Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές Ψυχολογία

Όταν σώμα, τροφή και συναίσθημα εμπλέκονται δυσανάλογα

 

 Ας ξεκινήσουμε μιλώντας για σχέσεις…

Ο έρωτας για παράδειγμα δεν θα φημιζόταν ποτέ για την ορθή κρίση του. Για τον ερωτευμένο που δεν βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση, η απογοήτευση απλώνεται καθημερινά σα βούτυρο στο ψωμί του που το καταπίνει αμάσητο, τρώγοντας κάθε μπουκιά για να στείλει πιο κάτω κάθε αγαπημένο ή πονεμένο συναίσθημα. Για πόσο καιρό μπορείς όμως να συνεχίσεις έτσι; Να φωλιάζουν εκεί όλα μαζί και να ουρλιάζουν λυσσασμένα. Ποιος θα μπορεί έπειτα απ’ αυτό ν’ ακούσει τις επιθυμίες  που βυθίστηκαν στα σωθικά σου; Ποιος θα μπορεί να συναισθανθεί την πίκρα από τα λόγια που δεν άκουσες; Ποιος θα μπορεί να σε νιώσει έστω και στο ελάχιστο αν κρύβεσαι πίσω από κάθε μπουκιά φαγητού καταπίνοντας αμάσητα ότι σου συμβαίνει  πριν καν προλάβεις έστω να αξιολογήσεις τι είδους συναίσθημα είναι αυτό που καταπίνεις;

pic-nic-friends-dreamstime_s_30245795

Η Μελίνα Μερκούρη είχε πει κάποτε πως «στην Ελλάδα δεν χρειαζόμαστε ψυχολόγους γιατί έχουμε τον ήλιο και τους φίλους μας για συντροφιά και παρηγοριά». Όπως επίσης το καταπληκτικό «γιατί να βγω έξω αν δεν πρόκειται να φλερτάρω;» Το ίδιο το φαγητό θα πρέπει να είναι γίνει ερωτική σχέση μεταξύ εσένα και του εαυτού σου. Να σε θρέφει με την φροντίδα που μπορεί να σε θρέψει και να το αγαπάς γιατί αγαπάς εσένα. Ο ψυχίατρος Θάνος Ασκητής σε μια συνέντευξή του είχε πει κάποτε πως οι μακρόχρονες σχέσεις, αφού καταλαγιάσουν τα πρώτα κύματα του πάθους, συνεχίζουν κι επιβιώνουν μόνο αν λειτουργούν υπό τη συνθήκη του «Σ’ αγαπώ γιατί… μ’ αγαπάς». Σου προσφέρω γιατί θέλω να σ’ ευχαριστήσω και σ’ ευχαριστώ γι αυτά που μου προσφέρεις.

healty-food-1-dreamstime_s_23164467

Στο φαγητό όπως και στον έρωτα θα πρέπει να δίνεις ακριβώς όση σημασία χρειάζεται για να διασφαλίσεις την αρμονία. Λιγότερο απ’ όσο του αξίζει θα το βρεις μπροστά σου ως μια τραγική φιγούρα και περισσότερο απ’ όσο πρέπει σύντομα δεν θα αντέχεις την εικόνα σου  που βλέπεις στον καθρέφτη. Χαριτολογώντας, θα σου έλεγα πως «κάθε φορά που προσφέρεις περισσότερα από όσο χρειάζεται σε μια σχέση, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βοηθήσεις αυτόν τον άνθρωπο να κάνει μια καλύτερη επόμενη σχέση στο μέλλον». Αν σ’ ένα πεινασμένο δώσεις μισό πιάτο φαγητό θα σε ευγνωμονεί, μα αν συνεχίζεις να του δίνεις επιπλέον φαγητό στο πιάτο αφού έχει χορτάσει τότε θα μπουχτίσει και θα το κάνει πέρα.

Όσον αφορά το σώμα σου, αν δεν κατανοήσεις πόσο ακριβώς χρειάζεται για να χορτάσει, όσο περισσότερο του δώσεις δεν θα το κάνει ακριβώς πέρα… αλλά θα το πάει ακόμα πιο πέρα μέχρι να μπουχτίσουν από λίπος τα παραφουσκωμένα  λιποκύτταρα, αλλάζοντας δραματικά την εικόνα της σχέσης σας και την εικόνα σου στον καθρέφτη.

Δεν ξέρω αν σου αρέσουν κι εσένα τα «Happy End» αλλά εμένα τουλάχιστον με ανακουφίζουν. Το μόνο κακό είναι ότι για να φτάσεις μέχρι εκεί πρέπει να τρέξεις σαν ήρωας, να πασχίσεις, να παλέψεις, να διεκδικήσεις και πολύ συχνά ίσως χρειασθεί να ξαναγεννηθείς κι απ’ τις στάχτες σου. Δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή που να σου προσφέρει το «Happy End» στο πιάτο. Θα αγωνιστείς για να το κερδίσεις. Θα πρέπει να μάθεις ν’ αναγνωρίζεις τα λάθη σου και κυρίως να μπορείς να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων. Ρίξε μια ματιά γύρω σου και δεν πόσα λάθη μπορείς να αναγνωρίσεις. Δικά σου και των γύρω σου. Η ζωή θέλει θάρρος…

girl-eating-dreamstime_s_26004207

Η σωστά επιλεγμένη διατροφή μοιρασμένη στα μεγάλα και μικρά γεύματα σωστά συνδυασμένα όπως ακριβώς τα έχω παρουσιάσει στο σχετικό άρθρο μου αλλά και στο βιβλίο Thin Positive είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της θρέψης  στη καθημερινότητά σου.  Τα βασικά γεύματα της κάθε ημέρας είναι τα μονάκριβά σου. Είναι το στήριγμα και ότι πολυτιμότερο χρειάζεται ο εσωτερικός σου κόσμος, που μόνο με τις δικές του υγιείς δυνατότητες, μπορείς να κάνεις ότι επιθυμείς ακόμα και πιο μακριά απ’ το κόσμο που μπορείς να δεις με τα μάτια σου…

Περισσότερα μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής στο βιβλίο Thin Positive από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Πολλές κι ενδιαφέρουσες  διατροφικές επιλογές  θα  βρεις  στην εφαρμογή Diet Coaching .

THIN POSITIVE & DIET COACHING Book - e-Pub - Application

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas