Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Συζώντας την Αδηφαγική Διαταραχή

Η αδηφαγική διαταραχή εντάσσεται σε μια κατηγορία  διατροφικών διαταραχών ευρέως αναπτυγμένη στις ημέρες μας αφού ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού  την βιώνει και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Η αδηφαγική διαταραχή περιγράφεται ως η κατανάλωση φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες του φυσιολογικού, συνοδευόμενη από αίσθηση απώλειας ελέγχου και συναισθήματα ντροπής και αηδίας σχετικά με το φαγητό χωρίς όμως να χρησιμοποιούνται εκκαθαριστικές μέθοδοι (έντονη γυμναστική, χάπια, εμετός, καθαρκτικά κ.α.)

Αν βρείτε κάποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά  να σας αντικατοπτρίζουν ή κάποιο αγαπητό σας πρόσωπο τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιο εξειδικευμένο θεραπευτή στις Διατροφικές διαταραχές διότι μπορεί να  καταπολεμηθεί και να βγείτε νικητές.

Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους έχουμε περάσει τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μας,  έχουμε γελάσει, έχουμε κλάψει και έχουμε ενωθεί πνευματικά με ότι δεσμό μπορεί να περιγράψει ο ανθρώπινος νους. Για αυτούς τους δεσμούς που μιλώ μπορεί να είναι της οικογενείας, φιλικοί η ακόμη και ερωτικοί..

Όταν μια διαταραχή σαν την αδηφαγική διαταραχή όμως σου χτυπά την πόρτα δεν μπορείς αν δεν έχεις τις εξειδικευμένες γνώσεις να κάνεις και πολλά έως και τίποτα για να τους βοηθήσεις παρά να τους παρατηρείς να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην μανία τους για περισσότερο φαγητό, δίχως να τους φτάνει το γεύμα που έχουν καταναλώσει και εθισμένοι σε αυτό να το αναζητούν σαν τα ναρκωτικά.

Η αγάπη μας  προς σε αυτά τα πρόσωπα όμως δεν θα πρέπει να είναι εμφανής με την προσφορά αγαπημένων τροφών καθώς και το ψυγείο να είναι  γεμάτο από αυτές . Κάνοντας τέτοιες κινήσεις μόνο κακό μπορεί να προκληθεί και να γίνει πιο έντονο προς το ίδιο το άτομο, δημιουργώντας ακόμη περισσότερες τύψεις και ενοχές  για το τι έπραξαν.

Όσο περισσότερο φαγητό έχουν τόσο περισσότερο  θέλουν να  καταναλώσουν, με τέτοια ταχύτητα σαν να μην υπάρχει αυριανή ημέρα και όλα αυτά στα κρυφά για να μην το αντιληφθούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και νιώσουν ακόμη περισσότερη ντροπή και αηδία για τον εαυτό τους.

Καταπίνοντας μαζί με κάθε μπουκιά και ίχνη από την θλίψη, την δυσφορία και τις ενοχές από τις οποίες περιστοιχίζονται, παλεύοντας συνεχώς  με το αυξημένο βάρος.

Αφιερώνοντας όλο και  λιγότερο ποιοτικό χρόνο για τον περίγυρο, όμως και για τον ίδιο τους τον εαυτό σαν μια ξένη δύναμη να τους τραβά μακριά σας , αλλά και εκείνους  προς την προσωρινή τους απόλαυση..

Όμως για να υπάρχει ένα σύμπτωμα θα πρέπει να υπάρχει και κάποια αιτία. Στην προκειμένη περίπτωση τα άτομα με αδηφαγική διαταραχή παρουσιάζουν ανησυχία για το σχήμα και την σύσταση του σώματος τους,  για το οποίο καταφεύγουν στο να κάνουν Δίαιτα.

Εκεί ξεκινά να επέρχεται η ανισορροπία σε σωματικό, αλλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Από σωματικής πλευράς υπάρχουν οι εξής επιπτώσεις που δρουν διαδοχικά και λειτουργούν ως φαύλος κύκλος:

  • Λιγούρες
  • Υπερφαγία
  • Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης
  • Ινσουλινοαντίσταση
  • Απευαισθητοποίηση των υποδοχέων σεροτονίνης

Αυτός ο φαύλος κύκλος καθίσταται υπεύθυνος για την βιολογική διαιώνιση της διαταραχής όμως έχει άμεση συσχέτιση και στην ψυχολογία δημιουργώντας τις παρακάτω επιπτώσεις:

  • Κατάθλιψη
  • Ενοχές
  • Στέρηση
  • Διαστρεβλωμένες ιδέες και αξίες για το φαγητό και το βάρος

Ο πνευματικός μου πατέρας ομοιάζει την Δίαιτα με τον θάνατο, ο οποίος θα προκύψει είτε στο σώμα, είτε στην ψυχή, είτε στο μυαλό. Πάντως κάποια από αυτά τα τρία θα πληγεί, όταν υποβάλουμε τον εαυτό μας σε διαδικασίες που πάνε κόντρα στην ανθρώπινη φύση μας και εκείνος που θα υποβληθεί στην άκρατη φιλοδοξία του θα πρέπει να διαλέξει .

