Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Νευρική Ανορεξία: Επιτακτική ανάγκη η πρώιμη αναγνώρισή της

Η νευρική ανορεξία είναι μια συνθέτη ψυχολογική νόσος που μπορεί να έχει σημαντικές επιπλοκές στη σωματική και ψυχική υγεία, επιφέροντας ακόμη και θάνατο.

Η θεραπεία της είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένη ομάδα ειδικών.

Η μελέτη ANTOP (Anorexia Nervosa Treatment of Out-Patients) είχε ως στόχο τον καθορισμό προγνωστικών παραγόντων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην θεραπεία και την επιτυχή ανάρρωση εξωτερικών ασθενών με νευρική ανορεξία. Ως επιτυχής έκβαση της θεραπείας θεωρήθηκε η διατήρηση του ΔΜΣ και η ύπαρξη συμπτωμάτων της νόσου στο follow up 1 χρόνο μετά.

Στην μελέτη συμμετείχαν 169 άτομα, τα οποία λάμβαναν διαφορετικές μορφές θεραπείας (ψυχοδυναμική θεραπεία (FPT), βελτιωμένη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT-Ε) ή τη συνήθη θεραπεία (TAU-O)). Εξετάστηκαν μεταβλητές όπως η ηλικία, το ΒΜΙ, η διάρκειας της νόσου, ο τύπος της νευρικής ανορεξίας, η ποιότητα ζωής, η αυτοεκτίμηση και ψυχολογικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με νευρική ανορεξία.

Φάνηκε ότι καθοριστικός παράγοντας για την έκβασης της θεραπείας ήταν ο ΔΜΣ του ασθενούς κατά την έναρξη της, καθώς και η αυτοπεποίθηση του. Ανεξάρτητα από συγχυτικούς παράγοντες, όσο πιο υψηλός ήταν ο ΔΜΣ που είχε φτάσει ο ασθενής, όσο μικρότερη ήταν η διάρκεια της ασθένειας και όσο καλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση είχε, τόσο περισσότερες ήταν οι πιθανότητες για μεγαλύτερο ΔΜΣ στην ανάρρωση, για διατήρηση του βάρους και λιγότερα συμπτώματα της νόσου στο follow up ένα χρόνο μετά.

Μάλιστα το ισχυρότερο θετικό προγνωστικό κριτήριο για την ανάρρωση ήταν η υψηλότερη αρχική τιμή ΔΜΣ των ασθενών, ενώ αρνητικοί προγνωστικοί παράγοντες ήταν διάρκεια της νόσου άνω των 6 ετών, η διάγνωση κατάθλιψης κατά την έναρξη της θεραπείας και ο σωματικός πόνος.

Πολλές φορές κάποια άτομα αποθαρρύνονται να μπουν σε θεραπεία ή δεν διαγιγνώσκονται, καθώς είτε δεν νιώθουν αρκετά «άρρωστοι», είτε δεν πληρούν όλα τα κριτήρια, είτε δεν έχουν φτάσει σε απειλητικά χαμηλό βάρος (αντικειμενικά ή υποκειμενικά). Επιπλέον υπάρχουν αρκετοί «μύθοι» γύρω από τις διατροφικές διαταραχές, όπως ότι «η νευρική ανορεξία εμφανίζεται μόνο σε γυναίκες, σε μοντέλα ή «πρέπει να είσαι πολύ αδύνατος» ή «να μην τρως καθόλου» για να έχεις νευρική ανορεξία.

Το αποτέλεσμα είναι να δυναμώνει η νόσος και η φωνή της διαταραχής, να δυσκολεύει η θεραπεία, ο ασθενής να μην θυμάται τον εαυτό του πριν την διαταραχή και να μειώνονται οι πιθανότητες να επιτύχουμε πλήρη ανάρρωση.

Ο στόχος λοιπόν όλων των επαγγελματιών υγείας, εκπαιδευτών, δασκάλων και γονέων θα πρέπει να είναι η έγκαιρη ανάγνωση των πρώιμων συμπτωμάτων, όταν ακόμα ο/η ασθενής δεν έχει χάσει βάρος και ψυχικές δυνάμεις.
Όσο πιο σύντομα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο!

Πηγή:
Predictors of outcomes in outpatients with anorexia nervosa – Results from the ANTOP study. Wild B1, Friederich HC2, Zipfel S3, Resmark G3, Giel K3, Teufel M3, Schellberg D2, Löwe B4, de Zwaan M5, Zeeck A6, Herpertz S7, Burgmer M8, von Wietersheim J9, Tagay S10, Dinkel A11, Herzog W2.
Psychiatry Res. 2016 Jul 8;244:45-50. doi: 10.1016/j.psychres.2016.07.002. [Epub ahead of print]

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

MOV_KEADD

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.