Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Πώς να πείσω το παιδί μου να φάει λαχανικά?

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τις βασικές ομάδες τροφών και απαραίτητη για τη σωστή διατροφή ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά! Η αλήθεια όμως είναι, ότι σε πολλά παιδάκια δεν αρέσουν τα παραπάνω ή αρνούνται ακόμα και να τα δοκιμάσουν.

Γονείς μην πανικοβάλλεστε!!!Υπάρχουν τρόποι να πείσετε το παιδί σας να φάει φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας, λόγω κυρίως των βιταμινών που περιέχουν και παρακάτω θα σας δώσω λύσεις  για να το καταφέρετε αυτό, ειδικά με τα λαχανικά.

Αρχικά, καλό θα είναι να μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά για τα παιδιά σας, αλλά να τρώει όλη η οικογένεια το ίδιο φαγητό μαζί στο τραπέζι (όσο αυτό είναι εφικτό), γιατί τα παιδιά ως γνωστόν μιμούνται και είναι σημαντικό να βλέπουν ότι τρώνε, ότι και οι υπόλοιποι και όχι να γίνονται «ιδιαίτερα» γι’αυτά.

Θέλει επιμονή και υπομονή, να μη τα παρατάτε εύκολα, να κάνετε αρκετές προσπάθειες δίνοντας στο παιδί να δοκιμάσει τα λαχανικά και ας τα απορρίπτει τις πρώτες φορές (η γνωστή νεοφοβία) και στην αρχή δοκιμάστε να του τα δώσετε χωρίς κάποιες γαρνιτούρες ή προσμίξεις με άλλα υλικά, δώστε του πολλές επιλογές και «καθαρές» επιλογές, ώστε να τα γευτεί με λαδάκι κ λεμονάκι σαν σαλάτα όπως τα τρώτε και εσείς.

Να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς να γίνεστε καταπιεστικοί, ότι είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για ένα παιδάκι να τρώει λαχανικά τα οποία συνοδεύουν το φαγητό, όπως κάνουν και οι γονείς του, να βλέπει χρώματα και σχέδια μπροστά του και σε αυτό θα βοηθούσε πολύ να παίρνετε το παιδί μαζί σας για ψώνια, ώστε να βλέπει και να διαλέγει μόνο του τι θέλει να δοκιμάσει και τι του κινεί το ενδιαφέρον, να του εξηγείτε τα διαφορετικά είδη λαχανικών, να το κάνετε σαν παιχνίδι, να του λέτε για παράδειγμα να θυμάται τι χρώμα έχει το καθένα και τι σχήμα και αν θέλει να σας βοηθήσει να τα φτιάξετε μαζί όταν φτάσετε σπίτι.

Η μαγειρική μαζί με τα παιδιά δημιουργεί ένα πολύ χαρούμενο κλίμα, καθώς μπορείτε να πειραματιστείτε παρέα, ετοιμάζοντας σπιτικές πίτσες με λαχανικά, που σίγουρα θα τους κινήσουν το ενδιαφέρον να δοκιμάσουν, όπως και πίτες ή σαντουιτσάκια. Σε περίπτωση που δε δέχονται να γευτούν τα λαχανικά σαν απλές σαλάτες, φτιάξτε σος που μπορούν να συνοδέψουν τις σαλάτες ή γαρνίρετε τες με διάφορα τυριά και φυσικά τι πιο απλό από το να συνδυάσετε τα αγαπημένα τους φαγητά με λαχανικά.

Δοκιμάστε να τα βράσετε, να τα ψήσετε ή ακόμα και ωμά και γιατί όχι να τα συμπεριλάβετε μέσα σε φαγητά, ώστε έτσι δε θα μπορούν να πουν, ότι για παράδειγμα τους ενοχλεί κάτι στη γεύση ή οπτικά και θα παίρνουν και τα θρεπτικά συστατικά έστω και κρυφά! Εναλλακτικά, φτιάξτε χυμούς λαχανικών (ως γνωστόν προτιμάμε τα φρούτα ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού, ενώ τα λαχανικά κάλλιστα μπορούν να γίνουν χυμός) και μάλιστα μη διστάσετε να δοκιμάσετε διάφορους συνδυασμούς.

Το θέμα είναι να καταφέρετε να κάνετε το παιδί να τρώει κάποια είδη στην αρχή και ας μην τα τρώει όλα, αρκεί να προσλαμβάνει τις βιταμίνες που θέλουμε, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να προσπαθείτε να το εξαγοράσετε ή να το επιβραβεύετε σαν να έκανε κάτι περίεργο, γι αυτό και έχει σημασία να βλέπει τους γονείς του ότι εντάσσουν τα λαχανικά στην καθημερινότητα τους και στο τραπέζι τους. Μην ξεχνάτε ότι θέλει τρόπο και όχι κόπο, γιατί έχετε να κάνετε με παιδιά και η διατροφική εκπαίδευση ξεκινάει από τη μικρή ηλικία!

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.