Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Οι πρώτες τροφές του

Ένα βρέφος, δέχεται την πρώτη στερεά τροφή, κάπου στους 5-6 μήνες ζωής του. Παλαιότερα, οι πρώτες τροφές, δίνονταν νωρίτερα… μετά από έρευνες, διαπιστώθηκε πως αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, επειδή η νεφρική λειτουργία δεν έχει ωριμάσει ακόμη, το μωρό δεν μπορεί να δεχτεί την αυξημένη ποσότητα νατρίου και πρωτεϊνών που περιέχονται σε μερικές στερεές τροφές.

Με τη βοήθεια του παιδιάτρου και ενός έμπειρου διατροφολόγου, το παιδί σας μπορεί μάθει τι θα πει στερεό-υγιεινό τρόφιμο. Τα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και το ρύζι, είναι οι πρώτες τροφές που θα δεχθεί. Και αυτό, γιατί αυτά που λαμβάνει σαν πρώτες τροφές, δεν είναι ύποπτα τρόφιμα, για πιθανή αλλεργία.

Σε καμία περίπτωση………. το βρέφος….., και πριν την ηλικία του έτους, δεν θα πρέπει να καταναλώσει τα εξής τρόφιμα:

Συστατικά τροφίμων:

  • Ζάχαρη… Εκτός από τη κοινή λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, μπορεί να κρύβεται με άλλες λέξεις, και μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, εάν διαβάσουμε την διατροφική ετικέτα που βρίσκεται σε διάφορα βρεφικά ή παιδικά προϊόντα. Μην εμπιστευτείτε λοιπόν ένα βρεφικό προϊόν που περιέχει τα στοιχεία: Δεξτρόζη, σουκρόζη, γλυκόζη, σιρόπι φρουκτόζης κλπ. Όλα αυτά, είναι κατηγορίες ζάχαρης, ενώ πολλά από αυτά ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ σε τέτοια ηλικία. Ένα μωρό μη ξεχνάτε, ότι δεν έχει δοκιμάσει τη γλυκιά γεύση, οπότε αν πεινάσει θα φάει ότι εμείς του προσφέρουμε. Αν πάλι εμείς δοκιμάσουμε κάτι που δεν μας αρέσει, δεν θα το δώσουμε με σιγουριά στο παιδί μας, θεωρώντας πως είναι άνοστο. Μην κάνετε όμως το λάθος αυτό!.. Η ζάχαρη θα πρέπει να δίδεται με συνέπεια και σίγουρα καλό θα ήταν να τη γευθεί το μικρό σας μετά το έτος. Αν επιθυμείτε τη μικρότερη κατανάλωση ζάχαρης αντί ρυζάλευρο βανίλια μπορεί το βρέφος να φάει το σκέτο ρυζάλευρο και αν εσείς θέλετε να το κάνετε πιο γλυκό να βάλετε μέσα λίγο πολτοποιημένο φρούτο. Ακόμα και λίγο ζωμό κρέατος, ή τροποποιημένο βραστό λαχανικό, για να το φάει σαν ελαφρύ γεύμα. Το ίδιο μπορεί να γίνει με όλες τις κρέμες που κυκλοφορούν. Επίσης καλό είναι η φρουτόκρεμα να γίνεται με φρούτο!…Δεν υπάρχει σύγκριση με το φρούτο και το φρούτο σε σκόνη. Άλλωστε με αυτό τον τρόπο το παιδί σας το μαθαίνεται ΝΑ ΜΗΝ ΑΓΑΠΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ!!!! Φαντασία χρειάζεται, αγάπη, και σωστή ενημέρωση!…

Μερικοί γονείς, βιάζονται και δίνουν γλυκά και σοκολάτες στα παιδιά τους!..

ΑΥΤΟ θα πρέπει να μας απασχολεί αρκετά, αφού η ζάχαρη και η σοκολάτα, προκαλούν εθισμό!…έναν εθισμό που εμείς προκαλούμε.. Είναι στο χέρι σας το κλειδί.. ξεκλειδώστε το πρόβλημα αυτό! Σκεφτείτε πριν δώσετε ένα γλυκό η μια σοκολάτα στο μικρό σας.

  • Αλάτι… Έρευνες καταλήγουν στο ότι το αλάτι, δεν είναι σωστό να προστίθεται στο φαγητό των βρεφών κάτω του έτους, διότι οι νεφροί τους είναι ανώριμοι και δεν μπορούν να δεχθούν το συστατικό αυτό. Ενώ μετά το έτος, αλάτι θα πρέπει είτε να μη προστίθεται, είτε να χρησιμοποιείται με μέτρο και να προτιμάτε πάντα όχι μόνο για το βρέφος αλλά για όλη την οικογένεια το μη ραφιναρισμένο θαλασσινό αλάτι ή αλλιώς τον αφρό του αλατιού. Επίσης θα λέγαμε να ελέγχονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, αφού αλάτι- ζάχαρη και πρόσθετα, θα μπορέσουμε να βρούμε σε υποτίθεται βρεφικά-παιδικά τρόφιμα, όπως κρέμες, γιαούρτια, αλλαντικά κ.α. τρόφιμα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά.