Αφού τους εξηγήσουμε γιατι τους συμβαίνει το έντονο υπερφαγικό επεισόδιο από βιολογικής πλευράς, θα πρέπει να συζητηθούν οι συναισθηματικοί παράγοντες  που επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής ανάλογα με ( άγχος, διαχείρηση των συναισθημάτων, πίεση κ.α.)  και να βρεθούν νέοι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που δεν έχουν σχέση με το φαγητό.

Να καθοριστούν στόχοι και αυτοί να μην έχουν να κάνουν με την υπόσχεση απώλειας βάρους, αλλά να διορθωθεί η σχέση τους με το φαγητό ώστε να μπορέσει να αλλάξει η χημεία του σώματος και ως αποτέλεσμα θα έχει την απώλεια βάρους. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και ο βασικός σκοπός του θεραπευτή είναι να σταθεροποιήσει τον θεραπευόμενο και έπειτα να ασχοληθεί με την απώλεια βάρους.

Αν διστάζει να ζήσει μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό, τότε αυτό πού πρέπει να κατανοηθεί και σίγουρα όχι από κάποιον ο οποίος δεν είναι εξειδικευμένος πάνω στα θέματα της διατροφικής διαταραχής, είναι τι του προσφέρει αυτή η διαταραχή και αν μέσω αυτής, βρίσκουν ότι παίρνουν κάτι ως αντάλλαγμα από τα προβλήματα τους με το φαγητό.

   Τρόποι αποφυγής υπερφαγικών γευμάτων

  • Μην αρχίσετε να ψάχνετε για μια άλλη δίαιτα, δεν είναι η απάντηση.
  • Μπορείτε να πετύχετε το στόχο σας χωρίς να ζυγίζεστε καθημερινά.
  • Μην πέσετε στην παγίδα της Cheat day
  • Συνεχίστε να αγαπάτε τα τρόφιμα, μην τα χρησιμοποιείται μόνο για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας.
  • Αποκτήστε ένα σύστημα υποστήριξης που καταλαβαίνει τον στόχο σας.
  • Κάντε τουλάχιστον πέντε γεύματα την ημέρα με σωστούς συνδυασμούς
  • Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν ξεκινήσετε να τρώτε, η πείνα σας ίσως είναι απλά δίψα.
  • Καθαρίστε το ντουλάπι σας από πρόχειρες και ανθυγιεινές τροφές και γεμίστε το με φρέσκα λαχανικά, φρούτα, υγιεινά σνακ και ξηρούς καρπούς .
  • Μάθετε να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, οτιδήποτε συναίσθημα κι αν είναι αυτό όπως ( άγχος, θυμός, λύπη, εκνευρισμός ). Βρείτε τρόπους να τα εξωτερικεύεται χωρίς να τα κρατάτε μέσα σας όπως (αθλήματα, πεζοπορία, ακόμη και κλάμα) και μην ξεσπάτε στο φαγητό σαν διέξοδο.
  • Κάντε δραστηριότητες που σας αρέσουν στον ελεύθερο σας χρόνο
  • Να τρώτε μαζί με φίλους και όχι μόνοι στο σπίτι4d267e440ad24a70e6ba3c342295b60d

Η λύση σε οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή βρίσκεται πολύ μακρύτερα σε σκέψη και ενσυναίσθηση από την κλασική διαιτητική και χρειάζεται ειδικό χειρισμό, από την εδραίωση σχέσης και εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου  έως την τελική θεραπεία.

Όταν έχεις προσπαθήσει να βοηθήσεις  κάποιο άνθρωπο ο οποίος το βίωνε η το βιώνει μπορείς να αντιληφθείς την αδυναμία σου στο να χειριστείς τέτοιου είδους περιστατικά, που μόνο μέσω εξειδικευμένων γνώσεων και εργαλείων εκπαίδευσης μπορείς να τις αντιμετωπίσεις και αυτές δεν είναι κάπου στο μακρινό μέλλον μα ούτε και σε κάποια ονειρική χώρα, βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδα και τις ονομάζουν ΚΕΑΔΔ.

 

mov_keadd-212x300Σημείωση προς ειδικούς: Αν είσαι επαγγελματίας υγείας εξειδικεύσου σε θέματα διαχείρισης διατροφικών διαταραχών μέσω της εκπαίδευσης Master Practitioner on Eating Disordes του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών. Περισσότερες πληροφορίες στο Link www.keadd.gr καθώς και τις Προσεχείς Εκπαιδεύσεις ΕΔΩ

Αν αναζητείς Πιστοποιημένο Επαγγελματία Υγείας από το NCFED στις Διατροφικές Διαταραχές δες στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Επαγγελματιών Υγείας ΕΔΩ

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com