Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Ετοιμάζοντας το κολατσιό ενός παιδιού για το σχολείο

Η περιφρούρηση της ασφάλειας του φαγητού με το οποίο εφοδιάζουμε τα παιδιά για το σχολείο είναι σημαντική για την υγεία όλων στο σχολικό περιβάλλον.

Αφιερώστε χρόνο στη σωστή προετοιμασία, και προσπαθήστε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια, την ευκολία, την πρακτικότητα, τη γεύση και την θρεπτική αξία στα γεύματα που θα βάλετε στην τσάντα του παιδιού.

Σχολικό κολατσιό και ασφάλεια των τροφίμων

Φυλαγμένα σε κάποιο συρτάρι, στριμωγμένα στα σακίδια, ή πεταμένα κάτω από το θρανίο, τα σχολικά κουτιά με το μεσημεριανό φαγητό μπορούν να παραμείνουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε θερμοκρασίες δωματίου- αυτό, ενώ η επικίνδυνη ζώνη για την ανάπτυξη βακτηρίων είναι οι 4 – 60ο κελσίου.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Austin στο Τέξας, εντόπισαν ότι ένα ποσοστό περίπου στο 95% των φαγητών σε ταπεράκια, συντηρούνται σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες. Έτσι, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε τη σωστή αποθήκευση, ώστε να διατηρηθεί το γεύμα σε ασφαλής θερμοκρασίες.

Εάν πακετάρετε το μεσημεριανό σας το πρωί, τοποθετήστε τη συσκευασία στο ψυγείο όλο το προηγούμενο βράδυ. Εάν το ετοιμάζετε από το προηγούμενο βράδυ, βάλτε το φαγητό μέσα στο κουτί, και ψύξτε τα μαζί για όλο το βράδυ. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση των τροφίμων σε χαμηλές θερμοκρασίες για περισσότερο διάστημα.

Eάν στο τάπερ του παιδιού, θέλουμε να βάλουμε τροφές που μπορεί να χαλάσουν, όπως κρέας, αυγά, τυρί ή γιαούρτι, η καλύτερη ιδέα είναι να το τοποθετήσουμε μαζί με τουλάχιστον 2 πηγές ψύξης. Εκτός από παγοκύστες, καλή ιδέα είναι τα παγωμένα κουτάκια χυμού ή μπουκάλια νερού, που έχουμε ψύξει από το προηγούμενο βράδυ. Τέτοια πακέτα με τρόφιμα που εύκολα χαλάνε, θα είναι καλό να αποθηκεύονται ξεχωριστά, και σε καμία περίπτωση σε χάρτινες σακούλες, καθώς μέχρι την ώρα που το παιδί θα τα καταναλώσει, μπορεί άνετα να έχουν αναπτύξει επικίνδυνα μικρόβια.

Η τελευταία και ασφαλέστερη τάση στις ‘’συσκευασίες κολατσιού’’, αποκαλείται στα αγγλικά “lunch kit”. Είναι κουτιά εξοπλισμένα με ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την προσθήκη πάγου, και ακόμη με μία εσωτερική επίστρωση εύκολη στο καθάρισμα, με αντιμικροβιακή δράση που προστατεύει από την ανάπτυξη βακτηρίων.

Eπιπλέον, σημαντικό είναι να εκπαιδεύστε τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους ή να χρησιμοποιούν αντισηπτικά μαντηλάκια καθαρισμού πριν το φαγητό. Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα απλό πλύσιμο χεριών μπορεί να περιορίσει τις ασθένειες στα παιδιά σχολικής ηλικίας μέχρι και 25%.  Μαζί με το γεύμα, είναι καλή ιδέα να πακετάρουμε και υγρά μαντηλάκια ή κάποιο υγρό απολύμανσης, για να πλύνουν τα παιδιά τα χέρια τους πριν και μετά το γεύμα.

Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά τάπερ ή δοχεία για κάθε ένα διαφορετικό σνακ ή γεύμα που επιθυμείτε να αποθηκεύσετε, ακόμα κι αν ετοιμάζετε το γεύμα για περισσότερο από ένα παιδιά.

Τέλος, φροντίζουμε να πετάμε ότι επιστρέφει το παιδί στο σπίτι- είτε το φαγητό που έμεινε, είτε σακουλάκια συσκευασίας μίας χρήσης και χάρτινες σακούλες, καθώς μπορεί να αποτελούν πηγή μικροβίων.

Εξασφαλίστε την ευκολία αλλά και τη διατροφική αξία του γεύματος

Ετοιμάστε το κολατσιό με τρόπο εύκολο να καταναλωθεί από το παιδί, βάλτε ντοματίνια μαζί με κύβους τυριού, κρακεράκια ή τορτίγια με γαλοπούλα και λαχανικά, κομμένη σε μικρά ρολάκια, ή ακόμα και φρούτα σε κομμάτια.

