Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Συμβουλές για τη διατροφή βρέφους μετά τον 6ο μήνα

Πριν από τον 5ο ή 6ο μήνα αποφεύγονται οι στερεές τροφές στα μωράκια, κυρίως για τους λόγους ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα.

Η αποκλειστική τροφή που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες για το μωράκι μας κατά το πρώτο εξάμηνο είναι το μητρικό γάλα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η μητέρα θηλάζει ή δίδει το γάλα σε σκόνη μέσω μπιμπερού.

Μετά την συμπλήρωση του έκτου μήνα που θεωρείται ο μήνας των μεγάλων γευστικών ανακαλύψεων για το μωράκι μας, μπορούμε να ξεκινήσουμε να εντάσσουμε στη διατροφή του στερεές τροφές. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να γνωρίσει νέες γεύσεις και υφές, ενώ συγχρόνως θα αναπτύξει τους μύες της μάσησης, ώστε να μπορεί αργότερα να τρέφεται μόνο του.

Για αυτήν την περίοδο το Baby Μιράντα είναι ιδανικό! Μιας και έχει μοναδική γεύση, προσφέροντας ταυτόχρονα και ανακούφιση στα πονεμένα ούλα όσο βγάζει δοντάκια το μωράκι μας.

Ποιες στερεές τροφές μπορεί να καταναλώσει το μωράκι μας? 

Με την σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου, στο μωράκι μας μπορούμε να δώσουμε τροφές, όπως:

Δημητριακά : ξεκινήστε με ρύζι,  χυλό βρώμης, ψωμάκι και φυσικά τα ειδικά σχεδιασμένα για μωράκια μπισκότα Baby Μιράντα. 

Φρούτα : μαλακά φρούτα (μπανάνα, αχλάδι, μήλο, γιαρμάδες, λιωμένα) ή χυμούς φρούτων (ποτέ να μην τους βράζετε). Σημαντικό είναι να μην προσθέτετε ζάχαρη! Το φρούτο μπορείτε να το δώσετε μόνο του ή με συνδυασμό άλλων φρούτων. 

Κρέας: Κυρίως μοσχάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα. 

Λαχανικά: χορτόσουπα (καρότο, κολοκύθι, αρακά και κάθε 5-7 μέρες μπορούμενα προσθέτουμε ένα νέο λαχανικό) με βάση την πατάτα. 

Ο γενικός κανόνας λέει ότι καλό είναι να προσθέτουμε ένα είδος τροφίμου κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωράκι μας είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο τρόφιμο να το ανακαλύψουμε αμέσως. 

Έξυπνες τεχνικές για εισαγωγή στερεών τροφίμων και συμβουλές για την διατροφή του μωρού μας:

  • Αν είναι πολύ πεινασμένο, μπορούμε να του δώσουμε λίγο γάλα πριν το φαγητό του.
  • Αν βάλουμε κάποια καινούργια τροφή, είναι ωφέλιμο να την δώσουμε στην αρχή του γεύματος, χωρίς να έχει οπτική επαφή μεάλλες τροφές .
  • Είναι σημαντικό το μωράκι να μπορεί να εξετάσει την νέα τροφή με τα χεράκια του. Τα μπισκοτάκια Baby Μιράντα προσφέρουν αυτή την δυνατότητα διότι είναι σχεδιασμένα ώστε να μπορεί να τα κρατήσει μόνο του στο μικρό του χεράκι, πράγμα πολύ σημαντικό, καθώς θέλουμε τα μωράκια να ανακαλύψουν τα τρόφιμα και να παίξουν με αυτά.
  • Καλό είναι να μην πιέζουμε το βρέφος να δοκιμάσει, αν δεν θέλει να φάει κάτι. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δοκιμάσουμε πάλι μετά από λίγες εβδομάδες.
  • Το πρώτο διάστημα οι στερεές τροφέςθα πρέπει να δίδονται σε μικρές ποσότητες, τις οποίες μπορούμε να αυξάνουμε καθημερινά.

Εν κατακλείδι, επιλέγοντας για το μωράκι μας τρόφιμα όπως τα Baby Μιράντα, επιτυγχάνουμε όχι μόνο να παρέχουμε του παρέχουμε τις σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και να το βοηθήσουμε να ανακαλύψει και να εξοικειωθεί με νέα είδη τροφών.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com