Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές Πραγματικά περιστατικά

Για να μην πεις ποτέ ξανά «Πάλι δεν τα κατάφερες…»

Μια επιστολή από μια μελλοντική συνάδελφο και συνεργάτη

Οκτώβριος του 2017. Βρίσκομαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου έπειτα από ένα τεράστιο αδηφαγικό επεισόδιο. Το στομάχι μου πονάει πολύ, νιώθω το σώμα μου σχεδόν μουδιασμένο και το κεφάλι μου κοντεύει να σπάσει. Για ακόμη μία φορά η απειρία μου στο να διαχειριστώ το άγχος μου με έχει οδηγήσει στο να χάσω τον έλεγχο. Προσπαθώ ξανά και ξανά να θυμηθώ τι ακριβώς έχω φάει αλλά δυσκολεύομαι πολύ ενώ παράλληλα επαναλαμβάνω στο μυαλό μου την τοξική φράση: «Πάλι δεν τα κατάφερες, είσαι εντελώς άχρηστη να κάνεις το οτιδήποτε».

Κρατάω βουρκωμένη το κινητό μου στα χέρια μου και προσπαθώ να ξεχαστώ. Το βλέμμα μου πέφτει σε ένα άρθρο που διαβάζω στο site diatrofi.gr  με τίτλο : «Υποτροπή:  Το αληθινό χρονικό μιας ημέρας με υπερφαγικό» , του κύριου Ευάγγελου Ζουμπανέα. Τότε το μόνο που γνωρίζω για εκείνον είναι ότι είναι διατροφολόγος. Μέσα στον ενθουσιασμό μου από το κουράγιο που μου δίνει η ιστορία που διαβάζω, του στέλνω προσωπικό μήνυμα γράφοντας του την γνώμη μου για το άρθρο και κλείνοντας: «Από μία φοιτήτρια διαιτολογίας  δυστυχώς λίγο διαφορετική από τις άλλες, που παλεύει με τα αδηφαγικά επεισόδια τα τελευταία πέντε χρόνια»

Προς έκπληξή μου, ο κύριος Ζουμπανέας ξεκινάει να συζητά μαζί μου και στη συνέχεια με παροτρύνει να επισκεφτώ κάποιον συνεργάτη του, απόφοιτο της εκπαίδευσης του ΚΕΑΔΔ. Εκείνη την στιγμή αρχίζουν να περνάνε από το μυαλό μου όλοι οι διατροφολόγοι που έχω επισκεφθεί και οι άσχημες  εμπειρίες που χρειάστηκε να βιώσω μαζί τους. Αρχίζω ήδη να δημιουργώ την δικαιολογία που θα βρω για να του πω ώστε να μην πάω. Έρχεται και δεύτερο μήνυμα: Ο κύριος Κωσταντίνου Αντρέας, διαιτολόγος του δικτύου συνεργατών του ΚΕΑΔΔ  έχει ήδη ενημερωθεί και περιμένει τηλεφώνημα σου, κάνε το, το συντομότερο. Αυτά τα λόγια με παγώνουν. Καταλαβαίνω ότι πλέον δεν έχω περιθώρια για κάποια δικαιολογία, ωστόσο αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου. Αντιθέτως αισθάνομαι ότι κάτι πολύ σωστό πρόκειται να συμβεί. Μιλάμε για λίγο στο τηλέφωνο και μου καταρρίπτει κάθε μου φοβία σχετικά με τον διατροφολόγο. Μου εξηγεί ότι είμαι νέα και ειδικά εφόσον σπουδάζω διατροφολογία, είναι μία καλή ευκαιρία ώστε το πρόβλημα να λυθεί τώρα και κυρίως οριστικά…

Και κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι μου με το Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Ένα ταξίδι που μέχρι στιγμής με βρίσκει  να αρθρογραφώ κατά του bodyshaming και να μιλάω για την ανάγκη του ανθρώπου να επικοινωνήσει επιτέλους με το σώμα του και να ακούσει τι έχει να του πει.

Στην πρόσφατη  συνάντηση μου με τον διαιτολόγο μου, βρίσκομαι στο γραφείο του με ένα τεράστιο χαμόγελο και του λέω: «Ξέρεις τι αποφάσισα; Δεν θέλω να ζυγιστώ ποτέ ξανά. Ξέρω ότι έχω χάσει 20κιλά όμως δεν είμαι ένας αριθμός. Αυτό που γράφει η ζυγαριά πάνω της δεν μπορεί να πει τίποτα για μένα. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου το να γνωρίζω ακριβώς πόσα κιλά είμαι κάθε χρονική στιγμή της ζωής μου και να καθορίζομαι μέσα από αυτό. Μπορώ να μετράω την πρόοδο μου μέσα από τον καθρέφτη μου, τα ρούχα μου, το ημερολόγιο καταγραφής μου και κυρίως από το πώς αισθάνομαι σε σχέση με την εικόνα μου. Κι αυτό με απελευθερώνει, με κάνει να νιώθω δυνατή».