Το αλάτι, θα το βρείτε στη συσκευασία, στα συστατικά και σαν: διτανθρακικό νάτριο, νιτρικό ή νιτρώδες η και γλουταμινικό νάτριο. Οπότε καλό θα’ ναι, να ελέγχετε τη σύσταση του τροφίμου, πριν το δώσετε στο παιδί σας.

Κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κατά τον 1ο χρόνο ζωής του βρέφους είναι οι αλλεργίες:

Αποφυγή τροφίμων που θεωρούνται επικίνδυνα για αλλεργίες:

  • Μέλι: Ένα τρόφιμο, τόσο θρεπτικό, αλλά και τόσο επικίνδυνο για το βρέφος. Μέλι, θα πρέπει να καταναλώσει ένα βρέφος μετά το έτος, ή και αργότερα, λόγω του ότι περιέχονται σε αυτό σπόροι ενός οργανισμού του Clorstirium Botulinum, το οποίο και απορροφάται από το έντερο του τόσο ανώριμου οργανισμού, και μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση. Μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ως και σε θάνατο. Οπότε καλό είναι τουλάχιστον πριν την ηλικία του ενός, να μη καταναλώνεται
  • Ξηροί καρποί: Ένα βρέφος, σπάνιο, αλλά όχι και αδύνατο, μπορεί να είναι και αλλεργικό σε ξηρούς καρπούς όπως λ.χ. τα φιστίκια και τα προϊόντα τους, λ.χ το φιστικοβούτυρο, το οποίο είναι μια πλούσια θρεπτικά τροφή, αλλά ακατάλληλη για την ηλικία 1 έτους .Σε οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών, εκζέματος κλπ. ξηρούς καρπούς δίνουμε στην ηλικία 3+. Επίσης καλό είναι, να μη δίνουμε ολόκληρους ξηρούς καρπούς σε παιδιά πριν την ηλικία των 5, γιατί μπορεί να προκληθεί πνιγμός.
  • Φρούτα: Πολλά παιδιά, παρουσιάζουν διάφορες αλλεργίες, σε διάφορα φρούτα. Έτσι, πριν δώσουμε ένα φρούτο, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Δίνουμε ελεγχόμενη ποσότητα του φρούτου και για 3 τουλάχιστον μέρες το ίδιο φρούτο, για να δούμε πιθανή αντίδραση. Αν παρατηρήσουμε το οτιδήποτε, θα πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο άμεσα!…
  • Αλλεργία στο γάλα: Οι πρωτεΐνες που περιέχει το αγελαδινό γάλα, μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος αλλεργίας στο παιδί. Καλό είναι λοιπόν, φρέσκο γάλα αγελάδας, να μη καταναλώσει ένα βρέφος κάτω του έτους, ενώ αν παρουσιάσει αλλεργία, να δοθεί σε αυτό ειδικά τροποποιημένο γάλα. Τα παιδιά αυτά με την αλλεργία), συνήθως απαλλάσσονται από αυτή, κάπου στην ηλικία των 2 ετών… ενώ θα πρέπει να δοθεί βάση στο διαιτολόγιό τους, γιατί μπορεί να προκληθεί έλλειψη ασβεστίου. Επίσης, με το γάλα, ένα βρέφος μπορεί να παρουσιάσει δυσανεξία στη λακτόζη. Η οποία και είναι ένα ζάχαρο που βρίσκεται στο γάλα. Είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να ακολουθεί ένα παιδί, σε όλη του τη ζωή. Σε αυτή τη περίπτωση, δίνουμε στο βρέφος γάλατα ελεύθερα λακτόζης.
  • Αυγό: Για την αντιμετώπιση πιθανής αλλεργίας σε αυτό και σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα θα πρέπει να δίνεται κάπου στον 10ο μήνα, ενώ η κατανάλωση 1 αυγού τη μέρα, είναι υπερβολή, άσχετα αν δεν παρουσιάζει ένα βρέφος αλλεργία, γιατί η καθημερινή κατανάλωσή του, οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Και αυτό γιατί το αυγό, θα το βρούμε κρυμμένο στα ζυμαρικά, αλλά και σε τόσα άλλα τρόφιμα.
  • Ευαισθησία στη γλουτένη: Η γλουτένη, βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, στη σίκαλη στο κριθάρι και τη βρώμη. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν μια ευαισθησία σε αυτά τα δημητριακά, λόγω της γλουτένης. Η πάθηση αυτή ονομάζεται κοιλιοκάκη. Παιδιά με κοιλιοκάκη, πρέπει να ελέγχουν σε όλη τους τη ζωή τα δημητριακά που καταναλώνουν. Και πρέπει να αντικαθιστούν με προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλική Παπαδοπούλου / Διαιτολόγος - Διατροφ...