Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Γιαούρτι για την επανασίτιση στην νευρική ανορεξία

Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η σωστή μικροβιακή ποικιλομορφία είναι ένα σημάδι καλής υγείας. Στο γαστρεντερικό σύστημα ανθρώπων με διάφορες ασθένειες αυτή η μικροβιακή ισορροπία μεταβάλλεται. Αλλά και σε άτομα με νευρική ανορεξία υπάρχουν μικροβιακές αποικίες πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές των υγιών ατόμων.

Μάλιστα αποδείχθηκε ότι αυτή η μικροβιακή ανισορροπία συνδέεται στενά με κάποια από τα ψυχολογικά συμπτώματα της διατροφική διαταραχή, οδηγώντας έτσι σε έναν φαύλο κύκλο διατροφικών περιορισμών και μεταβολής μικροβιακών πληθυσμών. Παράλληλα, οι ασθενείς αυτοί έχουν συχνά αυξημένα επίπεδα stress και φλεγμονής, παράγοντες που επίσης εξαρτώνται από την διατροφή και το μικροβιακό αποτύπωμα.

Σε μελέτη διαθρεπτικής παρέμβασης 10 εβδομάδων χορηγήθηκαν 375 g γιαούρτι/ ημέρα, που περιείχε τους προβιοτικούς μικροοργανισμούς L. bulgaricus και S.thermophilus σε μια ομάδα ασθενών με Νευρική Ανορεξία, αλλά και σε μια ομάδα υγιών εφήβων. Στις ομάδες ελέγχου υπήρχαν ομάδες ασθενών και υγιών, που κατανάλωναν 400 ml/ ημέρα ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος. Αξιολογήθηκαν τα υποσύνολα των λεμφοκυττάρων στο αίμα και η in vitro παραγωγή ιντερλευκινών IL-2, IFN-c, IL-1, IL-6 και ο παράγοντας TNF-α, που αποτελούν δείκτες φλεγμονής.

Η κατανάλωση γιαουρτιού υπό την συνδυαστική επίδραση του χρόνου της διατροφικής παρέμβασης είχε σημαντική επίδραση στην μείωση των παραγόντων φλεγμονής, όπως η αναλογία CD4 + / CD8 + και η παραγωγή ΙΡΝ-γ από λεμφοκύτταρα, τόσο σε ασθενείς, όσο σε υγιή άτομα, ενώ η κατανάλωση γάλακτος είχε αρνητική επίδραση.

Συμπερασματικά, συχνά στην θεραπεία επανασίτισης για επανάκτηση σωστού σωματικού βάρους στα άτομα με νευρική ανορεξία προτείνεται να καταναλώνουν τουλάχιστον 500ml γάλακτος και για την πρωτεΐνη και για το φώσφορο για την πρόληψη συνδρόμου επανασίτισης. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συμπερίληψη ή και αντικατάσταση του γάλακτος από γιαούρτι στην διατροφή επανασίτισης, μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο σε μια καλύτερη γαστρεντερική λειτουργία και σε μείωση των συμπτωμάτων λόγω λακτόζης, αλλά μπορεί να ασκήσει θετικές επιδράσεις σε ανοσολογικούς δείκτες και σε δείκτες φλεγμονής, που σχετίζονται με την διατροφική κατάσταση των εν λόγω ασθενών.

πηγή: Effects of a nutritional intervention with yogurt on lymphocyte subsets and cytokine production capacity in anorexia nervosa patientsEur J Nutr (2006) 45:225–233 DOI 10.1007/s00394-006-0589-8Esther Nova Olga Toro Pilar Varela Irene Lo´pez-Vidriero Gonzalo Morande´ Ascensio´n MarcosReceived: 13 July 2005 Accepted: 1 December 2005 Published online: 7 March 2006

Σχετικά με τον δημιουργό

Κυριακή Απέργη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ονομάζομαι Απέργη Κυριακή. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασα στην πρώτη μου επιλογή στο Χαροκόπειο Πανεπιστημίο Αθηνών στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής από όπου και αποφοίτησα το 2010. Ο τομέας της διατροφής και της υγείας ήταν και είναι σκοπός της ζωής μου και εξακολουθεί να με απασχολεί θερμά.
Πραγματοποίησα την πτυχιακή μου εργασία στην κοιλιοκάκη και ολοκλήρωσε την κλινική πρακτική άσκηση στα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία "Αττικό" και "Αλεξάνδρα".
Το 2013 εξειδικεύτηκα στο κομμάτι των διατροφικών διαταραχών και ολοκλήρωσα με επιτυχία την μεταπτυχιακή εκπαίδευση του Master Practitioner Programme in Eating Disorders and Obesity στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) υπό την εποπτεία του NCFED της Μεγάλης Βρετανίας και αναγνωρισμένο από το Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων – British Psychological Society - BPS .
Παρακολούθησα σαν πρακτική περιστατικά διατροφικών διαταραχών στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»).
Συνεχίζω και ενημερώνομαι συνεχώς για θέματα διατροφής και ψυχολογίας ακολουθώντας συνεχείς εκπαιδεύσεις και προγράμματα κατάρτισης.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολουθώ σεμινάρια της ESPEN (LLL) για την κλινική διατροφή και σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από αναγνωρισμένους φορείς.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια life- coaching και Focus in Solution Therapy.
Παρακολουθώ και ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Το 2015 ολοκλήρωσα τα κλινικά σεμινάρια του ΚΕΑΔΔ.
Συμμετέχω σαν ομιλήτρια σε ποικίλες δράσεις διατροφικής εκπαίδευσης.
Αποτελώ εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ στο κομμάτι της νευρικής ανορεξίας.
Αρθρογραφώ σε ηλεκτρονικά site (www.diatrofi.gr) και περιοδικά, στο δικό μου kiriakiapergi@blogspot.gr και πραγματοποιώ ομιλίες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Έχω συμμετάσχει σε βιβλία διατροφής και ψυχολογίας.
Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, του συλλόγου Κλινικών Διαιτολόγων ESPEN και GrESPEN και της ΕΔΔΕ και επιστημονικός συνεργάτης της ομάδας diatrofi και keadd.