Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Θεραπεία των διατροφικών διαταραχών και η σημασία της διεπιστημονικής ομάδας

 Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (ΔΠΤ) (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία, διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας) είναι περίπλοκες, σοβαρές διαταραχές  που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ψυχική και σωματική υγεία του πάσχοντος. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ΔΠΤ μπορούν να επιφέρουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Οι ΔΠΤ δεν επηρεάζουν μόνο το βάρος και την εικόνα κάποιου αλλά μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, τις γνωστικές λειτουργίες (π.χ. μνήμη, συγκέντρωση, λήψη αποφάσεων), την έκφραση και ρύθμιση του συναισθήματος, τις διαπροσωπικές σχέσεις και σε μεγάλο βαθμό την σωματική υγεία, π.χ. μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία της καρδιάς, οστεοπόρωση, γαστρεντερικά προβλήματα, διαταρχές στα επίπεδα των ορμονών και των ηλεκτρολυτών, αδυναμία κ.α.

Καθώς λοιπόν οι ΔΠΤ χαρακτηρίζονται από σημαντικές ιατρικές επιπλοκές οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη θεραπεία των ΔΠΤ πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένοι έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιές είναι οι πιθανές ιατρικές επιπλοκές, να μπορούν να αξιολογήσουν τον βαθμό κινδύνου της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών με ΔΠΤ, να γνωρίζουν πότε συνιστάται ενδονοσοκμειακή περίθαλψη ή φαρμακευτική αγωγή και να αναγνωρίζουν την ανάγκη και σημασία της συνεργασίας με ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων. Είναι πολύ σημαντικό, όταν η σωματική υγεία ενός ανθρώπου με ΔΠΤ κρίνεται κρίσιμη, να υπάρχει εντατικός ιατρικός έλεγχος και άμεση, τακτική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων.  Επομένως για την σωστή αντιμετώπιση μιας ΔΠΤ είναι απαραίτητη η ομαδική συνεργασία από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους διαφορετικών ειδικοτήτων.

Τα ειδικά εκπαιδευμένα μέλη μιας διεπιστημονικής ομάδας που μπορεί να εμπλέκονται στη θεραπεία για τις ΔΠΤ μπορεί να είναι:

 • Ψυχίατρος (Παιδοψυχίταρος)
 • Ψυχολόγος (Παιδοψυχολόγος)
 • Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
 • Παθολόγος
 • Καρδιολόγος
 • Γυναικολόγος
 • Ενδοκρινολόγος
 • Παιδίατρος
 • Νοσηλευτής/Νοσηλεύτρια
 • Γυμναστής/Γυμνάστρια
 • Σε περίπτωση ενδονοσοκομειακής θεραπείας, άλλα μέλη της ομάδας, όπως εργοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.

(Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου μπορεί να προστεθεί στην ομάδα και κάποια άλλη ειδικότητα, π.χ. γαστρεντερολόγος).

Δεν σημαίνει πως απαραίτητα κάθε φορά εμπλέκονται ενεργά στην θεραπεία ενός περιστατικού με ΔΠΤ όλες οι παραπάνω ειδικότητες. Η θεραπεία εξατομικεύεται και η θεραπευτική ομάδα μπορεί να απαρτίζεται από διαφορετικά μέλη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιστατικού. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει άμεση επαφή ανάμεσα σε όλα τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας και στον άνθρωπο με ΔΠΤ αλλά μπορεί να υπάρχει επικοινωνία και υποστήριξη μεταξύ του βασικού θεραπευτή και άλλων μελών της ομάδας για συμβουλευτικούς λόγους.

Παρόλο που ο κάθε κλινικός μπορεί να γνωρίζει κάποιες βασικές πληροφορίες που να αφορούν μία άλλη ειδικότητα, π.χ. ο ψυχολόγος να γνωρίζει ποιές μπορεί να είναι οι παρενέργειες ενός φαρμάκου που έχει χορηγήσει ο ψυχίατρος, είναι σημαντικό ο κάθε κλινικός να μην παρεμβαίνει σε θέματα που δεν συγκαταλέγονται στη δική του ειδικότητα αλλά να γνωρίζει πότε πρέπει να παραπέμψει το περιστατικό του και σε κάποιο άλλο μέλος της θεραπευτικής ομάδας ή/και πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ίδιος με κάποιον άλλον κλινικό. Με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται ο σεβασμός ανάμεσα στις αρμοδιότητες του κάθε κλινικού και γίνεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι εκάστοτε ανάγκες ενός ανθρώπου με ΔΠΤ μέσα από την ομαδική συνεργασία ανθρώπων εξειδικευμένων στη θεραπεία των ΔΠΤ.

mov_keadd-212x300

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Λίζα Μαυρομαρά Ψυχολόγος

Η Λίζα Μαυρομαρά είναι ψυχολόγος και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην Κηφισιά. Σπούδασε ψυχολογία στο University College London (UCL) και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές πάνω στη ψυχική υγεία στο Institute of Psychiatry, Psychology & Neuroscience του King’s College London. Το 2016-2017 παρακολούθησε το πρόγραμμα Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity στην Αθήνα στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Από το 2017 είναι εθελόντρια ψυχολόγος στο Αιγινήτειο νοσοκομείο στη μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής και διανύει το τρίτο έτος εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών μέσω της οποίας αναλαμβάνει ατομικές θεραπείες περιστατικών στο Τμήμα Θεραπειών Ενηλίκων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Παράλληλα, εκπαιδεύεται στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφορά.

Κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της έκανε την πρακτική της στο κέντρο ημέρας διαταραχών πρόσληψης τροφής του νοσοκομείου South London & Maudsley NHS Foundation Trust στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενσωμάτωση των προσφύγων σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. Επίσης έχει δουλέψει ως ερευνήτρια σε δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου σε ποιοτικά και ποσοτικά ερευνητικά προγράμματα. Συγκεκριμένα στο East London NHS Foundation Trust δημιούργησε μαζί με την υπόλοιπη ερευνητική ομάδα μία θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς ακούσιας νοσηλείας με σκοπό τη ενεργή συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία τους. Στο Tavistock & Portman NHS Foundation Trust ήταν μέλος μια ερευνητικής ομάδας που διερευνούσε την αποτελεσματικότητα της μακροχρόνιας ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας σε ασθενείς με δυσίατη κατάθλιψη. Στο King’s College London ήταν βοηθός ερευνήτρια σε μία έρευνα με σκοπό τη νευροαπεικόνιση συγκεκριμένων σημείων του εγκεφάλου σε ανθρώπους με κατάθλιψη. Στο UCL ήταν βοηθός ερευνήτρια σε ένα πρόγραμμα που διερευνούσε εαν ένα τραυματικό γεγονός, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, επηρεάζει την αξιοπιστία της μνήμης γυναικών για το συγκεκριμένο συμβάν.

Οι δύο πτυχιακές εργασίες που ολοκλήρωσε επιτυχώς εστιάστηκαν στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Η πρώτη στην σχέση μεταξύ χαρακτηριστικών προσωπικότητας και διαταραγμένων διατροφικών συνηθειών και η δεύτερη στην εκφραστικότητα του προσώπου παιδιών και εφήβων με ψυχογενή ανορεξία.

Τέλος, παρακολούθησε στο Λονδίνο το πρόγραμμα Training in Motivational Interviewing for Eating Disorders της Ms Jill Todd. Έχει συμμετάσχει στο 35ο ετήσιο Ελληνικό Συνέδριο Παιδιατρικής σε ομιλία για τη διάγνωση και θεραπεία παιδιών και εφήβων με κατάθλιψη και έχει δημοσιεύσει μελέτη πάνω στη ψυχογενή ανορεξία και την εκφραστικότητα του προσώπου στο Psychiatry Research.

• Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία
• Master Practitioner in Eating Disorders
• Εθελόντρια στο Αιγινήτειο νοσοκομείο – Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής: εμπερία σε αξιολόγηση και θεραπεία περιστατικών με Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής
• Εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα για τη ψυχική υγεία στο NHS (δημόσιο σύστημα υγείας Αγγλίας)

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Ομήρου 5 Κηφισιά, 145 62
Τηλέφωνο: 2114109354
Ε-mail: liza.mavromara@gmail.com
Website: www.lizamavromara.com