Dr Plus - Diatrofi

Η ερώτηση της ημέρας Καθημερινή Διατροφή

Αποφεύγω τη γλουτένη … Τι σνακ να προτιμήσω;

Γράφτηκε απο Administrator

Τι είναι όμως η γλουτένη και που την συναντάμε;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, στη σίκαλη και το τρικάλε (διασταύρωση μεταξύ σίτου και σίκαλης).

Στην καθημερινή διατροφή μας θα τη συναντήσουμε σε κέικ, ζυμαρικά, δημητριακά, μπισκότα, ψωμί, αρτοσκευάσματα, κρεατοπαρασκευάσματα, σε σούπες κ.α.

Επίσης, ίχνη γλουτένης συναντώνται και σε πολλά προϊόντα που μπορούμε να βρούμε στην αγορά, όπως στις σάλτσες, τα γλυκά, τα dressing για τις σαλάτες κ.α.

Ποιοί χρειάζεται να την αποφεύγουν;

Σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζεται μια χρόνια και αυτοάνοση πάθηση του λεπτού εντέρου η οποία ονομάζεται κοιλιοκάκη και η οποία αφορά στη μη ανοχή του οργανισμού στην γλουτένη. Επίσης η κοιλιοκάκη συνήθως εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία 9-36 μηνών, αλλά και σε ενήλικες 30-40 ετών.

Η γλουτένη φυσιολογικά μέσω της πεπτιδάσης διασπάται στο λεπτό έντερο, όμως στους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη δεν διασπάται λόγω μειωμένης δραστικότητας ή ακόμη και λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου ενζύμου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλάπτονται οι λάχνες του εντέρου, κάτι που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα απορρόφησης θρεπτικών συστατικών της τροφή που καταναλώνεται από το άτομο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, μονάχα οι άνθρωποι που πάσχουν από εντεροπάθεια στη γλουτένη θα πρέπει να την αποφεύγουν και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Τι επιλογές χωρίς γλουτένη υπάρχουν στο εμπόριο;

Γενικότερα τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιτακτικής ανάγκης για θρέψη των ανθρώπων που χρειάζεται να τρέφονται με τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχει υπάρξει εμπλουτισμός της αγοράς με θρεπτικά και απολαυστικά τρόφιμα άνευ γλουτένης.

Μερικά παραδείγματα που μπορείτε να βρείτε στα supermarkets είναι:

  • Crackinettes με ρύζι και καλαμπόκι
  • Ψωμί σε φέτες χωρίς γλουτένη
  • Φρυγανιές χωρίς γλουτένη
  • Μπισκότα με κακάο ή πορτοκάλι χωρίς γλουτένη

Όλα τα παραπάνω είναι αμυλούχες τροφές, που συνδυάζοντας τες με κάποια πρωτεϊνούχα τροφή, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί, κεφίρ κ.α., καθώς και μια φρέσκια τροφή (φρούτο-λαχανικό) μπορούμε να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα εξαιρετικά θρεπτικό και πλήρη συνδυασμό.

Πως να ξεχωρίσω τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη;

Τα εγκεκριμένα και ασφαλή τρόφιμα άνευ γλουτένης, είναι εκείνα που φέρουν το σήμα στην συσκευασία τους που είναι το διαγραμμένο σιτάρι.

Τέλος, στην συσκευασία θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχει το ειδικό σύμβολο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κοιλιοκάκης A.O.E.C.S, πράγμα που πιστοποιεί ότι μπορεί το συγκεκριμένο τρόφιμο να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Σχετικά με τον δημιουργό

Administrator