Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Μεγαλορεξία (Bigorexia) ή Σύνδρομο Μυϊκής δυσμορφίας . H κυρίαρχη διατροφική διαταραχή στους άνδρες του γυμναστηρίου.

 Μιας και το καλοκαίρι φτάνει και οι ασκούμενοι των γυμναστηρίων καλούνται να εμφανίσουν στην παραλία τα αποτελέσματα της χειμερινής τους προσπάθειας, λίγο πολύ όλοι θα συναντήσουμε τους «ογκώδεις και μεγαλόσωμους» άνδρες που θα τραβήξουν τα βλέμματα μας και θα μας κάνουν να αναρωτηθούμε: «Είναι υγιείς;». Παρ’ όλο που εμείς ως παρατηρητές τους χαρακτηρίζουμε μεγαλόσωμους εκείνοι πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, ενώ αν τους πλησιάσεις και μεταξύ σοβαρού και αστείου αναρωτηθείς «αν αδυνάτισαν» μπορεί να τρέξουν κατευθείαν πίσω στο γυμναστήριο.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που συνδέεται με διαταραχή της εικόνας σώματος και χαρακτηρίζεται από την ανικανότητα του ατόμου να αξιολογεί επ’ ακριβώς το σωματικό του μέγεθος. Το άτομο πιστεύει, λανθασμένα, ότι το σώμα του δεν είναι επαρκώς μυώδες και γυμνασμένο, δαπανά πολλές ώρες στο γυμναστήριο και εμπλέκεται σε καταναγκαστική άσκηση (μεγάλου όγκου και έντασης) με αντιστάσεις με αποτέλεσμα συχνά να καταπονεί το σώμα του και να φθείρει σημαντικά την υγεία  του. 

Σύμφωνα με την βιβλιογραφία η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που χαρακτηρίζεται με εμμονή στην μυικότητα και την καταναγκαστική άσκηση ορίζεται ως Μυϊκή δυσμορφία ή Μεγαλορεξία (Big Orexia). Παρ’ όλο που δεν αναγνωρίζεται ως διαταραχή σύμφωνα με τo DSM –IV, το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από αλλαγές διαιτητικής συμπεριφοράς,  με εξαντλητικές δίαιτες και χρήση συμπληρωμάτων διατροφής και αναβολικών ουσιών με στόχο την αύξηση της μυικής μάζας και τη μείωση του λιπώδους ιστού. Εμφανίζεται κυρίως σε συστηματικά αθλούμενους και ιδιαίτερα στους αθλητές σωματικής διάπλασης. Πρωταρχική ανησυχία για τα άτομα με μυϊκή δυσμορφία είναι αν είναι μικρόσωμα ή μη επαρκώς μυώδη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία  ανάμεσα στα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Το άτομο ελέγχει συνέχεια το είδωλο του στον καθρέφτη, σε πόρτες, παράθυρα και άλλες αντανακλαστικές επιφάνειες.
  • Αγγίζει συνέχεια το σώμα του για να ψηλαφίσει την υποτιθέμενη ατέλεια.
  • Υπάρχει έκδηλη κοινωνική απουσία και κατάθλιψη.
  • Εμμονή με αγαπημένα πρότυπα, διάσημα πρόσωπα και επιθυμία να τους μοιάσει.
  • Το άτομο αυτό συνήθως περιποιείται υπερβολικά τον εαυτό του και μπορεί να κρύβει κάποια εμμονή για τις χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό αυτών κάνει κατάχρηση απαγορευμένων ουσιών και ιδιαίτερα αναβολικών στεροειδών για μυϊκή υπερτροφία. Έρευνα έδειξε τα άτομα με σωματικές δυσμορφικές διαταραχές αναφέρουν αυτοκτονικό ιδεασμό, ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό έχουν πραγματοποιήσει και απόπειρα αυτοκτονίας. Η πλειοψηφία των ατόμων με δυσμορφικές διαταραχές φαίνεται να έχουν χαμηλό οικονομικό εισόδημα, να μην έχουν μόνιμη εργασία ενώ οι περισσότεροι είναι άγαμοι και δεν φαίνεται να επιθυμούν μόνιμο σύντροφο.