Θα ακούγονται άραγε λογικά όλα αυτά αν δεν είχα βιώσει τη θεραπευτική προσέγγιση των εκπαιδευτών και των θεραπευτών του ΚΕΑΔΔ ;  Όχι φυσικά, για κάποια που δυστυχώς  κρατούσε κρυφά ημερολόγιο γράφοντας τα εξής: «Το ιδανικό μου βάρος είναι τα 56 κιλά, με απώλεια ενός κιλού την εβδομάδα θα φτάσω σε 24 εβδομάδες στον στόχο».  Δίπλα από κάθε ημερομηνία μάλιστα σημείωνα και το πόσα κιλά θα έπρεπε να είμαι όταν έρθει εκείνος ο καιρός. Ζυγιζόμουν καθημερινά και ορισμένες μέρες που το θέμα με τη διατροφή με άγχωνε υπερβολικά, ίσως να ζυγιζόμουν κι έπειτα από κάθε γεύμα. Φυσικά θύμωνα και πολεμούσα τον εαυτό μου κάθε φορά που δεν τα κατάφερνα, ενώ το γεγονός ότι μου έθετα τόσο συγκεκριμένους στόχους, με άγχωνε υπερβολικά, με αποτέλεσμα να μην απολαμβάνω το φαγητό μου. Είναι λοιπόν τεράστια ανακούφιση το να καταφέρνεις να αποδεσμεύεσαι από «το βάρος της ζυγαριάς» και να μην αντιμετωπίζεις το κορμί σου σαν ένα κομπιουτεράκι που πιστεύεις ότι με μαθηματική ακρίβεια θα σε οδηγήσει στην απώλεια που επιθυμείς.

Ξεκινάω λοιπόν παράλληλα να διαβάζω βιβλία για την διατροφή και την ψυχολογία, να δίνω πολύ περισσότερη έμφαση στη σχολή μου, ακολουθώ τα θεραπευτικά βήματα του διαιτολόγου μου κύριου Αντρέα Κωνσταντίνου και σύντομα τα υπερφαγικά επεισόδια σταματούν.  Σε μια από τις συζητήσεις μας στο facebook o κύριος Ζουμπανέας με καλεί στο ΚΕΑΔΔ να παρακολουθήσω κάποια σαββατοκύριακα της εκπαίδευσης. Την πρώτη φορά που αρχίζουν να μιλάνε για διατροφικές διαταραχές  βουρκώνω. Συνειδητοποιώ πόσο λάθος χειρισμοί μπορεί να γίνουν από ανθρώπους του κλάδου μας όταν δεν γνωρίζουν πως να διαχειριστούν σωστά ένα άτομο που πάσχει από κάποιου είδους διατροφική διαταραχή. Πόσο καταστροφικός μπορεί να γίνει ένας λάθος διατροφολόγος για έναν ασθενή με διατροφικές διαταραχές. Συνεχίζω να ακούω τις ομιλίες στο ΚΕΑΑΔ. Σκέφτομαι πως τέτοιοι διατροφολόγοι, ψυχολόγοι και καθηγητές φυσικής αγωγής είναι που χρειάζονται εκεί έξω. Αισθάνομαι μία  ανακούφιση που βλέπω ότι υπάρχουν άνθρωποι που λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί είναι που μπορούν να διαγνώσουν και να λύσουν πραγματικά το πρόβλημα. Είναι μία εκπαίδευση που όσοι ασχολούμαστε με την διατροφική διαπαιδαγώγηση κι όχι απλά με το αδυνάτισμα θα πρέπει να σκεφτούμε να την λάβουμε.

Όσα άκουσα αυτές τις μέρες στο ΚΕΑΔΔ ,οι πολύμηνες συζητήσεις μας με τους  ψυχολόγους και διατροφολόγους του ΚΕΑΔΔ, το θέατρο και το γράψιμο, με απελευθέρωσαν κι ενίσχυσαν την εσωτερική φωνή μέσα μου. Πλέον μπορώ να πω με υπερηφάνεια ότι γνωρίζω πώς να φροντίσω το σώμα μου κι ότι το αγαπώ χωρίς προϋποθέσεις. Κάποτε φοβόμουν τους διαιτολόγους. Αστείο αν σκεφτείτε ότι σε λίγο καιρό θα είμαι κι εγώ μία. Μακάρι μια μέρα να βοηθώ ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που βοηθήθηκα κι εγώ. Ο δρόμος είναι μακρύς, όμορφος, γεμάτος χρώματα και νέα συναισθήματα και ανυπομονώ όταν θα έχω τελειώσει τη σχολή Διατροφής να ενταχθώ κι εγώ στην ομάδα του ΚΕΑΔΔ και να μάθω να βοηθώ κι εγώ με τη σειρά μου άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές.

Κλείνοντας θα ήθελα να προτρέψω κάθε άνθρωπο που διαβάζει αυτή την επιστολή, να βρει λίγο χρόνο ώστε να αγκαλιάσει το σώμα του και να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που αυτό του στέλνει. Να δείξει έστω και για πρώτη φορά στη ζωή του τρυφερότητα και αγάπη σε αυτό το σώμα που κάνει τόσα πολλά και όμορφα πράγματα καθημερινά.

Κύριε Ζουμπανέα, αγαπητοί εκπαιδευτές και συνεργάτες του ΚΕΑΔΔ, σας ευχαριστώ πολύ για τον νέο κόσμο που μου ανοίξατε!

mov_keadd-212x300

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σημείωση προς το κοινό:

Με αφορμή το συγκεκριμένο  κείμενο θα  ήθελα να διευκρινίσω τα εξής

Εκτός από τους Επιστήμονες Υγείας, την εκπαίδευση μπορεί να την παρακολουθήσει ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων που δεν είναι επαγγελματίας υγείας όμως δεν μπορεί να συμμετέχει στις εξετάσεις για τον τίτλο του Master Practitioner on Eating Disorders.

Περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτή τη δυνατότητα μπορείς να δεις σε προηγούμενη ανάρτησή μου ΕΔΩ στο άρθρο

“Γνώσεις ζωής από τον υπολογιστή σου ή το tablet ή το κινητό”

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas