Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Πώς επηρεάζουν γονείς και φίλοι τις επιλογές σνακ των παιδιών ;

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με την κατανάλωση σνακ από παιδιά εξετάζοντας το πώς επηρεάζουν γονείς και φίλοι την αγοραστική τους συμπεριφορά.

Ωστόσο, ο βαθμός επιρροής εξαρτάται από την ηλικία και το στάδιο ζωής του κάθε παιδιού. Η μελέτη αυτή εξέτασε λοιπόν το κατά πόσο επηρεάζουν την κατανάλωση σνακ οι γονείς (βάσει της διαθεσιμότητας σνακ στο σπίτι και των κανόνων καλής διατροφής που έχουν θέσει οι ίδιοι) αλλά και οι φίλοι.

Κατά τον σχεδιασμό της έρευνας, είχε  υποτεθεί ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να αγοράζουν ακατάλληλα σνακ αν αυτά δεν είναι γενικά διαθέσιμα στο σπίτι και ότι επίσης τα παιδιά είναι ευάλωτα στην επιρροή των συμμαθητών τους. Θεωρήθηκε επίσης ότι τα παιδιά που αγοράζουν σνακ με το χαρτζιλίκι τους, θα καταναλώνουν περισσότερα και κακής ποιότητας σνακ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι πλήρως κατατοπιστικά: όσο περισσότερα σνακ είναι διαθέσιμα στο σπίτι, τόσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωσή τους από τα παιδιά. Επίσης, τα παιδιά που ήταν ευάλωτα στην επιρροή των φίλων τους αγόραζαν περισσότερα σνακ με το χαρτζιλίκι τους.

Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν ότι τόσο οι γονείς από το σπίτι όσο και οι συμμαθητές τους επηρεάζουν τελικά τις επιλογές σνακ των παιδιών.

Η παραπάνω έρευνα αποδεικνύει τη σημασία της επιλογής σωστών σνακ από το σπίτι, καθώς τα παιδιά είναι ευάλωτα σε ακατάλληλες συχνά επιλογές.

Σνακ χωρίς ζάχαρη υπάρχουν ;

Υπάρχουν και μάλιστα σε μεγάλη ποικιλία, αρκεί να ανατρέξουμε στην διατροφική ετικέτα και να βρούμε εκείνα που μας αρέσουν γευστικά.

Συνήθως τα σνακ περιέχουν υδατάνθρακες και ανήκουν στις αμυλούχες τροφές. Για την βέλτιστη προάσπιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, είναι ωφέλιμη η προσθήκη κάποιου φρούτου ή λαχανικού, διασφαλίζοντας τις απαραίτητες για την φυσιολογική ανάπτυξη βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες κ.α

Για τα παιδιά είναι καλό να προστεθεί και μια μερίδα ζωικής τροφής, όπως κάποιο ζυμωμένο γαλακτοκομικό (Κεφίρ, πλήρες γιαούρτι, γραβιέρα, παρμεζάνα, ανθότυρο, φέτα κ.α.)  διότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερες πρωτεϊνικές ανάγκες.

Βιβλιογραφία :

https://academic.oup.com/eurpub/article/25/6/1006/2467448

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com