Όσον αφορά τις διατροφικές στρατηγικές που ακολουθούν τα άτομα αυτά φαίνεται να γνωρίζουν πολύ καλά να ταυτοποιούν τις πηγές των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουν μέσω των τροφών, γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι οι μεγάλες  και απότομες αυξομειώσεις του ΣΒ δεν είναι υγιείς για το σώμα, ενώ υπάρχει γενικότερη άγνοια για την χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, η οποία γίνεται χωρίς την προτροπή κάποιου ειδικού.

Τα κύρια διατροφικά χαρακτηριστικά των ατόμων με μυϊκή δυσμορφία είναι οι υπερπρωτεινικές και χαμηλών σε λιπαρά δίαιτες με υψηλή κατανάλωση διαιτητικών συμπληρωμάτων με στόχο την αύξηση του μυϊκού και μείωση του λιπώδους ιστού. Όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, τα άτομα αυτά περιορίζουν την ποικιλία των τροφίμων, επιλέγουν κυρίως άπαχες πρωτεϊνικές πηγές τροφίμων (κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι κλπ), μειώνουν την πρόσληψη φρούτων και προτιμούν να εντάσσουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην αρχή της ημέρας, ενώ τα υδατανθρακούχα τρόφιμα περιορίζονται σε βρώμη, πατάτα, ρύζι και μακαρόνια, την ποσότητα των οποίων ρυθμίζουν ανά περιόδους.

Τα συστηματικά ασκούμενα άτομα με μυϊκή δυσμορφία μπορεί να ωφεληθούν από τους διατροφολόγους στον υπολογισμό των θερμιδικών αναγκών τους, την καθοδήγηση της δίαιτας και τον καθορισμό των μάκρο και μικροθρεπτικών συστατικών της διατροφής τους  με κύριο στόχο την διατροφική αποκατάσταση, την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, με την παράλληλη προώθηση της ισορροπημένης διατροφής και την  ανάλογη καθοδήγηση στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

  • David, Tod.Muscle Dysmorphia:Current Insights, Psychol Res Behav Manag. 201
  • Nadir Contesini et al. Nutritional Strategies of physically active subjects with muscle dysmorphia, Int. Achives of Medicine,2013.
  • National Eating Disorders Collaboration, Eating Disorders in Sport and Fitness: Prevention Early Intervention and Response, 2014.

Σχετικά με τον δημιουργό

ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΤΖΙΟΒΑΡΑ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Τζιοβάρα Ευριδίκη γεννήθηκε στα Τρίκαλα και μετακόμισε στην Θεσ/νίκη για την ολοκλήρωση των σπουδών της. Αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙΘεσ/νίκης και έκτοτε είναι μέλος του Συλλόγου Διατροφολόγων – Διαιτολόγων Ελλάδος.

Το 2016 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙΘ, με κατεύθυνση την Κλινική Διατροφή, ενώ είναι ειδικευμένη στην αντιμετώπιση των ΔΔ σε ενήλικους και παιδιά, κατέχοντας τον τίτλο του Master Practitioner Of Eating Disorders and Obesity.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών της σπουδών ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο ΓΝΘεσ/νίκης « Άγιος Παύλος» και το Πανεπιστημιακό ΓΝοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου συνεχίζει την συνεργασία της ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ιατρείο Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού.

Σήμερα, συνεργάζεται ως διατροφολόγος με αρκετά γυμναστήρια της Ανατολικής Θεσ/νίκης ενώ αποτελεί εισηγήτρια του μαθήματος «Διατροφή και Άσκηση» σε γνωστή σχολή Personal Training της Θεσ/νίκης. Έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το κομμάτι της αθλητικής διατροφής εκπονώντας την πτυχιακή της εργασία στο κομμάτι των συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ αποτέλεσε διαιτολόγος ομάδων καλαθοσφαίρισης κατά την περίοδο προετοιμασίας τους.

Στόχος της είναι η εμπεριστατωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των περιστατικών της για την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Για την ίδια η διατροφή και η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της, αγαπά την δουλειά της, ενώ ενημερώνεται συνεχώς παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια, συνέδρια και συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα.
More Info
Παυσανία 8, Άνω Τούμπα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
E-MAIL
evridiki1004@windowslive.com