Κύηση

Τι τροφές πρέπει να αποφεύγει η έγκυος?

Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ευαίσθητη και ιδιαίτερη περίοδος για κάθε γυναίκα. Κατά τη διάρκεια αυτής παρατηρούνται ποικίλες αλλαγές, στο σώμα, στο δέρμα, στη συναισθηματική κατάσταση, στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές της μέλλουσας μαμάς. Σημαντικό, λοιπόν, είναι να είναι οι έγκυες πολύ προσεκτικές με τη διατροφή τους και να γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγουν, ώστε και να μη δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα με τη δική τους υγεία, αλλά κυρίως με του εμβρύου!

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με κάτι πολύ απλό, όπως είναι το να μαγειρεύονται και να πλένονται πολύ καλά κάποια τρόφιμα. Πρέπει να καταναλώνετε πουλερικά ή κρέας βραστά ή καλά ψημένα. Το κρέας που δεν είναι καλά μαγειρεμένο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα για να πάθετε μολύνσεις από μικρόβια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα αλλά και το τοξόπλασμα. Πάντα να πλένετε πάρα πολύ καλά τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά που θα καταναλώσετε, ενώ καλό είναι να αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά σε ένα εστιατόριο/μία ταβέρνα που δεν είστε σίγουρες αν είναι καλά πλυμένα, αλλιώς μπορεί να κολλήσετε τοξόπλασμα ή λιστέρια.

Φυσικά δε θα πρέπει να καταναλώνετε ωμά ψάρια, σούσι, αλλά και ωμά αβγά. Σχετικά με τα ψάρια, χρήζουν προσοχής αυτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (για παράδειγμα, το σκουμπρί, ο ξιφίας και ο καρχαρίας), γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και του παιδικού εγκεφάλου στη συνέχεια. Αποφύγετε τα ψάρια που καλλιεργούνται σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε πολυχλωριωμένα διφαινύλια. Τέτοια ψάρια συνήθως είναι ο σολομός, οι ριγωτές πέρκες και η πέστροφα. Αν δεν είστε σίγουρες για τον τόπο προέλευσής τους, καλύτερα να μην τα καταναλώσετε.

Γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα και αλλαντικά αγνώστου προελεύσεως. Το παστεριωμένο γάλα είναι καθαρό από μικρόβια. Στη λίστα των μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων είναι φυσικά το ροκφόρ, αλλά και τα γαλλικά καμαμπέρ και μπρι.

Καφές και γενικότερα καφεϊνούχα ποτά. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Εκτός από τον  καφέ, καφεΐνη υπάρχει και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, μέσα σε ενεργειακά ποτά και φάρμακα για τη γρίπη, στο κακάο, στη σοκολάτα και στο τσάι! Η πάρα πολύ καφεΐνη δεν είναι ποτέ καλή τόσο για σας όσο και για το έμβρυό σας.

Αλκοόλ: τα οινοπνευματώδη ποτά εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Όταν μια έγκυος γυναίκα πίνει, το αλκοόλ ταξιδεύει μέσω του αίματος της στους ιστούς και τα όργανα του μωρού. Το αλκοόλ διασπάται πολύ πιο αργά στο σώμα του μωρού σε σχέση με έναν ενήλικα. Αυτό σημαίνει ότι παραμένει στο αίμα του μωρού περισσότερο από ότι στο αίμα της μητέρας του κι αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δια βίου βλάβες. 
Πίνοντας πολύ αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει εμβρυϊκό αλκοολικό σύνδρομο στο μωρό.

Όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα (κονσέρβες) πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Πρώτον, η επένδυση στα δοχεία συχνά περιέχει Δισφαινόλη Α (BPA), η οποία επηρεάζει την εμβρυϊκή ενδοκρινική δραστηριότητα και δεύτερον, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα μπορεί να είναι πολύ παλιά και να έχουν βακτηρίδια λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής τους.

Συκώτι, αν και πλούσια πηγή σιδήρου, απαγορεύεται λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α η οποία ενοχοποιείται για τερατογενέσεις.

