Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Όταν έμαθα να ακούω τον εαυτό μου..

Οι σκέψεις ενός κοριτσιού μέσα από τη διαδικασία αλλαγής της διατροφικής της συμπεριφοράς

 Η μεγαλύτερη αμοιβή ενός διαιτολόγου είναι όταν οι ίδιοι οι πελάτες μαθαίνουν μέσα από εκείνον να ακούνε το σώμα τους και να διαχειρίζονται την τροφή τους κατάλληλα. Εδώ έχουμε τις σκέψεις  ενός κοριτσιού κατά τη διάρκεια αλλαγής της διατροφικής της συμπεριφοράς.

Πλέον έπειτα από 3 μήνες διατροφής και επισκέψεων  νιώθω πολύ όμορφα και ανανεωμένα! Το πρώτο μου δεκαπενθήμερο της διατροφής με βρήκε λίγο δύσπιστη ως προς το πώς με όλα αυτά τα γεύματα θα αδυνατίζω, ενώ εγώ είχα συνηθίσει να στερούμαι από πολύ έως εντελώς χάνοντας κιλά. Ο τρόπος μου σε όλο αυτό το θέμα ήταν τελείως λάθος και φυσικά δεν είχα αποτελέσματα, ή είχα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

   Σε όλη τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής έχω κάνει αυτούς τους κύκλους. Είχα μία κλίμακα περίπου 10 κιλών στην οποία κινούμουν. Έκανα εξαντλητικές δίαιτες, στην ουσία υπήρχαν και μέρες που δεν έβαζα μπουκιά στο στόμα μου και μετά από κάποιο διάστημα με έπιανε βουλιμία στο φαγητό. Και έτσι ανά διαστήματα πηγαινοερχόμουν πάνω κάτω σε αυτή την κλίμακα των 10 κιλών. Αυτό δεν με κούραζε τόσο «σωματικά», αλλά ψυχολογικά.

   Πλέον νιώθω ωραία που χωρίς να στερούμαι και εκτιμώντας πλέον το σπιτικό φαγητό πράγμα, που όσο ήμουν φοιτήτρια νιώθω μου βγήκε κάπως σαν αντίδραση και το απαξίωνα τελείως και επιπλέον έχω τολμήσει μόνη μου χωρίς πίεση να δοκιμάσω και να φάω φαγητά που πιο πριν ούτε να ακούσω δεν ήθελα..

   Όσον αφορά τον παλιό μου εαυτό θα του έλεγα,  βλέποντας αυτές τις αυξομειώσεις βάρους που προκαλούσα εγώ η ίδια σε εμένα ότι θα έπρεπε να στρώσω από νωρίτερα τη διατροφή μου χωρίς να δημιουργώ εγώ η ίδια σε μένα το stress ότι πρέπει να αδυνατίσω γρήγορα και όλα αυτά, χωρίς να παίρνω υπόψη  τις άσχημες επιπτώσεις που έχει αυτό. Πιστεύω ότι όταν κάποιος μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία δύσκολα βγαίνει από αυτή χωρίς τη βοήθεια ειδικού, γιατί είναι πιο πολύ εγκεφαλικό το πρόβλημα παρά σωματικό. Και εννοείται, η προσφυγή σε έναν ειδικό δεν είναι αναγκαία μόνο για άτομα που είναι παχύσαρκα ή πολύ υπέρβαρα, αλλά και  για άτομα τα οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν τις διατροφικές τους συνήθειες και ας έχουν κάποια λίγα κιλά επιπλέον, όπως ήμουν και εγώ..’’

mov_keadd-212x300
Σημείωση προς ειδικούς
: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.