Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

H  διατροφική ενηλικίωση μιας γυναίκας μέσα στην Καραντίνα..

Διατροφική ενηλικίωση

Με την ας την πούμε Κατερίνα συνεργαζόμαστε εδώ και έναν χρόνο ακριβώς.Η Κατερίνα παρουσιάστηκε στο γραφείο μου με νευρική βουλιμία, κάνοντας αρκετούς εμετούς μέσα στην εβδομάδα. Το διατροφικό της βιογραφικό, όπως μου το χαρακτήρισε η ίδια, είναι πολύ μεγάλο. Η συναισθηματική σχέση της Κατερίνας με το φαγητό πάει πίσω πολλά χρόνια, καθώς από τα 12 της  θυμάται  να καταναλώνει φαγητό κρυφά από τους γονείς της, αλλά και τους γονείς της να χρησιμοποιούν το γλυκό ως μέσο επιβράβευσης για πλήθος συμπεριφορών της.  Με τα χρόνια το φαγητό έγινε η απάντησή της σε κάθε συναίσθημα άγχους, λύπης, χαράς, φόβου. Η Κατερίνα είναι αυτήν την στιγμή γύρω στα σαράντα, μένει μόνη της και συνέχιζε να κάνει υπερφαγικά επεισόδια την στιγμή που την γνώρισα με μορφή ιεροτελεστίας κυρίως τα Παρασκευοσαββατοκύριακα με μεγάλες ποσότητες junk food οι οποίες την γέμιζαν με ενοχές, τις οποίες και ήθελε να αποβάλει με έναν εμετό.

Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες της συνεργασίας μας οι εμετοί σταμάτησαν, έδωσε μία κανονικότητα στα γεύματά της και άρχισε να καταναλώνει πιο πολλά φρούτα και λαχανικά. Η πρόοδός της είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συντροφεύουν μία αλλαγή. Υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα γνώριμο σημείο στο όποιο ήξερε ακριβώς τι να περιμένει, πως θα αντιδρούσε και πως θα μπορούσε να συμπεριφερθεί. Στο σημείο αυτό λοιπόν ένιωθε ασφαλής. Ένα όμως εξωτερικό στοιχείο την οδήγησε να θελήσει να αντιδράσει σε αυτήν την γνώριμη κατάσταση. Το εξωτερικό αυτό στοιχείο έρχεται να ταράξει τα ήρεμα νερά της παγιωμένης κατάστασης και έτσι πολλές φορές βλέπουμε απεγνωσμένες τακτικές ώστε να αντισταθούμε και να καθυστερήσουμε αυτήν την αλλαγή και εκεί νιώθουμε ότι είμαστε σε ένα χάος και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Όμως η αλήθεια είναι ότι εκεί που τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, μία καινούργια ιδέα αποτελεί μία έμπνευση ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την δύναμη των δυνατοτήτων μας. Μπαίνοντας λοιπόν σε μία διαδικασία ενσωμάτωσης μίας νέας κατάστασης οδηγούμαστε τελικά στην δική μας νέα μας κατάσταση. Όλη αυτήν την διαδικασία της αλλαγής την είδα να συμβαίνει πολλές φορές μέσα σε αυτόν τον χρόνο στην Κατερίνα, αλλά την είδα ακόμα πιο έντονα μέσα στην περίοδο της «καραντίνας».

Στο πρώτο μας διαδικτυακό ραντεβού υπήρξε ένα μεγάλο πισωγύρισμα  και ένιωσε απογοητευμένη και αποκαρδιωμένη. Υπήρξαν μέρες που ένιωθε χάλια, μέρες που ένιωθε μέτρια, μέρες που ένιωθε καλύτερα. Μέσα όμως από την συνεδρία μπόρεσε να θυμηθεί ποιοι είναι οι αρχικοί λόγοι που την έκαναν να θέλει να προσπαθήσει. Έτσι, η ανάγκη της να ξανανιώσει το σώμα της, την ενεργοποίησε να βγει και πάλι από την φάση της άρνησης και του χάους που είχε βρεθεί.

Τα αποτελέσματα που είχε η Κατερίνα μέσα σε αυτές τις 40 ημέρες της καραντίνας είναι πολύ πιο πολλά σε σχέση με ότι είχε συμβεί στον προηγούμενο χρόνο. Και όταν μιλάω για αποτελέσματα δεν μιλάω για νούμερο σε ζυγαριά αλλά για διατροφική συνειδητότητα, και όπως μου άρεσε ο όρος που της έδωσα για «διατροφική ενηλικίωση». Ο πραγματικός εγκλεισμός που επέβαλε η καραντίνα, αλλά και η δική της εσωτερίκευση της έδωσαν τον χώρο και τον χρόνο που χρειαζόταν ώστε να ασχοληθεί στο 100% με το μεγαλύτερο θέλω και φόβο της ταυτόχρονα. Να αποκτήσει μία πιο υγιή σχέση με την διατροφή.

Έτσι λοιπόν η Κατερίνα σε αυτό το χρονικό διάστημα διαπίστωσε την σημασία της δοκιμής και της παρατήρησης… και έτσι δοκίμασε να:

– Περπατήσει

– Να μαγειρέψει για τον εαυτό της

– Να δοκιμάσει καινούργιες συνταγές, καινούργια μπαχαρικά

– Να παρατηρήσει την διατροφική της συμπεριφορά

– Να ξαναρχίσει να κρατάει διατροφικό ημερολόγιο, αλλά και ημερολόγιο συναισθημάτων

– Να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα και τις ανάγκες της.

– Να κάνει διαλογισμό

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, όμως μέσα σε αυτές τις σαράντα μέρες είδα μέσα από την οθόνη του κινητού μου την διατροφική ενηλικίωση της Κατερίνας και αυτό είναι που μετράει.

mov_keadd-212x300

Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ -- ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, MSc
ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 34
55133, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 439300
ΚΙΝ. 6944208426
EMAIL: info@dietme.gr
WEBSITE: http://dietme.gr/