Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Νευρική ανορεξία. Ο τρόπος που νίκησε την Νανά Καραγιάννη…

 ”Η ύπουλη ασθένεια της σύγχρονης εποχής”

Το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου της Νανάς Καραγιάννη από νευρική ανορεξία, έφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο αυτή την ύπουλη διατροφική διαταραχή. Ο θάνατος ενός τόσο νέου ανθρώπου μόνο θλίψη μπορεί να δημιουργήσει, όμως ο θάνατος από νευρική ανορεξία, σε όσους γνωρίζουν την ασθένεια, φέρνει και συναισθήματα θυμού. Θυμό για αυτή την ασθένεια, που εισβάλλει μέσα σου και σου αλλάζει όλη την προσωπικότητα, δημιουργώντας έναν ψεύτικο κόσμο όπου μοναδική αξία και αυτοσκοπός είναι η ασιτία και το χαμηλό βάρος. Αν αυτός ο θάνατος μπορεί να φανεί κάπου «χρήσιμος» είναι στο να κινητοποιήσει γονείς και φίλους στο να αναγνωρίσουν έγκαιρα τα σημάδια της νευρικής ανορεξίας στο πρόσωπο που πάσχει και να το υποστηρίξουν σε άμεση θεραπεία από ομάδα ειδικών.

Τι είναι λοιπόν η νευρική ανορεξία; Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, όπου το άτομο εμφανίζει διαταραγμένη σχέση με το φαγητό, υπερβολική ενασχόληση με το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση και επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές με σκοπό την απώλεια βάρους. Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία  περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ποσότητα τροφής που καταναλώνει με αποτέλεσμα να χάνει αρκετό βάρος ενώ παράλληλα έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του, πιστεύει δηλαδή ότι το βάρος του είναι φυσιολογικό (ή και αυξημένο). Επίσης  έχει έντονο φόβο για την αύξηση του βάρους και  επιδιώκει μια παιδική σιλουέτα. Πολύ συχνά στις γυναίκες απουσιάζει η έμμηνος ρύση ή καθυστερεί να  εμφανιστεί  σε έφηβες.

Ένα άτομο που πάσχει μπορεί να μην καλύπτει όλα τα διαγνωστικά κριτήρια, όμως να βιώνει το ίδιο έντονο άγχος με τα άτομα που τα καλύπτουν. Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη ώστε η ασθένεια να μην εξελιχθεί σε χειρότερη μορφή. 

Η νευρική ανορεξία είναι μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια, που εξελίσσεται σε χειρότερη μορφή όσο αυξάνεται η διάρκεια της. Οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές και περιλαμβάνουν:

 • Βραδυκαρδία
 • Αρρυθμίες
 • Υπόταση
 • Αφυδάτωση
 • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
 • Οστεοπενία – Οστεοπόρωση – κατάγματα
 • Δυσκοιλιότητα, Φουσκώματα
 • Αδυναμία συγκέντρωσης- Κακή μνήμη
 • Αύξηση εμμονών και νευρικότητας
 • Οξυθυμία
 • Διαταραχές ύπνου
 • Χαμηλή ανοσοποιητική λειτουργία

Και δυστυχώς όπως πρόσφατα το βιώσαμε, και τον θάνατο. Υπολογίζεται ότι 1 στα 5 άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία θα πεθάνει από αυτήν, μετά από χρόνια μάχη.

Μιας και η νευρική ανορεξία εμφανίζεται συνήθως στην εφηβεία, οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα σημάδια αναγνώρισης, μερικά από τα οποία είναι:

 • Σημαντική απώλεια βάρους ή μη αύξηση σε παιδιά και εφήβους
 • Έντονος φόβος απόκτησης βάρους/ Ανησυχία για εικόνα σώματος
 • Διακοπή ή καθυστέρηση έμμηνου ρύσης
 • Κριτική για το βάρος/ σώμα άλλων
 • Κοινωνική απομόνωση
 • Φαρδιά ρούχα
 • Ανθυγιεινές – περίεργες – συνεχείς δίαιτες/χορτοφαγικές τάσεις
 • Φασαρία αν υπάρχει λίπος στο φαγητό
 • Δικαιολογίες ότι έχει φάει κάπου αλλού
 • Υπερβολική άσκηση
 • Καταμέτρηση θερμίδων

Οι  γονείς που αναγνωρίζουν έστω και ένα από τα ανωτέρω σημάδια στο παιδί τους θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα τη βοήθεια ειδικών. Όσο πιο έγκαιρη η έναρξη της θεραπείας τόσο πιο γρήγορη και η ανάρρωση.  

Θεραπεία

Η θεραπεία της νευρικής ανορεξίας δεν έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση του σωματικού βάρους, η οποία δεν αποτελεί από μόνη της και ένδειξη ίασης. Συχνά ένα άτομο φτάνει σε φυσιολογικό βάρος και πολύ σύντομα το χάνει ξανά ή συνεχίζει να έχει περίεργες αντιλήψεις για το σώμα του και για το φαγητό.

Η επαναφορά του φυσιολογικού τρόπου σίτισης, η μείωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους και η διόρθωση των διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων αναφορικά με τη διατροφή είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη της ανάρρωσης. Ουσιαστικά το άτομο πρέπει να εκπαιδευτεί στο να τρέφεται από την αρχή!

Για την διαχείριση των περιστατικών νευρικής ανορεξίας είναι απαραίτητη η συνεργασία μιας θεραπευτικής ομάδας που περιλαμβάνει εξειδικευμένο διαιτολόγο, εξειδικευμένο ψυχολόγο, ψυχίατρο, ιατρό και οικογενειακό σύμβουλο.

Η συμμετοχή της οικογένειας και ιδιαίτερα των γονέων στη θεραπεία είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία της θεραπείας!

Όπως για όλες τις χρόνιες ασθένειες, η πρόληψη φαίνεται να παίζει σημαντικότερο ρόλο και από την θεραπεία! Δυστυχώς η νευρική ανορεξία είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια, ο δε Δυτικός κόσμος κατακλύζεται από το πρότυπο του αδύνατου σώματος, δημιουργώντας διαστρεβλωμένες  πεποιθήσεις και εικόνες. Όμως, η οικογένεια αλλά και το άμεσο περιβάλλον των εφήβων (δάσκαλοι, γυμναστές, γιατροί κλπ) μπορούν και οφείλουν να ενημερώνουν τα νεαρά άτομα ώστε να προληφθεί η εμφάνιση ή εξέλιξη της διαταραχής. Σίγουρα η απομυθοποίηση του ιδανικού σώματος είναι σημαντική, όπως και η ενημέρωση αναφορικά με τις φυσιολογικές αλλαγές του σώματος στην εφηβεία, εξίσου σημαντικά όμως είναι η εκπαίδευση στην ισορροπημένη διατροφή, η ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες των διαιτών και των λανθασμένων μεθόδων αδυνατίσματος, και κυρίως η αποφυγή κριτικής για το σώμα των παιδιών και των εφήβων.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η προβολή των ατόμων που πάσχουν από νευρική ανορεξία στα ΜΜΕ, όχι μόνο δεν βοηθάει τους ίδιους, αλλά τους δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι αξίζουν να προβάλλονται λόγω της κατάστασης τους την οποία επιθυμούν να διατηρήσουν, ενώ δημιουργεί εξίσου λανθασμένα πρότυπα και αντιλήψεις σε άλλα άτομα που πάσχουν. Τα ΜΜΕ οφείλουν να προβάλλουν τις ιστορίες ατόμων που έχουν καταφέρουν να αναρρώσουν, κερδίζοντας έναν πολύ σημαντικό πόλεμο, και δίνοντας έτσι ελπίδα στους υπόλοιπους ασθενείς που επιθυμούν να γίνουν καλά.

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι  διαιτολόγος – διατροφολόγος, Master Practitioner on Eating Disorders

Διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών www.keadd.gr

Περισσότερα για τον αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

 

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Πηγή του άρθρου :  https://www.psychologynow.gr/psychic-health/psychopathology/3647-nevriki-anoreksia-i-ypouli-astheneia-tis-sygxronis-epoxis.html

Καλό ταξίδι Νανά…

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas