία.
Τα  στοιχεία αυτά συγκεντρώνει το σύστημα RAD (Βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου) με το οποίο εκπαιδεύονται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο (από την τρυφερή ηλικία των τριών ετών), αλλά και καταξιωμένες μπαλαρίνες ή δασκάλες χορού, σε 75 χώρες του πλανήτη.
Αναπτύσσει τις σωματικές και καλλιτεχνικές ικανότητες του παιδιού ισόρροπα με την ηλικία του και κατ’ επέκταση με τη μυϊκή και σκελετική ανάπτυξη. Έχει συγκεκριμένες τάξεις και διδακτέα ύλη ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
Επίσης, απονέμει διπλώματα διεθνώς αναγνωρισμένα ύστερα από εξετάσεις που διεξάγονται από απεσταλμένες εξετάστριες και δια μέσου ενός φορέα κύρους όπως το Βρετανικό Συμβούλιο όπου εκεί μπορεί να αναζητηθεί ακόμη και με ένα απλό τηλεφώνημα την αρτιότητα του καθηγητή με βάση το Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα και από το Υπουργείο Πολιτισμού για την εγκυρότητα της σχολής.
Ο κλασικός χορός, λοιπόν, είναι μία πολύπλευρη και πολυδιάστατη εξωσχολική δραστηριότητα πολύ σημαντική από κάθε άποψη συμβάλλοντας ουσιαστικά στη σωματική, πνευματική ανάπτυξη και πλάθει την αισθητική καλλιέργεια του παιδιού ακόμη και αν δεν ασχοληθεί επαγγελματικά με τον κλασσικό χορό μετά την ενηλικίωσή του. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα πριν επιλέξουν τη σχολή κλασσικού χορού στην οποία θα εμπιστευθούν το παιδί τους με βάση τα πιο αυστηρά κριτήρια.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.