Dr Plus - Diatrofi

Πραγματικά περιστατικά

Γιατί ο μεταβολισμός μου έχει γίνει ο χειρότερος μου εχθρός

Με αφορμή το διάλογο μέσω email που είχα σήμερα με μια πελάτισσά μου παραθέτω όλη την επικοινωνία, την οποία πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμη για πολλούς άλλους παθόντες…

Αγαπητέ κύριε Ζουμπανέα,

Αποφάσισα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μαζί σας, μιας και είστε συνοδοιπόρος σε αυτό το ταξίδι μαζί μου, προς μια καλύτερη φυσική κατάσταση και ποιότητα ζωής.

Όπως σας είχα αναφέρει από την πρώτη μου εγκυμοσύνη παλεύω να χάσω αυτά τα κιλά που έχω πάρει εδώ και 8 χρόνια. Όσο κοντά και να ήμουν στο στόχο μου δεν κατάφερα ποτέ να τα χάσω όλα και να μπω σε συντήρηση. Για πρώτη φορά νιώθω ότι έχω βρει τον πιό σωστό και ισορροπημένο τρόπο απώλειας περιττού βάρους και έτσι τον τελευταίο μήνα συνδυάζοντας σωστά διατροφή και γυμναστική είχα πολύ θετική στάση και πολύ καλή ψυχολογία που ούτε καν ένιωθα ότι στερούμαι κάτι, και ότι μετά από ένα μήνα επιτέλους θα έβλεπα τους πόντους μου να πέφτουν μιας και είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι όσο λιγότερο σκέφτομαι την απώλεια βάρους και συνδυάζοντας θετική  ψυχολογία και γυμναστική θα είχα καλά αποτελέσματα, θα έπεφτε το λίπος και θα είχε αυξηθεί η μυϊκή μου μάζα.

Δυστυχώς συνειδητοποιώ ότι σε ένα μήνα πέρα από το λίπος που δεν μειώθηκε… Ούτε αυξήθηκε η μυϊκή μου μάζα και αυτό μου κάνει φοβερή εντύπωση μιας και ήμουνα πολύ συνεπείς στο να πηγαίνω 5 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο και κάποιες φορές ίσως και δυο ώρες αντί για μια την ημέρα, μιας και η γυμναστική  τα τελευταία δύο χρόνια μου έχει γίνει τρόπος ζωής!

Πως γίνεται από την άλλη πλευρά όμως, να εξαφανίστηκαν στον αέρα όλες αυτές οι ώρες στο γυμναστήριο και όλος αυτός ο ιδρώτας που έριξα προσπαθώντας κάθε φορά να ξεπεράσω τα όρια μου στην γυμναστική για καλύτερη φυσική κατάσταση. Γιατί ο μεταβολισμός μου αντιστέκεται τόσο πολύ και έχει γίνει ο χειρότερος μου εχθρός; Είναι λες και ότι χάνω να έχει βαλθεί να μου το βάζει πίσω σε λίπος λες και θα πάμε στον πόλεμο και πρέπει να αποθηκεύσει όσο πιο πολύ λίπος μπορεί!

Έχω κρατήσει από την χθεσινή συνάντηση μας, ότι χρειάζεται μέχρι και 6 μήνες αυτή η αλλαγή του μεταβολισμού και δεν θα τα βάλω κάτω αυτήν την φορά. Ξέρω ότι θα χρειαστεί πολύ ψυχική δύναμη να συνεχίσω παρόλο που βιώνω αυτήν την αδικία με την αντίσταση του μεταβολισμού μου εδώ και τόσα χρόνια, αλλά έχω σκοπό να τερματίσω και να φτάσω μέχρι το τέλος αυτήν την φορά συντηρώντας το καλύτερο φυσικό αποτέλεσμα για μια καλύτερη φυσική κατάσταση, απλά ήθελα να μοιραστώ μαζί σας πόσο άδικο μου φαίνεται όλο αυτό.

Με εκτίμηση

Λ Π

Απάντηση: 

Αγαπητή Λ. σε συναισθάνομαι γι αυτό και επιθυμώ να είμαι ειλικρινής μαζί σου για την πορεία της αλλαγής που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο απ’ ότι σε έχουν ξεγελάσει στο παρελθόν με ψεύτικες υποσχέσεις. Οι λιπομετρήσεις επιδέχονται λόγω διαφορετικών συνθηκών τουλάχιστον 10% ποσοστό λάθους στις μετρήσεις γι αυτό και τις εξετάζουμε στατιστικά ανά 8 – 10 περίπου. Είναι βέβαιο ότι με αυτά που έχουμε πει χάνεις λίπος και παίρνεις μυική μάζα όμως θα το δούμε στην πορεία. Όπως εξήγησα έχεις ταλαιπωρήσει πολλές φορές τον οργανισμό σου, με δίαιτες και αυτή τη στιγμή είναι ήδη σε κατάσταση σοκ. Άλλη μια αυστηρή δίαιτα και θα ακολουθήσει ακόμα μεγαλύτερο. Σου σημειώνω το link από ένα δημοσιευμένο άρθρο μας που εξηγεί με λεπτομερή τρόπο τι ακριβώς συμβαίνει. Να είσαι βέβαιη ότι η προσπάθειά σου θα δικαιωθεί.

Είμαι πάντα στη διάθεσή σου

Ευάγγελος Ζουμπανέας

Δες το άρθρο εδώ

Το “Set Point” του βάρους

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas