Dr Plus - Diatrofi

Παιδί

Ξέρεις παιδί μου γιατί δεν σου δίνω πολλά γλυκά?

Αγαπημένο μου παιδάκι.

Σήμερα σου γράφω για να σου πω ευχαριστώ και να ξέρεις όταν θα μεγαλώσεις, πόσο περήφανη μαμά με έκανες να νιώσω σήμερα.

Εχθές η δασκάλα σας, σας είχε πει να πάρετε στην τάξη κάτι φαγώσιμο για το πάρτι που θα κάνατε. Εσύ πήρες τα τυροπιτάκια και τα κουλουράκια πορτοκαλιού που φτιάξαμε παρέα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τι άλλο θα είχατε, αλλά δεν πέρασε από το μυαλό μου να σου πω να μην φας κάτι από τα υπόλοιπα που θα υπήρχαν. Κυρίως γιατί πίστευα ότι θα ήταν όλα σπιτικά, αγνά και κατάλληλα για παιδάκια.

Το μεσημέρι που ήρθα να σε πάρω, μπήκα στην τάξη και μου ‘ρθε η πραγματικότητα κατακέφαλα. Αντίκρυσα ένα σωρό πατατάκια, γαριδάκια, καραμέλες και αναψυκτικά! Σίγουρα έχασα το χρώμα μου, αλλά ευτυχώς δεν έχασα την ψυχραιμία μου. Τουλάχιστον τα τυροπιτάκια και τα κουλουράκια είχαν όλα φαγωθεί.

Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και σε ρώτησα πώς περάσατε στο πάρτι. «Ωραία μαμά» μου είπες. «Είδα είχατε πολλά πράγματα να φάτε» σου είπα, προσπαθώντας να μάθω τι είχες φάει, με αργό και καλό τρόπο. Και τότε μου λες: «μαμά, να σου πω κάτι? Τα πιο πολλά παιδάκια έτρωγαν πατατάκια και καραμέλες αλλά εγώ δεν έφαγα καθόλου!!!!»

Την πήρα την απάντηση που ήθελα. Και σου είπα το πιο μεγάλο μπράβο από όσα σου είχα πει ποτέ. Που έκανες τόσο συνειδητές επιλογές και ας είσαι ακόμα πέντε χρονών παιδάκι. Που δεν παρασύρθηκες από τα άλλα παιδάκια. Που φρόντισες τόσο πολύ τον εαυτό σου, το χάρηκες και ήρθες και μου το είπες τόσο περήφανα!

Να ‘ξερες πόσα δώρα μου έκανες μέσα σε μια πρόταση παιδί μου. Ένιωσα πως όλα όσα σου μαθαίνω τόσο καιρό, τελικά είναι εκεί. Δεν πήγαν χαμένα. Όλες οι φορές που σου έχω πει τι είναι καλύτερο να τρώμε και τι όχι, είναι εκεί. Εντάξει, δεν είμαι και ελπίζω να μην με θυμάσαι και εσύ σαν μια μαμά «σπαστική», που δεν σου έδινε γλυκά. Όχι, δεν σου τα απαγορεύω, γιατί πιστεύω ότι χειρότερα θα τα κάνω τα πράγματα. Κάποια στιγμή, που θα έχεις την ευκαιρία, θα ξεσπάσεις στα γλυκά, μόνο και μόνο για να σπάσεις την απαγόρευση. Έτσι λοιπόν, συνειδητά δεν σου τα απαγορεύω. Αλλά σίγουρα δεν τα τρώμε και χωρίς μέτρο. Τρώμε γλυκά. Λίγα, φρέσκα και καλά. Και έχουμε και στο σπίτι πολλές φορές μια σοκολάτα υγείας, αλλά την έχουμε πολύ καιρό. Και αν μας έρθει η επιθυμία, τρώμε από ένα μικρό κομμάτι.

Δεν ξέρω παιδάκι μου όταν θα μεγαλώσεις και διαβάσεις όλα αυτά, πώς θα νιώσεις. Αν και για σένα είναι ένα δώρο. Εγώ έτσι προσπαθώ να σε μεγαλώσω, όσον αφορά τουλάχιστον στα γλυκά και στην ζάχαρη. Και δεν το κάνω εγωιστικά, απλά και μόνο για να κάνεις ό,τι κάνω και εγώ. Γιατί ναι, να το ξέρεις, ούτε εγώ τρώω διαφορετικά από εσένα. Το κάνω όμως γιατί έχω διαβάσει. Πολύ και πολλά και ξέρω πια πόσο βλάπτει η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και πόσο κακό μπορεί να σου κάνει στο βάθος χρόνου. Και τουλάχιστον, όσο περνά από το χέρι και την κουζίνα μου, εγώ θα προσπαθώ να μην σε βλάπτω. Θα προσπαθώ να σου μαθαίνω να λες όχι εσύ, και όχι να το λέω εγώ για σένα. Όχι μόνο στα πολλά γλυκά, αλλά και σε ό,τι άλλο μπορεί να σε βλάψει. Θα προσπαθώ να σου μαθαίνω να αγαπάς το σώμα σου και να το φροντίζεις, για να σε φροντίζει και αυτό. Θα προσπαθώ να σου μαθαίνω πως με μέτρο, μπορούμε να απολαμβάνουμε πολλά πράγματα στη ζωή μας. Θα προσπαθώ στα δύσκολα να σε παρηγορώ με μια αγκαλιά και όχι με μια σοκολάτα.

Και πιστεύω να τα καταφέρω. Και μια μέρα όπως σήμερα να έρθεις και να μου πεις. «Μαμά, σε ευχαριστώ που δεν υπέκυψες στα κλάματα και στα καμώματα μου και δεν μου αγόραζες να φάω κάθε βλακεία που σου ζητούσα. Σε ευχαριστώ που μου έμαθες να φροντίζω τον εαυτό μου». Να ξέρεις παιδί μου, πως και τότε, όπως και σήμερα, πάλι και εγώ θα σου πω «ευχαριστώ».

Σχετικά με τον δημιουργό

Χρυσούλα Ζερβού / Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η Χρυσούλα Ζερβού είναι ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια στην Ρόδο.

Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του

τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας-κατεύθυνση Ψυχολογίας και του

τμήματος Ψυχολογίας.

Παράλληλα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στην Συστημική- Οικογενειακή Θεραπεία και

στην Συστημική Διάγνωση, από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων.

Το 2016 παρακολούθησε το πρόγραμμα Εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την

Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) που τελείται

από τον ΚΕΑΔΔ υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών σε

συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας

NCFEDεκπαιδεύτηκε στο ΚΕΑΔΔ για την αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών.

Από το 2000 έως το 2016 δούλεψε στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων)

στην Αθήνα και στην Ρόδο. Τώρα εργάζεται ιδιωτικά.

Άρθρα της Χρυσούλας Ζερβού φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΔΔ, του diatrofi.gr,

του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for e-thought καθώς και σε άλλες ιστοσελίδες.

Διεύθυνση: Ρόδος

Τηλ. 6983-760648

Email: czervou@otenet.gr