Dr Plus - Diatrofi

Ημερολόγιο Δίαιτας

Ημερολόγιο δίαιτας 5/9/2012: Δεν είμαστε Αμερικανάκια

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς σαν υπερπροστατευτική σε σχέση με την υγεία των πολιτών της και ειδικότερα με τα παιδιά. Αντιμετωπίζοντας ένα σοβαρό πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας και με τα μεγέθη διαρκώς να αυξάνονται, η πολιτεία εκδίδει διαρκώς μια σειρά από περιοριστικές και όχι μόνο διατάξεις που σαν στόχο έχει τόσο την ενημέρωση των πολιτών όσο και την δημιουργία ασφαλών συνθηκών κατανάλωσης τροφίμων.

Ήταν μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη που επέβαλε στις μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων να αναγράφουν το περιεχόμενο σε θερμίδες ζάχαρη και λιπαρά με μεγάλα γράμματα πάνω στις φωτογραφίες των προσφερόμενων φαγητών. Αυτό από μόνο του ήταν μια σημαντική επανάσταση.

Αργότερα προσπαθώντας να τιθασεύσει την παιδική παχυσαρκία, προχώρησε στα σχολεία σε αλλαγές στις προτεινόμενες τροφές από τα σχολικά εστιατόρια, αντικαθιστώντας τις τηγανητές πατάτες με ψημένες, βάζοντας άπαχο γάλα στην θέση του πλήρους, τοποθετώντας salad bars όπως τα εστιατόρια για να έχουν μεγαλύτερη γκάμα επιλογών οι μαθητές και επιβάλλοντας τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί των παραδοσιακών. Η επιλογή τους μάλιστα να αντικαταστήσουν το μπέικον με κομμάτια ψητής γαλοπούλα μείωσε το περιεχόμενο του πιάτου κατά 64 θερμίδες! Προτάσεις και επιλογές που από μόνες τους σημαντικά μείωσαν το περιεχόμενο σε λιπαρά και θερμίδες του καθημερινού φαγητού των παιδιών και που αναβάθμισε αρκετά το επίπεδο των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών.

Κάποια άλλα μέτρα που κατά καιρούς έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβάνουν τη φορολόγηση των αναψυκτικών με ζάχαρη ή την απαγόρευση ενδείξεων ύπαρξης γλυκαντικών ουσιών πάνω σε γλυκίσματα. Οι αλλαγές αυτές δεν ήταν πάντα καλοδεχούμενες μιας και πολλές φορές έρχονταν σε αντίθεση και σύγκρουση με τις εθνικά εφαρμοσμένες πολιτικές και τις προδιαγραφές που είχαν θέσει οι ομοσπονδιακές αρχές. Χαρακτηριστικά η μείωση των θερμίδων που πέτυχαν στα προσφερόμενα σχολικά γεύματα ήταν τόσο μεγάλη που σ μερικές περιπτώσεις ήταν κάτω από το όριο των θερμίδων που είχε ορίσει σαν ελάχιστο το USDA!.

Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί επικριτές για τις επιλογές και όλοι στην Νέα Υόρκη πιστεύουν ότι θα υπάρξει μια ακόμα πιο μεγάλη διαμάχη την χρονιά που έρχεται. Από την μία πλευρά θα υπάρχουν οι ομοσπονδιακές αρχές που θα κινούνται με κριτήρια εθνικά και στα πλαίσια του USDA και από την άλλη θα υπάρχει η πολιτεία. Αρκετοί επιστήμονες τοποθετούνται στο θέμα και εστιάζουν σε πολλά αι διαφορετικά σημεία όπως ο περιορισμός του περιεχόμενου αλατιού ή στην ανάγκη εκπαίδευσης των παιδιών να γεμίζουν το μισό τους πιάτο με λαχανιά κλπ.

Αυτά αλλού… Εδώ θα ξανά θυμίσουμε την κλασική υπουργική απόφαση περί απαγορευμένων και μη τροφών από τα σχολικά κυλικεία, θα επανεκδοθεί μιας κάποιας μορφής αγορανομική διάταξη που θα αναφέρει τις προβλεπόμενες τιμές πώλησης και θα ξανά κοροϊδέψουμε τους εαυτούς μας ότι κάτι σοβαρό κάναμε για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας. Είπαμε… Δεν είμαστε Αμερικανάκια

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.