Dr Plus - Diatrofi

Διατροφή και ζωή

Ωχ αδερφάκι μου…σε μένα θα τύχει;

“Προσέχω για να έχω”, αυτή είναι μια καλή αρχή για να “πορευόμαστε”.

Δυστυχώς, ακούω πολύ συχνά:

  • “Μα, γιατί να προσέχω τόσο πολύ την υγεία μου;”,
  • “Γιατί να τρώω υγιεινά;”,
  • “Γιατί να ασκούμαι, αφού δεν προλαβαίνω”, (η συνήθης κακή δικαιολογία, για όποιον έχει δεν συνηθίσει ή δεν θέλει να κάνει κάποια άσκηση),
  • “Γιατί να αποφεύγω όλες τις λιχουδιές που μου αρέσουν, το υγιεινό φαγητό είναι βαρετό, οι εξετάσεις μου είναι καλές!”…

…Και ένα σωρό άλλες αρνήσεις στην προσπάθεια μου να δώσω σε κάποιον να καταλάβει ότι πρέπει να προσέχει τον εαυτό του “από χθες” και μέχρι τα βαθιά του γεράματα, εάν έχει σκοπό να τα ζήσει γενικά, πόσο μάλλον λειτουργικά και ανεξάρτητα!

Έτσι όπως είναι η καθημερινότητα μας, και ειδικά εδώ στην πόλη, το πιο πιθανό σενάριο είναι το ότι θα χρειαστούμε κάποια στιγμή φαρμακευτικά σκευάσματα για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, μιας και όλο και κάπου θα κάνει την εμφάνιση του οργανικά το γήρας.

Το θέμα όμως είναι το “πότε”. Πότε έχουμε φανταστεί τον εαυτό μας να κυκλοφορεί με το μίνι ταπεράκι με τα χαπάκια του και να κουμπώνει «της πίεσης», «της καρδίας», για «το σάκχαρο», «την οστεοπόρωση» και ούτω καθεξής;

Ε, λοιπόν αν δεν φροντίζουμε τον εαυτό μας, αυτό που έχουμε φανταστεί μπορεί να πέφτει λίγο μακριά από την πραγματικότητα. Η φράση «ε, σε μένα θα τύχει;», είναι μια φράση που πιθανόν να την έχει ξεστομίσει ο καθένας μας ασθενής ή μη, οπότε η εγκυρότητα και η ανακούφιση που προσφέρει είναι πλασματική.

Στην ουσία, με βάση τα αντικειμενικά μαθηματικά υπολογισμένα ηλικιακά μας έτη, πολύ πιθανό να μην αντιπροσωπεύουν την κατάσταση του οργανισμού μας και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε συνεχώς γύρω μας. Σαν διαιτολόγος ναι, πρεσβεύω τη διατροφή και πιστεύω στην επιστήμη μου πάρα πολύ, αλλά η ποιοτική ζωή δεν ξεκινά και σταματά εκεί. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι σαν να λέμε “τα καλά θεμέλια της ζωής”, αλλά δεν θα μπορούσα να παραλείψω: τον καλό ύπνο, την τακτική άσκηση, τους καλούς φίλους. Αλλά μιας και περνάμε πάνω από το 1/3 της ζωής μας στον τόπο εργασίας μας, αυτή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ικανοποιητική και να απαρτίζεται από ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

Και τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, το άγχος! Αυτό το “δαιμονάκι”, που όσο και να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τους υπολοίπους παράγοντες που προανέφερα, θα τους δηλητηριάζει και θα αποπροσανατολίζει όλο το σύστημα.

Θέλω να φέρω ένα απλό παράδειγμα, που είναι αρκετά συχνό και η επικινδυνότητα του μεγάλη. Ας πούμε λοιπόν, ότι έχουμε ένα αγόρι, που πάντα ήταν αυτό που λέμε “τυχερός από τη φύση του” και έτρωγε από πάντα τα πάντα, δεν έπαιρνε γραμμάριο και όλοι θαύμαζαν και ζήλευαν τον μεταβολισμό του και την εικόνα του σώματος του. Αυτό το αγόρι μεγάλωσε και έγινε άντρας. Καθώς πάντα ήταν ικανοποιημένος με την εικόνα του, ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί να τραφεί υγιεινά και ισορροπημένα, να κάνει κάποια άσκηση, να κοιμάται καλά και να αφήνει τα προβλήματα της δουλειάς του από κει που τα πήρε(!), αφού δεν είχε χτυπήσει κανένα “καμπανάκι” για λόγους υγείας να του το επιβάλει. Αυτός ο άντρας μεγάλωσε κι άλλο, αλλά «μυαλό δεν έβαλε». Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις του περίγυρου του να προσέχει την υγεία του, γιατί είναι πλέον σε επικίνδυνη ηλικία, με την δικαιολογία ότι «Εγώ πάντα έτσι τρεφόμουν και ζούσα και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Να, είμαι γερός, δυνατός τρώω ό,τι θέλω, δουλεύω σκληρά, και τα βγάζω πέρα με όλα τα επιπρόσθετα βάρη της οικογένειας μου. Δουλεύω σκληρά για να μην λείψει τίποτα στα παιδιά μου!».

Πολύ όμορφα φαίνονται όλα, έτσι; Τέλεια! Τόση ταλαιπωρία, όμως στην καθημερινότητα, τόσο πολύ που έχει κακοποιήσει τον οργανισμό του, άραγε ρώτησε ποτέ την καρδία, τις αρτηρίες του και γενικότερα όλο του το σύστημα πόσο ακόμα αντέχει; Αναμφίβολα το ανθρώπινο σώμα έχει τεράστιες αντοχές, αλλά όταν αυτές εξαντληθούν, έχουμε ένα κακό σενάριο γραμμένο, με καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα, νεοπλασίες και τα “άλλα λοιπά”.  Ποια θα είναι τότε η πραγματική ανάγκη των παιδιών του (πλέον) ασθενή μας: το να μην στερηθούν τίποτα ή τον πατέρα τους;

Σχετικά με τον δημιουργό

Αναστασία Τσουσουκτσή- Διαιτολόγος/ Διατροφολόγος

Γεννήθηκα στη Ν. Υόρκη το 1991 και μεγάλωσα στον Πειραιά, αποφοίτησα από την Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή Πειραιά με βαθμό απολυτηρίου 17,6. Έχω πτυχίο Lower στα Αγγλικά και επίπεδο Β1 στα Ιταλικά. Ασχολήθηκα με το στίβο σε επίπεδο πρωταθλητισμού και εκπροσώπησα την Ελλάδα στους 1ους αγώνες Μαύρης Θάλασσας το 2007. Σε επίπεδο αθλητισμού ασχολούμαι με την ιππασία, την κολύμβηση, τις πολεμικές τέχνες και τη γυμναστική σε κλειστούς χώρους.
Το 2010 εισήχθηκα στο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Διατροφής και Διαιτολογίας στη Λάρισα. Στην πτυχιακή μου εργασία ασχολήθηκα με την καφείνη και την επίδραση της στον αθλητισμό. Είμαι μέλος της ομάδας του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών ).
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Διεκπεραίωσα την πρακτική μου άσκηση στο διαιτολογικό γραφείο του Νικόλαου Θυμιανίδη, αντιπροέδρου του συλλόγου «ΑΠΙΣΧΝΑΣΙΣ» στον Πειραιά.
Από το έτος 2014 παρακολουθώ εθελοντικά περιστατικά στα γραφεία της ομάδας diatrofi, στο ιδιωτικό γραφείο του κ. Ζουμπανέα.
Από το 2016 αρθρογραφώ στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ομάδας diatrofi.gr.
Από το 2014 μέχρι σήμερα έχω εμπειρία πάνω στα εξής :
• Διατροφική εκτίμηση μέσω διαιτολογικού και ιατρικού ιστορικού
• Ανάλυση σύστασης σώματος
• Μέτρησης άλιπης μάζας σώματος
• Μέτρησης λιπώδους μάζας σώματος
• Μέτρησης μυικής μάζας
• Μέτρησης ολικού νερού σώματος
• Εκτίμηση βαθμού παχυσαρκίας μέσω υπολογισμού ΒΜΙ
• Μέτρηση βασικού μεταβολικού ρυθμού RMR και υπολογισμός ημερήσιων θερμιδικών αναγκών
• Διατροφική εκπαίδευση
• Σχεδιασμός εξειδικευμένων διαιτολογίων για :
1.Φυσιολογικές καταστάσεις
2.Παθολογικές καταστάσεις
3.Παιδιά και εφήβων (με παράλληλη εκπαίδευση γονέων)
4.Έγκυες και Θηλάζουσες
5.Διατροφικές διαταραχές (νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή, νυχτερινή υπερφαγία κτλ)
6.Αθλητές
• Δυνατότητα παροχής υπηρεσιών μέσω email και skype
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
• Παρακολουθώ τα Πανελλήνια Συνέδρια και Κλινικά Συνέδρια Διατροφής και Δικαιολογίας Παχυσαρκίας
• Το 2015-2016 παρακολούθησα την εξειδίκευση «Διαταραχές Διατροφής» και «Διαταραχές Διατροφής σε Παιδιά και Εφήβους» που πραγματοποιεί το ΚΕΑΔΔ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών της Μ. Βρετανίας.
Κατέθεσα εργασίες με θέμα:
• «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ» στην οποία παρουσίασα αναλυτικά τους παράγοντες προδιάθεσης και τους παράγοντες προσωπικότητας που οδήγησαν το άτομο στη διατροφική διαταραχή όπου και εξέθεσα λεπτομερώς τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού. Έκτοτε κατέχω εξειδίκευση σε διατροφικές διαταραχές,
• «ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΜΙΑΣ-ΑΔΗΦΑΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ» στην οποία περιγράφεται ο τρόπος χειρισμού ενός περιστατικού με πάνω από μία συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή.
• «ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ» στην οποία επίσης αναλύθηκαν οι διατροφικοί, ιατρικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που χρήζουν αντιμετώπισης στην παχυσαρκίας.
Με αυτά πιστοποίησα επίσημα τον τίτλο σπουδών μου με «Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity», πτυχίο αναγνωρισμένο από το National Center for Eating Disorders της Αγγλίας.