Τέλος, εννοείται ότι συνίσταται μια ισορροπημένη διατροφή που να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφών και να καλύπτει τις εγκυμονούσες γυναίκες σε θρεπτικά συστατικά, γιαυτό θέλει προσοχή και η κατανάλωση γλυκών και απλών υδατανθράκων, ανθυγιεινών σνακ (γαριδάκια, πατατάκια, κρουασάν, μπισκότα, κλπ) και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και αλάτι, που αυτά ισχύουν ούτως ή άλλως και σε καταστάσεις μη εγκυμοσύνης!

Περισσότερα για τήν συγγραφέα Χαρά Καρορμπίλη στο επαγγελματικό της προφίλ ΕΔΩ 

Σχετικά με τον δημιουργό

Χαρά Κορομπίλη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Η Χαρά Κορομπίλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.) και έπειτα μετεκπαιδεύτηκε πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή (Human Nutrition) με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (Clinical Nutrition) στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (University of Glasgow).

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση ως βοηθός εργαστηριακών και ερευνητικών διατροφικών προγραμμάτων μέσα στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας (Α.Τ.Ε.Ι.Θ.). Όσο ήταν προπτυχιακή και μεταπτυχιακή φοιτήτρια παρακολούθησε κλινικά περιστατικά σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Γλασκώβης.
Επίσης, αρθρογραφεί σε διάφορες ιστοσελίδες για θέματα υγείας και διατροφής, όπως τα www.diatrofi.gr, www.mydietips.gr, medidiatrofi.gr, www.newsit.gr , tlife.gr κ.α.

Εξειδικεύεται στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Παιδικού Μουσείου Αθηνών με θέμα «Διατροφική Αγωγή και Υγεία» που παρουσιάστηκαν σε χώρους της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και παρατήρησης, να εφοδιαστούν με γνώσεις μέσα από μια ευχάριστη και πλούσια εμπειρία.
Συμμετείχε και συμμετέχει σε ενημερώσεις σχολείων της Θεσσαλονίκης για διατροφικά θέματα και ενημερώνεται η ίδια συνεχώς μέσα από σεμινάρια και ημερίδες διατροφής που λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Συμμετείχε στο πρόγραμμα «Σκέψου Δια-Τροφή» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ι.Δ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών) στον πολυχώρο του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Σεμινάρια σχεδιασμένα από το Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών ενημερώνουν τα παιδιά για την διατροφή, προβάλουν σχετικά video και τους δίνουν την ευκαιρία να λύσουν μέσα από διάλογο με ειδικούς, ερωτήματα για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Είναι Μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Μέλος του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών & Ερευνών (Ι.Δ.Μ.Ε.), Επιστημονική Συνεργ. του Medidiatrofi και Μέλος της επιστημ.ομάδας Διατροφή.

Στόχος της είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου γύρω από τα θέματα της διατροφής και η αποφυγή παγίδων, μύθων και παραπληροφόρησης που δυστυχώς συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας.

Από το 2010 ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου ιδιωτικά στην περιοχή της Μπότσαρη με Παπαναστασίου μέσα στο εμπορικό κέντρο Civitas.

• Απόφοιτος Πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής-Διαιτολογίας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.
• Μεταπτυχιακό πάνω στην Ανθρώπινη Διατροφή με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, (Msc in Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition-University of Glasgow).
• Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία [Master Practitioner – Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ, www.keadd.gr) ] που λειτουργεί υπό την πλήρη εποπτεία και συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED, www.eating-disorders.org.uk) και τελεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων (British Psychological Society – BPS).
• Συνεχής δραστηριότητα ως εμψυχώτρια (clown) και συμμετοχή στην οικογενειακή επιχείρηση διοργάνωσης εκδηλώσεων «Μαγικός Κόσμος», αναλαμβάνοντας διάφορα events, happenings, κλπ. καθώς και παρακολούθηση διαφόρων σεμιναρίων μουσικοκινητικών παιχνιδιών, εργαστηριών δημιουργικής απασχόλησης, θέατρο δρόμου, κλπ που αφορούν στο παιδί. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ενημερώσουμε σωστά και διασκεδαστικά τα παιδιά για το θέμα της διατροφής.