Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Η σημασία της σωστής διατροφής στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών

Οι ψυχολόγοι προσπαθώντας να εξηγήσουν το κίνητρο πείνας μέσα από το πρίσμα της φυσιολογίας, έχουν εξετάσει τα κέντρα πείνας, το προκαθορισμένο σημείο βάρους, τις λειτουργίες των νευρικών συστημάτων και τη βιοχημεία του σώματος. Δεν υπάρχει προφανώς ένας απλός παράγοντας που εξηγεί την πείνα. Οι επιρροές στην δημιουργία της πείνας και τη ρύθμιση του κορεσμού είναι ξεχωριστές και σύνθετες αλληλεπιδράσεις. Οι αλλαγές σε μια μεταβλητή έχουν επιπτώσεις τελικά και στις άλλες μεταβλητές ως ένα ορισμένο βαθμό.

Η βιολογική ώθηση της πείνας και της όρεξης λειτουργεί παράλληλα με τις συναισθηματικές επιρροές στη συμπεριφορά σίτισης. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι βιολογικές επιρροές είναι ισχυρές και μπορούν να παραβλέψουν τις συναισθηματικές επιρροές. Ακόμα και άνθρωποι με διαφορετική προσωπικότητα θα συμπεριφερθούν προβλέψιμα όταν εκτεθούν σε παρόμοιες φυσικές εμπειρίες. Παραδείγματος χάριν, το να κάνει κανείς δίαιτα θα έχει την ίδια επίδραση σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το εάν είναι υπέρβαροι ή λεπτοί, ευτυχείς ή δυστυχισμένοι, κακοποιημένοι ή αγαπητοί.

Λόγω της σημασίας των φυσικών επιρροών, ένα πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας των διατροφικών διαταραχών. Μόλις οι κύκλοι των υπερφαγικών επεισοδίων και της ασιτίας, ή των εμετών ή των εναλλαγών μεταξύ επεισοδίων και δίαιτας διακοπούν, μπορεί να περάσουν πολλοί μήνες έως ότου η ψυχολογική και φυσική επιθυμία για τροφή να ελεγχθεί. Κατά τη διάρκεια εκείνου του χρόνου, οι ασθενείς μπορεί συνεχώς να παλεύουν με τις σκέψεις του τι και πόσο να φάνε.

Σύμφωνα με τις Συστάσεις για Διατροφικές Διαταραχές του NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας της Μεγάλης Βρετανίας):

«Ο φαύλος κύκλος της ασιτίας – αδηφαγικών επεισοδίων – εμετού, μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση υψηλών επιπέδων ινσουλίνης και μεγάλες αυξομειώσεις στα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τους μηχανισμούς ελέγχου της πείνας καθώς και την χρήση και αποθήκευση της ενέργειας. Η σεροτονίνη και άλλοι νευροδιαβιβαστές εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξης. Είναι πιθανό να υπάρχει ένας ιδιαίτερος ρόλος στην ισορροπία των υδατανθράκων. Ανισορροπίες στα επίπεδα σεροτονίνης μπορεί να προκύψουν από την επίδραση της ινσουλίνης στη πρόδρομο ουσία, θρυπτοφάνη, τα επίπεδα της οποίας μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την δίαιτα, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Από την άλλη, άμεση μείωση της θρυπτοφάνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της πρόσληψης θερμίδων και νευρικότητα στην νευρική βουλιμία και την αδηφαγική διαταραχή, και μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη διάθεση, αυξημένη ανησυχία για την εικόνα σώματος και έλλειψη ελέγχου της τροφής σε άτομα που έχουν θεραπευτεί από τις εν λόγω παθήσεις. Άτομα με βουλιμία και αδηφαγική διαταραχή έχουν κακή ρύθμιση στην απελευθέρωση των παραγόντων που εμπλέκονται στην περιφερική απάντηση στη λήψη τροφής, όπως η χολεκυστοκινίνη και η γρελίνη. Έχει επίσης προταθεί ότι η κακή ρύθμιση στα συστήματα που εμπλέκονται στη μακροχρόνια ρύθμιση της ενέργειας όπως η λεπτίνη, μπορεί να επιμείνει και μετά την ανάρρωση.»

Συνοψίζοντας, οι διατροφικές διαταραχές ενώ είναι ψυχολογικές διαταραχές, σχετίζονται ισχυρά με θέματα διατροφής. Επομένως, μια από τις θεμελιώδεις αρχές στην πορέια προς την ανάρρωση είναι ότι η σίτιση πρέπει για μικρό διάστημα να γίνει «μηχανική» υπό την έννοια ότι καθορίζεται από ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο πλάνο. Αυτό το πλάνο σχεδιάζεται για να σταθεροποιήσει την πείνα και πρέπει να συζητηθεί σε κάθε συνεδρία, και να γίνονται ρυθμίσεις κατόπιν διαβουλεύσεων με το θεράποντα. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτή η δομή είναι σχετικά εύκολο να επιβληθεί και οδηγεί συνήθως στη γρήγορη συμμόρφωση με την φυσιολογική δομή σίτισης

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas