Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Αδηφαγική διαταραχή: Πρώτα την γνωρίζω, μετά την αντιμετωπίζω

«Νιώθω αηδία για τον εαυτό μου. Όσο περισσότερο τρώω τόσο περισσότερο θέλω. Τρώω τόσο γρήγορα σαn να μην υπάρχει αύριο. Δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου. Νιώθω αδύναμη.  Το φαγητό ελέγχει τη ζωή μου. Είναι ο καλύτερος φίλος και ο χειρότερος εχθρός μου.»

Οι παραπάνω φράσεις περιγράφουν τη σημαντικότητα του προβλήματος ασθενών με  αδηφαγική διαταραχή. Μια διαταραχή που αναγνωρίστηκε επίσημα ως ανεξάρτητη διατροφική διαταραχή, της οποίας η θεραπεία χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από τους ειδικούς. Χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπεριφοριστικά και συναισθηματικά συμπτώματα:

  • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου
  • Το άτομο τρώει χωρίς να πεινάει και μέχρι να νιώσει άβολα
  • Τρώει μόνο του και με γρήγορο ρυθμό
  • Αισθήματα αηδίας, κατάθλιψη, ντροπή, ενοχές

Η εμπειρία του να ζει κανείς με την αδηφαγική διαταραχή είναι τόσο οδυνηρή, όσο και με κάθε άλλη διατροφική διαταραχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγωνίζονται ενάντια στη διαταραχή, πιστεύουν πως απλά δεν έχουν αρκετά ισχυρή θέληση για να σταματήσουν τα υπερφαγικά επεισόδια, και για το λόγο αυτό αισθάνονται τεράστιες ενοχές. Στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τις ενοχές τους καταφεύγουν σε επαναλαμβανόμενες αποτυχημένες δίαιτες, αγνοώντας το γεγονός ότι η δίαιτα με την έννοια της στέρησης τροφής, είναι ένας από τους αιτιώδεις παράγοντες για την πρόκληση υπερφαγικών επεισοδίων και την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής. «Πάχυνα από τις πολλές δίαιτες» θα πουν και όσο οξύμωρη κι αν ακούγεται η συγκεκριμένη φράση, κρύβει μέσα της όλο τον πόνο, το θυμό, την αδικία και την απελπισία των ανθρώπων αυτών. Συναισθήματα που απορρέουν από μια μάχη ενάντια σε έναν υποτιθέμενο εχθρό (το βάρος), που στην πραγματικότητα  διογκώνει και διαιωνίζει το πρόβλημα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο (υπερφαγία à ψυχολογική κατάπτωσηà στέρηση τροφής à υπερφαγία).

Η αναγνώριση και η συνειδητοποίηση απέναντι σε τι παλεύεις είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της άσχημης κατάστασης και τη θεραπεία της διαταραχής. Είναι μεγάλο το σοκ των ανθρώπων που για πρώτη φορά θα συνειδητοποιήσουν ότι το αυξημένο σωματικό τους βάρος δεν είναι παρά το αποτέλεσμα του φαύλου κύκλου μέσα στον οποίο έχουν μπλεχτεί και ότι ο πραγματικός τους εχθρός είναι η ίδια η διαταραχή.

Το πρώτο σημαντικό βήμα, όμως έχει γίνει. Τώρα γνωρίζεις, και ξέρεις απέναντι σε τι παλεύεις και είσαι έτοιμη/ος να οργανώσεις η στρατηγική σου για να νικήσεις τη διαταραχή σου. Όσο περισσότερα μαθαίνεις για αυτήν τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτάς. Την ακούς αλλά μαθαίνεις να μην την υπακούς, την παρατηρείς αλλά εκπαιδεύεσαι να μην την ακολουθείς. Καθώς αυτή θα χάνει την ισχύ της επάνω σου, εσύ θα χτίζεις την καινούρια σου ζωή.

Η ΑΔΗΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ.

 

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Σπυριδούλα Μιχαλάκη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Σπυριδούλα Μιχαλάκη είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.

Από το 2014 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Ρόδο και διατηρεί συνεργασίες με άλλους επιστήμονες υγείας.

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» και εκπόνησε την πτυχιακή της εργασία με θέμα » Εκτίμηση του βάρους παιδιών δημοτικού σχολείου και συσχέτιση με διατροφικούς δείκτες».

Είναι εξειδικευμένη θεραπεύτρια των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και από το 2016 αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το έτος 2013-14 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς πρόγραμμα εξειδικευμένης επιμόρφωσης στη Μεσογειακή Διατροφή και την Αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών νοσημάτων, από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιπλέον, παρακολουθεί Μετεκπαιδευτικά μαθήματα μέσω διαδικτύου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας, με θέματα που αφορούν στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η κα Μιχαλάκη διοργανώνει βιωματικά σεμινάρια και ανοιχτές ομιλίες με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διατροφής και αποτελεί μέλος της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού Ρόδου.

Άρθρα της δημοσιεύονται σε διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο(www.diatrofi.gr, www.keadd.gr ) και στο διαδικτυακό περιοδικό e-food for thought, καθώς και σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά.

Additional info:

Διεύθυνση: Ρόδος
Τηλέφωνο: 6936269276
Email: mihalaki.nutrition@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.nutritionhealthylife.weebly.com