Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σε μωρό;

Ο αναπάντεχος επισκέπτης, μια γαστρεντερίτιδα με διάρροια ή/ και εμετό, μπορεί να χαλάσει το πρόγραμμα και να μας ταλαιπωρήσει για μέρες. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη ως και επικίνδυνη εάν η γαστρεντερίτιδα εμφανιστεί σε παιδί ή ακόμα χειρότερα σε μωρό.

Στα περισσότερα μωρά η συνοχή των κενώσεων αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα ή ακόμη και μέρα με τη μέρα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο μαλακές κενώσεις, χωρίς έντονη οσμή, ενώ τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα γάλακτος έχουν πιο σταθερές κενώσεις, πιο σκουρόχρωμες και πιο δύσοσμες.

Ως διάρροια ορίζεται η κατάσταση όπου το μωρό έχει συχνά υδαρή κόπρανα, ανεξάρτητα από τον τρόπο που τρέφεται. Κύρια αιτία είναι μια λοίμωξη- γαστρεντερίτιδα , η οποία συχνά συνοδεύεται και με εμετό ή πυρετό. Συνήθως προκαλείται από έναν ιό, όπως τον ροταϊό. Τα μωρά που τρέφονται με φόρμουλα γάλακτος είναι πιο επιρρεπή σε γαστρεντερίτιδα από τα μωρά που θηλάζουν.

Το συχνό πλύσιμο με σαπούνι και ζεστό νερό, καθώς και το στέγνωμα των χεριών είναι απαραίτητο για την πρώτη γραμμή προστασίας. Όταν υπάρχει κάποιος ασθενής στο σπίτι, οι τουαλέτες πρέπει να παραμένουν σχολαστικά καθαρές και οι πετσέτες να αλλάζουν συχνά και να μην μοιράζονται στα μέλη της οικογένειας. Για τα βρέφη που ταΐζονται με μπουκάλια απαιτείται εξαιρετικά προσεκτική αποστείρωση.

Τα μωρά περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους, ενώ μπορούν να χάσουν εύκολα πάρα πολλά υγρά και να αφυδατωθούν. Ένα αφυδατωμένο μωρό μπορεί να γίνει ληθαργικό ή ευερέθιστο, να έχει ξηροστομία, χαλαρό, ωχρό δέρμα με στίγματα, ενώ τα μάτια και το κρανίο (το μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού τους) μπορεί να παρουσιάσουν βύθισμα.

Εάν το μωρό είναι αφυδατωμένο, δεν παράγει πολλά ούρα. Μπορεί επίσης να χάσει την όρεξη του και να έχει κρύα χέρια και πόδια.

Το αφυδατωμένο μωρό χρειάζεται περισσότερα υγρά. Σε ήπια αφυδάτωση συστήνεται η χρήση ενός ισοτονικού ροφήματος που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο ή να παρασκευάσετε στο σπίτι. Σε σοβαρή αφυδάτωση η διακομιδή στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.

Τα επιπλέον υγρά πρέπει να δίνονται στο μωρό ανάμεσα στα γεύματα ή μετά από κάθε υδαρή κένωση. Δεν προτείνεται η διακοπή του θηλασμού, ενώ συχνά μπορεί να χρειαστεί αλλαγή σε κατάλληλη φόρμουλα για τα βρέφη που δεν θηλάζουν.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας επειγόντως για συμβουλές αν έχουν περάσει 6 ή περισσότερες διαρροϊκές κενώσεις τις τελευταίες 24 ώρες ή αν το μωρό σας έχει κάνει εμετό 3 ή περισσότερες φορές τις τελευταίες 24 ώρες, όπως επίσης αν το μωρό σας δεν φαίνεται καλά, είναι υποτονικό, έχει πυρετό ή δεν έχει ούρα.

 

Δείτε πως να φτιάξετε ένα διάλυμα ενυδάτωσης εδώ:

Πηγές:

http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/diarrhoea-vomiting-children.aspx

World Gastroenterology Organisation Global Guidelines Acute diarrhea in adults and children: a global perspectiveFebruary 2012

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.