Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Ποιο είναι το πρόβλημα με τις δίαιτες

Έχουν περιγραφεί διάφοροι τρόποι για αποτελεσματική , γρήγορη απώλεια βάρους. Κάποιοι τρόποι, σίγουρα δουλεύουν για κάποιους ανθρώπους. Παρόλα αυτά οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν παταγωδώς σε βάθος χρόνου, το βάρος που χάσαμε το ξαναπαίρνουμε (και ίσως και λίγο παραπάνω) και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που λένε: «με πάχυναν οι δίαιτες». Και αυτό είναι ρεαλιστικό! – για το συγκεκριμένο θα επανέλθω με άλλο άρθρο –

Ο χώρος του αδυνατίσματος είναι μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι αδυνατίζουν. Αντίθετα μάλιστα φαίνετε ότι πληθυσμιακά η παχυσαρκία είναι πανδημία σε όλο τον κόσμο και τα ποσοστά συνεχώς αυξάνονται!

Αν είσαι σαν το 99% των ατόμων που κάνουν δίαιτα το πρόβλημα αυτό σου ακούγεται γνώριμο: Η δίαιτα μειώνει το μεταβολισμό , σε κάνει να πεινάς και τελικά ξαναπαίρνεις όλο το βάρος που έχασες μέσα σε λίγους μήνες.

Γιατί όμως συμβαίνει έτσι; Ας το δούμε λίγο διεξοδικά

Το πρόβλημα με τις περισσότερες δίαιτες είναι ότι δεν δουλεύουν μακροπρόθεσμα. Και αυτό είναι επιστημονικά αποδεκτό και αποδεδειγμένο.

Μερικοί λόγοι που συμβαίνει αυτό :

  1. Μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός και αυξάνεται το αίσθημα της πείνας

Οι περισσότερες δίαιτες δεν είναι σχεδιασμένες με βάση τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης της διατροφής (που αφορούν τον μεταβολικό ρυθμό και την ρύθμιση της όρεξης) που έτσι και αλλιώς είναι μια ραγδαία εξελισσόμενη επιστήμη. Έτσι όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος στη δίαιτα τους , τα επίπεδα ορμονών στο σώμα τους αλλάζουν και ο εγκέφαλός τους νομίζει ότι λιμοκτονούν. Και αυτό γιατί ο εγκέφαλός μας δεν ξεχωρίζει αν εμείς δεν τρώμε από επιλογή (γιατί κάνω δίαιτα) ή αν τελείωσαν τα τρόφιμα στον πλανήτη. Σαν εξισορροπιστικός μηχανισμός μειώνονται οι ενεργειακές απαιτήσεις (μειώνεται ο μεταβολισμός) , μειώνονται τα επίπεδα ενέργειας , μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος και το πιο σημαντικό: αυξάνονται οι λιγούρες- λαχτάρες – ξεσπάσματα στο φαγητό

Αυτή είναι μια πετυχημένη συνταγή για να ξαναπάρουμε το βάρος που χάσαμε με το που σταματήσουμε την οποιαδήποτε δίαιτα!

  1. Οι διατροφή που σχεδιάζεται δεν βασίζεται στις συνήθειες μας.

To θέμα των συνηθειών είναι εξαιρετικά υποτιμημένο για την απώλεια βάρους.

Στην πράξη είναι απλό: οι συνήθεις λειτουργούν ως αντίβαρο για τη δύναμη της θέλησης.  Για να γίνει κατανοητό, οι συνήθειες είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται να επιστρατεύσουμε ένα τόνο θέλησης για να κάνουμε καθημερινά πράγματα όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή να βάλουμε τα ρούχα μας το πρωί . Αυτά είναι πράγματα που κάνετε αυτόματα, χωρίς καμία ανάγκη για δύναμη χαρακτήρα, θέληση και αποφασιστικότητα.

Καταλήγοντας λοιπόν οι δίαιτες που δεν στοχεύουν στις συνήθειες, αλλαγή του τρόπου ζωής, αλλά αντίθετα βασίζονται στην δύναμη της θέλησης (περιορισμένο πόρο), είναι απλά καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό συμβαίνει και γιατί η αποφασιστικότητα μοιάζει ως συναίσθημα με την οργή… με την πάροδο του χρόνου, ξεφουσκώνει!

  1. Οι «ειδικοί» στις δίαιτες

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές διάσημες, ψαγμένες, πετυχημένες, προχωρημένες, μοντέρνες, γρήγορες και τέλος πάντων «ιδιαίτερες» δίαιτες βασίζονται σε ανοησίες. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη, και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι επικίνδυνες. Τόσο οι δίαιτες όσο και οι «ειδικοί» που στέκονται πίσω από γραφεία και τις πουλούν έχοντας ψεύτικα ή καθόλου πτυχία στους τοίχους τους.