Και φυσικά, φροντίστε για τη σωστή θρέψη των παιδιών! Για να εξασφαλίσετε ότι το κολατσιό του παιδιού έχει τη μέγιστη δυνατή θρεπτική αξία, φροντίστε το μισό από αυτό να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα, ενώ στο υπόλοιπο  μισό, μοιράστε ένα καθαρά πρωτεϊνούχο τρόφιμο( πχ, αυγά, κοτόπουλο, κόκκινο κρέας)  και κάποιο άμυλο ολικής άλεσης (πχ, πολύσπορο ψωμί, ρύζι ολικής άλεσης, κριτσίνια).

Καλή σχολική χρονιά!

Σχετικά με τον δημιουργό

Δάφνη Νταλάπα Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Είμαι διαιτολόγος – διατροφολόγος απόφοιτος του ΑΤΕΙ Διατροφής Θεσσαλονίκης. Μόλις αποφοίτησα, εργάστηκα στο ΙΕΚ Σίνδου διδάσκοντας το μάθημα της διατροφής. Το 2000 άνοιξα το προσωπικό μου γραφείο στο οποίο εργάζομαι ως σήμερα.
Έκανα την εξειδίκευση μου στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων, αποκτώντας το Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών.
Συνεχίζω την επιμόρφωση μου παρακολουθώντας συστηματικά συνέδρια και σεμινάρια διατροφής και ψυχολογίας, αλλά και με συνεχή ξένη και ελληνική βιβλιογραφική ενημέρωση. Εως το 2017 παρακολούθησα και ολοκλήρωσα επιτυχώς 8 κύκλους μαθημάτων μέσω distance learning από καταξιωμένα πανεπιστήμια όπως των HarvardX, Stanford, McGillX, Copenhagen Business School και άλλων.
Για 5 συνεχή χρόνια διοργάνωσα με τη ΧΑΝΘ ενημερωτικές ομιλίες διατροφής ανοιχτές για το κοινό, στα πλαίσια του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Έχω συνεργαστεί με το κέντρο ψυχικής υγείας «Μορφή και Φόντο» στην εκπόνηση βιωματικού εργαστηρίου με θέμα το συναισθηματικό φαγητό, ενώ έχω συνδιοργανώσει μαζί ψυχολόγο, ομάδες συμβουλευτικής και υποστήριξης για άτομα με διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Η εταιρία συμβούλων σταδιοδρομίας Employ με έχει επιλέξει για την εκπαίδευση στο κομμάτι της διατροφής, στην πρώτη πιστοποιημένη εκπαίδευση για babysitters στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί ξανά με την Employ ως ομιλήτρια στην εκπαιδευτική ημερίδα που οργάνωσε για επιστήμονες υγείας, με θέμα την «Κλινική Διατροφή».
Συνδυάζοντας την αγάπη μου για τα παιδιά, τη διατροφή και την προηγούμενη εμπειρία μου ως καθηγήτρια μουσικής προπαιδείας, συνεργάστηκα για 2 χρόνια με τον παιδικό σταθμό «το Σχολείο της Αγάπης», εκπαιδεύοντας τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες στην διατροφική αγωγή.
Το 2013 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και παράλληλα η συνεργασία μου μαζί τους. Έχω αναλάβει όλη την διαμόρφωση και των συντονισμό του προγράμματος υγιεινής διατροφής που καλύπτει όλες τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έμφαση δίνεται στην βιωματική μέθοδο διδασκαλίας, συνάδοντας με τη γενικότερη φιλοσοφία του εκπαιδευτικού ιδρύματος, και στην πολύπλευρη προσέγγιση του θέματος, εμπλέκοντας στην εκπαίδευση τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Από το 2017 έχω αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφικής αγωγής στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η συνεργασία μου με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή επεκτάθηκε και στο Perrotis College καθώς από το 2014 και για 3 έτη, δίδαξα στα αγγλικά το μάθημα «Nutrition and the Consumer» στους τελειόφοιτους σπουδαστές του Food Science.
Η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann μου εμπιστεύτηκε τη σύσταση του νέου μενού του εστιατορίου για τους εργαζομένους της και την ενημέρωση τους στις αρχές της υγιεινής διατροφής.
Το 2013 ανέλαβα τη σύνταξη του πρωινού στο ξενοδοχείο Melissanthi στη Χαλκιδική, βασισμένο σε ελληνικά προϊόντα.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 εως τον Φεβρουάριο του 2013, συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση του βιωματικού προγράμματος διατροφικής αγωγής για παιδιά και εφήβους «Ένα πιάτο γεμάτο.. υγεία» που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Νεάπολης, όπως και τις συναντήσεις διατροφικής αυτογνωσίας, «Τρώω, νιώθω με μαθαίνω» που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, του Κέντρου Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.
άρθρα blog http://www.nutritionist.gr/blog/

Ιστοσελίδα :  www.nutritionist.gr
 
Βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=XuyXbPcs-d4

Συνεργασίες Δημοτικό σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής , Perrotis College, Employ, ΧΑΝΘ, Δήμος Νεάπολης, Μορφή και Φόντο, Το Σχολείο της Αγάπης.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Σάββατο κλειστά
Τρίτη , Τετάρτη, Παρασκευή 9-2 και 5-8.30
Πέμπτη 5-8.30

social profile
https://business.facebook.com/DaphneDalapaDiatrofologos
https://twitter.com/NutritionistGr