Dr Plus - Diatrofi

Θηλασμός

Πως επηρεάζει η διατροφή της μητέρας τον θηλασμο

Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι από τις σημαντικότερες περιόδους τόσο της γυναίκας όσο και του εμβρύου-βρέφους. Κατά την περίοδο προετοιμασίας του θηλασμού αυξάνεται το μέγεθος των μαστών, αποθηκεύεται λίπος στο σώμα της γυναίκας το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σαν πηγη ενέργειας ενώ παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες ορμονικές αλλαγές για την έκκριση γάλακτος.

Πως όμως επηρεάζει η διατροφή της μητέρας τον θηλασμό;

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού τρέφουμε το μωρό τρέφοντας τη μητέρα. Από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η διατροφή της μητέρας για τη σωστή σίτιση και θρέψη του βρέφους.

Η ποσότητα και η σύσταση του γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά όταν η θηλάζουσα ακολουθεί εξαντλητική δίαιτα για απώλεια βάρους γι’ αυτό και ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής είναι απαραίτητο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού καλό θα ήταν να μην αποκλείεται κανένα τρόφιμο από τη διατροφή της θηλάζουσας εκτός και αν υπάρχει σοβαρός λόγος όπως η παρουσία αλλεργιών στο βρέφος.

Η ποικιλία τροφών και γεύσεων είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή, ο συνδυασμός δηλαδή λιπών  υδατανθράκων και πρωτεινών τα οποία πέρα από θρεπτική ισορροπία προσφέρουν γεύση στο γάλα .

Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στη διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη σύσταση του γάλακτος ενώ διασφαλίζει τα αποθέματα σιδήρου της θηλάζουσας για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει ο θηλασμός.

Πολύ σημαντικό επίσης ρόλο επίσης στον θηλασμό και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος παίζει η ποιότητα των τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο της μητέρας. Η προτίμηση σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως , το καστανό ρύζι και τα φρούτα και λαχανικά εποχής εκτός από θρέψη  προσφέρουν περισσότερη ενέργεια ενώ είναι μια σημαντική πηγή πρόσληψης βιταμινών . Το αποτέλεσμα; Ένα γάλα θρεπτικό με πλούσια γεύση.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην πρόσληψη του λίπους καθώς και στο είδος των λιπαρων οξέων.  Μια διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο , λιπαρά ψάρια , ξηρούς καρπούς, αβοκάντο κλπ θα προσφέρει στο βρέφος ένα γάλα πλούσιο σε καλά λιπαρά όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αντίθετα , κορεσμένα λίπη και τρανς λιπαρά τα οποία βρίσκονται στο πλήρες γάλα, στα τροπικά έλαια στο βούτυρο κλπ μπορούν να αλλάξουν τη σύσταση του μητρικού γάλακτος το οποίο θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία του βράφους.

Εξαιρετικής σημασίας είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό η οποία επηρεάζει τόσο τη μητέρα όσο και το βρέφος. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία  θα πρέπει να δίνονται στα βρέφη συμπληρώματα βιταμίνης D καθώς δεν παρέχεται αρκετή ποσότητα βιταμίνης διαμέσου του θηλασμού.  Είναι γνωστή η σημαντικότητα της βιταμίνης στον οργανισμό όπως και το γεγονός ότι η έλλειψή της προκαλεί μια σειρά προβλημάτων υγείας όπως η ραχίτιδα  ο σακχαρώδης διαβήτης  αλλά και μια σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων.

Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεται η μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι υψίστης σημασίας για τη σίτιση κα ιθ΄ρεψη του βρέφους. Με την τήρηση βασικών κανόνων διατροφής η θηλάζουσα θα μπορέσει να διατηρήσει τη σωστή σύσταση γάλακτος καθώς και επαρκή γαλακτοφορία για όσο χρονικό διάστημα επιθυμεί.

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.