  1. άλλα

υπάρχουν τόσα πολλά προβλήματα και λόγοι που οι δίαιτες δεν δουλεύουν που πραγματικά θα μπορούσαν να γραφτούν βιβλία. Όσο αφορά σε προσωπικό επίπεδο  η πρότασή μου είναι απλή

  • ξεκίνησε οποιαδήποτε προσπάθεια για τους σωστούς λόγους
  • βάλε ρεαλιστικούς και δίκαιους στόχους
  • επέλεξε τον ειδικό- συνοδοιπόρο που «θα μπει στα παπούτσια σου» και θα προσαρμοστεί στη δική σου πραγματικότητα

καλή (επι)τύχια!!

Σχετικά με τον δημιουργό

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά/ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Μυλωνά Μυρτώ –Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Διατροφής της Θεσσαλονίκης το 2003.
Από το 2005 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στο Χαϊδάρι και εργάζεται ως διατροφολόγος και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης (Wellness Coach) βοηθώντας άτομα και ομάδες να πετύχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους (Lifestyle Medicine), ώστε να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Η προσέγγιση της είναι ολιστική και εστιάζει στους 7 τομής ευεξίας: Διατροφή, Άσκηση, Ενέργεια και Στρες, Βάρος, Πνευματική και Συναισθηματική Ευεξία, Υγεία, Ικανοποίηση Ζωής. Εργάζεται κάνοντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες. Θεωρεί το επάγγελμά της συναρπαστικό, γιατί έχει την ευλογία να παρακολουθεί την πρόοδο, την αλλαγή και το ταξίδι μεταμόρφωσης των ανθρώπων και μέσα από αυτό και την ευγνωμοσύνη που δέχεται, την ωθεί να εξελίσσεται και η ίδια.
Πάθος της η συνεχής προσωπική εξέλιξη και για αυτό η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία που μέσα στα χρόνια δεν έχει σταματήσει. Το 2007 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σεμιναρίων ψυχολογίας για την παχυσαρκία και για τις διατροφικές διαταραχές στο Λονδίνο (National Center for Eating Disorders). Επίσης υπήρξε για ενάμισι χρόνο ενεργά διαιτολόγος στην Μονάδα Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και έκτοτε παραμένει επιστημονικός συνεργάτης.
Έχει συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “COSI”, το οποίο είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας και διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση European Institute of Nutritional Medicine (EINuM) και μπορεί να διαχειριστεί χρόνια προβλήματα υγείας, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση των μεταβολομικών εξετάσεων και της διατροφικής ιατρικής. Έχει πιστοποιηθεί να αξιολογεί μεταβολομικές εξετάσεις και να χορηγεί κατάλληλη αγωγή συμπληρωμάτων διατροφής καθώς και εξειδικευμένη διατροφή.
Έχει ολοκληρώσει σπουδές στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα της προσωπικής συμβουλευτικής , Life Coaching, και αυτό μόνο σαν εισαγωγή γιατί το βασικό πτυχίο στο χώρο του Coaching, το οποίο είναι και μια από τις πιο απαιτητικές εκπαιδεύσεις Coaching στο κόσμο, είναι από τον ACSM (American College of Sports Medicine). Οι Wellcoaches της απένειμαν τον τίτλο του Certified Health and Wellness Coach και πιστοποιούν την καταλληλότητα της για την διαχείριση ατόμων που θέλουν να κάνουν αλλαγές στα 7 πεδία ευεξίας.
Επειδή όλα είναι θέμα επικοινωνίας για να διευρύνει και να κατανοήσει καλύτερα τα περιστατικά που αναλαμβάνει, έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές του NLP (νευρογλωσσικό προγραμματισμό). Τέλος, είναι πιστοποιημένη μέντορας του ινστιτούτου HeartMath, εκπαιδεύει και κάνει πρακτική τεχνικές, που είναι ίσως οι πλέον αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στη διαχείριση του άγχους – στρες.
Είναι περήφανο μέλος του πανελλήνιου συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων Ελλάδος, μέλος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (EINuM), μέλος του επιστημονικού κέντρου μελισσοθεραπείας Ελλάδος, του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών Ελλάδος (ΙΔΜΕ) και του HeartMath institute.
Επίσης είναι επίσημη εκπαιδεύτρια του ΚΕΑΔΔ (Κέντρο Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών)
Είναι παντρεμένη και ζει με τον άντρα της, δυο παιδιά, τον σκύλο και τη γάτα της προσπαθώντας να ζει με πάθος & έμπνευση την κάθε ημέρα, κάνοντας καθημερινή πράξη αυτά που διδάσκει.
Additional Info
Διεύθυνση: Αγωνιστών Στρατοπέδου 39
Περιοχή: Χαϊδάρι
ΤΚ:
Τηλέφωνο: 2105322383
Κινητό: 6974735376
Email: mylona.myrto@gmail.com
Ιστοσελίδα: