Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Διατροφολόγος – Ο καλύτερος σου σύμμαχος

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όταν ένα άτομο συζητάει ή σκέφτεται την επίσκεψη σε διατροφολόγο  επικρατούν οι εξής απόψεις :

– ‘’ θα πάω να με βάλει σε σειρά’’

– ‘’θέλω κάποιον να με ελέγχει , γιατί μόνος μου δεν μπορώ’’

– ‘’αν ξέρω ότι θα με ζυγίζει κάθε εβδομάδα θα χάνω βάρος γιατί θα πρέπει να του απολογούμαι’’

– ‘’ξέρω τι πρέπει να τρώω αλλά δεν το κάνω. Ο διαιτολόγος θα έχει τον έλεγχό μου, θα είναι υπεύθυνος για τα κιλά μου .’’

Κάπως έτσι λοιπόν, η γενικότερη άποψη που επικρατεί είναι ο διατροφολόγος – τιμωρός, που η δουλειά του είναι να έχει τον έλεγχο των κιλών , να κρίνει διατροφικές συμπεριφορές και να τιμωρεί τις λανθασμένες. Κοινώς , να έχει έναν επικριτικό ρόλο.

Και όμως η δουλειά του διατροφολόγου είναι σχεδόν η αντίθετη. Μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχό σου στη μάχη σου με τα κιλά. Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός.

Στόχος της επίσκεψης στον διατροφολόγο δεν πρέπει να είναι η μετάδοση της ευθύνης των κιλών ενός ατόμου.  Η ευθύνη του βάρους μας πάντα παραμένει στο άτομο. Τ ο άτομο είναι υπεύθυνο για τα κιλά του και για το αν θα ακολουθήσει τις διατροφικές συμβουλές. Ο διατροφολόγος βρίσκεται εκεί για πολύ σοβαρότερα θέματα όπως :

  • Να καθοδηγήσει σωστά το άτομο και μέσα από διατροφικές συστάσεις να του ‘’ανοίξει ΄΄ πιο εύκολα το δρόμο προς την σωστή και υγιή απώλεια βάρους.
  • Να τον υποστηρίζει ψυχολογικά σε κάθε ατασθαλία που είναι φυσικό να συμβεί . Να την περιμένει ως δεδομένη και να βρίσκει τρόπους και λύσεις μαζί με το ίδιο άτομο ώστε οι ατασθαλίες του να γίνουν λιγότερο συχνές με το πέρας του χρόνου.
  • Να βοηθήσει την σωστή λειτουργία διαφόρων ανισορροπιών του σώματος σε βιοχημικό επίπεδο ώστε το σώμα να μην ‘’αυτοπαγιδεύεται’’. Ουσιαστικά το σώμα να μπορεί να διαχειριστεί σωστά την όρεξη και την κατανάλωση τροφής. Με αυτό τον τρόπο το άτομο θα καταφέρει να ελέγχει το ίδιο το άτομο την ποσότητα τροφής που καταναλώνει χωρίς το σώμα συνεχώς να ζητάει.
  • Να βοηθά το άτομο συμβουλευτικά. Ίσως η μεγαλύτερη και πιο χρήσιμη δουλειά του διατροφολόγου.

Στόχος είναι να βοηθά το άτομο να βρίσκει λύσεις στην προσωπική του σχέση με το φαγητό. Να αναγνωρίσουν μαζί τις αδυναμίες του ατόμου και να βρουν άμεσες και στοχευμένες λύσεις σε αυτές. Το άτομο να μάθει από τον διατροφολόγο πως πρέπει να τρώει , γιατί πρέπει να τρώει σε αυτές τις ώρες και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες  ώστε να καταλάβει και να βελτιώσει την σχέση του με την τροφή του. Το κύριο μέλημα είναι το άτομο να έχει το ίδιο την ευθύνη για την διατροφή του και να μάθει πως να την χειρίζεται σωστά, χωρίς να στερείτε.

Ουσιαστικά η επιτυχία του προγράμματος δεν κρύβεται στην παροδική μείωση των κιλών αλλά σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών εφόρου ζωής, μέσα από σωστή καθοδήγηση , ώστε η υγιεινή διατροφή να γίνει τρόπος ζωής και όχι παροδική ανάγκη για απώλεια κιλών .

Ο Διατροφολόγος δεν είναι εκεί για να βελτιώσει την σχέση με την ζυγαριά σου ή τα κιλά σου είναι εκεί για να βελτιώσει την σχέση σου με τον εαυτό σου και  την τροφή σου!

 

Σχετικά με τον δημιουργό

Έλενα Γελαδά- Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Η Έλενα Γελαδά γεννήθηκε στην Ζάκυνθο.
Αποφοίτησε από τη Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης, με βαθμό
7, 44“Λίαν Καλώς”.
Η πτυχιακή της μελέτη είχε θέμα: «μείωση στις διατροφικές διαταραχές ατόμων με υπερβάλλον σωματικό βάρος, μετά από εξατομικευμένη διαιτολογική υποστήριξη» Κατά την έρευνα αυτή μελετήθηκε το βάρος, η σύσταση σώματος και οι διατροφικές συνήθειες ενηλίκων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον έλεγχο του βάρους τους . Για το σκοπό αυτό έγιναν όλες οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις, η καταγραφή των διαιτητικών συνηθειών των ατόμων, καθώς και δόθηκε και ερωτηματολόγιο από το οποίο προέκυπτε αν τα άτομα αυτά έχουν διαταραγμένη εικόνα σώματος . Ο βαθμός της πτυχιακής της μελέτης βαθμολογήθηκε με βαθμό: 10 “Άριστα”.

Τον Μάιο του 2016 πραγματοποίησε την εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και απόκτησε Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity σε συνεργασία με το NCFED της Μεγάλης Βρετανίας.

Κατά την διάρκεια τόσο των σπουδών της όσο και της πρακτικής της άσκησης απέκτησε την ικανότητα της σύνταξης διαιτολογίων φυσιολογικών καταστάσεων:
• Παιδική και εφηβική διατροφή
• Διατροφή για νέους και ηλικιωμένους
• Διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του μητρικού θηλασμού
• Διατροφή για αθλητές
• Απώλεια και πρόσληψη βάρους

καθώς και παθολογικών καταστάσεων (κλινική διατροφή)
• Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2
• Νοσογόνος παχυσαρκία
• Υπέρταση και καρδιοαγγειακά νοσήματα
• Μείωση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
• Μεταβολικά νοσήματα
• Διατροφικές διαταραχές
• Σιδηροπενική Αναιμία κ.α

Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Ενημερώνεται συνεχώς για θέματα διατροφής και υγείας και παρακολουθεί ανελλιπώς τα συνέδρια Διατροφής και Διαιτολόγιας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το τελευταίο διάστημα κατοικεί μόνιμα στη Ζάκυνθο και ασχολείται εθελοντικά με την ενημέρωση τόσο των γονέων για την σωστή διατροφή των παιδιών τους, όσο και των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε θέματα διατροφής με την συνεργασία του Δήμου Ζακύνθου και της ‘’Ξενοπούλειο’’ παιδικής βιβλιοθήκης του νησιού.
Τέλος, συχνά συμμετέχει σαν ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις του νησιού που έχουν στόχο την ενημέρωση του κοινού για θέματα διατροφής και υγείας.