Dr Plus - Diatrofi

Ημερολόγιο Δίαιτας

Ημερολόγιο δίαιτας 18/7/2012 μια γλυκιά στιγμή στο στόμα

Δεκαετίες πριν, η αγαπημένη βόλτα των Αθηναίων, και όχι μόνο, ήταν το ζαχαροπλαστείο. Για καφέ και γλυκό. Παλιά ήταν πρώρα σε προτιμήσεις τα γλυκά του κουταλιού, άντε και καμιά βανίλια. Σιγά σιγά έκαναν την εμφάνισή τους οι πάστες, νουγκατίνες και άσπρες αμυγδάλου. Τώρα είναι ελάχιστα τα ζαχαροπλαστεία που διαθέτουν τραπεζάκια για να φας το γλυκό σου εκεί. Όμως τα προσφερόμενα γλυκίσματα είναι τουλάχιστον απογειωμένα. Σε φαντασία, ποικιλία και θερμίδες.

 

Αν κάποιος νομίζει ότι το κύριο πρόβλημα των γλυκών είναι η γλυκύτητα τους και η ζάχαρη ή οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχουν, τότε κάνει ένα τεράστιο λάθος. Γιατί εκτός από την παραδοσιακή κρυσταλλική ζάχαρη στην ζαχαροπλαστική γίνεται ευρύτατη χρήση και γλυκόζης αλλά και σιροπιού καλαμποκιού που δίνουν την ίδια γλυκιά γεύση. Που όμως αυξάνουν σημαντικά τα τριγλυκερίδια και ανεβάζουν κατακόρυφα τις περιεχόμενε ς θερμίδες.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι τα λιπαρά. Όχι απαραίτητα η κρέμα γάλακτος αλλά οι μαργαρίνες ζαχαροπλαστικής. Που μπορεί αν είναι κατ’ όνομα ίδιες με τις σπιτικές μαργαρίνες, αλλά περιέχουν πολλά trans λιπαρά, αρκετά για να σας εμπλουτίσουν το λιπιδαιμικό σας προφίλ. Αυτή η παχιά όμορφη υφή που βρίσκεται πίσω από την γλύκα, ναι αυτή είναι η λιπαρή φάση που τινάζει στον αέρα κάθε θερμιδικό ισοζύγιο.

Το να φάει κανείς ένα γλυκό δεν αποτελεί αμάρτημα. Το να είναι καθημερινός τιμητής τους όμως είναι μια άλλη υπόθεση. Μια υπόθεση με πολύ περιεχόμενο, αρκετό βάρος στη ζυγαριά και κακές αιματολογικές εξετάσεις στο μέλλον.

Θυμηθείτε, μια γλυκιά στιγμή στο στόμα, αρκετοί πόντοι για πολύ καιρό στη περιφέρεια.

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.