Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικές διαταραχές

Τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι και φαγώσιμα…

Δώσε τη γεύση που σου αξίζει στα γεύματά σου

Οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας, με μια κατσαρόλα μόνο και μια πρέζα αγάπη στις συνταγές τους,  μαγείρευαν και μαγειρεύουν αληθινά αριστουργήματα. Η γαστρονομία για πολλούς έχει ανακηρυχθεί ως την 8η μορφή τέχνης. Οι εμπνευσμένοι Chef πολύ συχνά συναγωνίζονται σε δημοτικότητα ακόμα και τους πιο διάσημους stars της show biz. Με λίγη έμπνευση  μπορείς να μεταμορφώσεις μια απλή ντομάτα σε γευστικό αριστούργημα απλώς προσθέτοντας λίγο αρωματικό λάδι, ελάχιστο φυσικό θαλασσινό αλάτι και μερικά μυρωδικά. Στα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις συνταγές ώστε το κάθε σου γεύμα να αξίζει το χειροκρότημα των συνδαιτυμόνων σου. Βιβλία όπως το «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά;» και πολλά άλλα βιβλία αξιότιμων συναδέλφων των εκδόσεων της επιστημονικής ομάδας ΔΙΑΤΡΟΦΗ που θα βρεις στα βιβλιοπωλεία και  στο link https://drplus.gr/39-ekdoseis,  αλλά και στο ειδικό μενού του site www.diatrofi.gr στη στήλη Συνταγές μπορούν να σε γεμίσουν πολλές νέες ιδέες και να σε εμπνεύσουν γι’ ακόμα περισσότερες, διότι βασίζονται στη φιλοσοφία της εξαιρετικής γεύσης σε συνδυασμό με την επαρκή θρέψη.

Στόχος να μαθαίνεις απ’ το σώμα σου πότε είναι αρκετό

Το παράδειγμα με τις μερίδες τροφών που έχω παρουσιάσει αναλυτικά στο βιβλίο μου Thin Positive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι μόνο η αρχή και μπορείς στο διαδίκτυο και στην Ελληνική και ξένη βιβλιογραφία να βρεις και άλλες εφαρμογές που αφορούν τις μερίδες και ενδεχομένως να σου ταιριάζουν καλύτερα. Μπορείς να ξεκινήσεις με γνώμονα τις μερίδες όμως ο τελικός σκοπός είναι να αφήσεις τους βιολογικούς μηχανισμούς της πείνας και του κορεσμού να αποφασίσουν για σένα, πόσο φαγητό είναι αρκετό την κάθε στιγμή. Κάποιες φορές ενδέχεται να χρειάζεσαι να φας λίγο περισσότερο και κάποιες φορές να σπρώξεις από μπροστά σου το πιάτο σου έχοντας βιώσει την αίσθηση του κορεσμού δίχως να χρειάζεσαι και την τελευταία μπουκιά που ψευδός έμαθες ότι είναι η δύναμή σου. Η δύναμή σου θα είναι να καταφέρεις να ελέγχεις εσύ ο ίδιος πόσο ακριβώς φαγητό χρειάζεσαι. Αν ακολουθήσεις ευλαβικά όλους αυτούς τους μηχανισμούς που έχω περιγράψει στο βιβλίο Thin Positive θα συνειδητοποιήσεις πολύ σύντομα ότι ο έλεγχος του φαγητού από το στομάχι θα περάσει ξανά μέσω του εγκεφάλου στα χέρια σου. Αρκεί να επιτρέψεις  στον εαυτό σου να μάθει από την αρχή να ακούει τους φυσιολογικούς μηχανισμούς πείνας και κορεσμού που διαθέτει. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις την δωρεάν εφαρμογή Diet Coaching που θα σε βοηθήσει να οργανώσεις σωστά τα γεύματά της καθημερινότητάς σου.

Η γνώση να έρχεται πάντα από τη κατάλληλη πηγή

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, ένας πτυχιούχος επαγγελματίας διαιτολόγος μπορεί να σε βοηθήσει για το πώς μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον γνώση για το πώς μπορείς να θρέφεις σωστά τον εαυτό σου και τους αγαπημένους σου. Η γνώση του πως μπορείς να φροντίζεις με τον καλύτερο τρόπο το σώμα σου, αποτελεί πραγματική αρετή και είναι μια τέχνη που στην αρχή διδάσκεται και στη συνέχεια εφαρμόζεται σαν την πιο απλή καθημερινή συνήθεια.

Ξεκινώντας σήμερα με τα πιο απλά βήματα που μπορείς να κάνεις, το σώμα σου θα εξοικειωθεί με τις ευεργετικές αλλαγές που θα βιώνει το κάθε λεπτό της μέρας σου και προς μεγάλη σου έκπληξη, πολύ σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι θα αποστρέφεσαι συμπεριφορές του παρελθόντος σε σημείο που ούτε κι εσύ δεν θα αναγνωρίζεις τον εαυτό σου. Και καθώς αναφερόμαστε στη θρέψη έχε πάντα στο μυαλό σου ότι ο  άνθρωπος οφείλει να θρέφει σωστά  σώμα, μυαλό και ψυχή.

Το μυστικό συστατικό κάθε συνταγής

Να θυμάσαι πάντα όμως ότι το καλύτερο και τελευταίο υλικό που θα προσθέτεις σε κάθε συνταγή σου να είναι το συστατικό της «αγάπης». Να προετοιμάζεις τα γεύματά σου με αγάπη όχι μόνο γι’ αυτούς που τα προσφέρεις αλλά και για τον ίδιο σου τον εαυτό. Η αγάπη δεν εκφράζεται με το να μπουκώνεις τον άλλον αλλά με το να γνωρίζεις ακριβώς πώς μπορείς να τον φροντίσεις σωστά ώστε η τροφή που θα προσφέρεις εκτός από νόστιμη, να είναι παράλληλα και όσο ακριβώς θρεπτική χρειάζεται.

Το κείμενο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο Thin Positive – Μυστικά ελέγχου της πείνας και της διατροφής των εκδόσεων  Μεταίχμιο

Αναδημοσίευση άρθρου απο : sensory-explorer.com

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas