Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Ερωτευμένοι με τους αριθμούς

Ο έρωτας με τους αριθμούς ξεκινά με την παραδοχή ότι επιτρέψαμε στους πελάτες των διαιτολογικών μας γραφείων να αποκτήσουν την πεποίθηση ότι ερχόμενοι σκοπός είναι να λάβουν ένα στείρο διαιτολόγιο προκαθορισμένων θερμίδων που πιστά θα ακολουθούν και στόχος το νούμερο στη ζυγαριά.

Ο έρωτας με τη ζυγαριά.

Η υπεραξία του είμαι αδύνατος στη σημερινή εποχή οδήγησε σε μια σχέση εξάρτησης από τη ζυγαριά. Γεια σας, είμαι η Μαρία και ζυγίζω 62 κιλά! Ακόμα και αν δε το λέμε δυνατά, μέσα στο μυαλό μας συστηνόμαστε με βάση το βάρος μας! Τείνουμε να προσδιορίζουμε την ανθρώπινη αξία με το ζύγι! Μια αξία αντιστρόφως ανάλογη του χρυσού, όσο ανεβαίνει το βάρος τόσο μειώνεται η αξία του ανθρώπου! Δύο μόνο γενιές πριν ίσχυε ακριβώς το αντίθετο! Πόσο άλλαξαν οι εποχές και πόσο ίδιες παρέμειναν!

Οι άνθρωποι έχουμε βγει από τα σώματα μας, κατοικούμε στην ένδειξη της ζυγαριάς, στο νούμερο του τζιν. Πάψαμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας, κοιτάζουμε μόνο τα νούμερα, προσδιοριζόμαστε μέσα από αυτά. Πιστεύουμε ότι όσο πιο μικρό τόσο πιο καλό, μικραίνουμε λοιπόν, ολοένα μικραίνουμε χάνοντας την υπόστασή μας. Σε ένα απέραντο σύμπαν προσδιορίζουμε την ύπαρξή μας με το μέγεθος όχι της καρδιάς μας αλλά του σώματός μας. Αυτό που φαίνεται, αυτό που μετριέται, αυτό μετράει!

Πόσοι γνωρίζετε το βάρος σας; Πόσοι γνωρίζετε την πίεσή σας;

Το ξέρετε ότι το βάρος όπως και η πίεση κάνει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας; Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό!

Οι αυξομειώσεις στην ένδειξη της ζυγαριάς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Αλήθεια, εσείς σε ποιο βάρος νιώθετε καλά; Η λέξη κλειδί είναι το ρήμα «νιώθω». Προσδιορίζουμε τα συναισθήματά μας βάση του βάρους μας ενώ θα έπρεπε να αναρωτηθούμε ποιό συναίσθημα υπάρχει πίσω από αυτό, πχ νιώθω ανασφάλεια.

Ας απομυθοποιήσουμε τη ζυγαριά…

Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν άντρα 40 ετών με ύψος 1,75m και βάρος 100kg; Φυσιολογικό; Υπέρβαρο; Παχύσαρκο; Η απάντηση ενός έμπειρου διαιτολόγου είναι δεν ξέρω αν δεν κάνω Ανάλυση Σύστασης Σώματος. Τη μέτρηση δηλαδή, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τη λιπώδη μάζα, τη μυϊκή μάζα και τα σωματικά υγρά. Το ξέρετε ότι τα σωματικά υγρά σε φυσιολογικές καταστάσεις είναι περίπου το 50% του σωματικού μας βάρους και εύκολα αυξομειώνονται αλλάζοντας αντίστοιχα το νούμερο της ζυγαριάς; Γνωρίζετε ότι η μυϊκή μάζα είναι βαρύτερη από τη λιπώδη και ένας άνθρωπος μυώδης ζυγίζει περισσότερο; Το υγιές βάρος μπορεί να έχει διακύμανση έως και 10kg! Επομένως τρεις άνθρωποι ίδιου βάρους, φύλου, ύψους και ηλικίας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικοί!

Το βάρος είναι απλά η δύναμη έλξης της Γης όχι η δύναμη της ψυχής! Η ζυγαριά είναι μόνο ένα νούμερο που δείχνει τη σχέση μας με τη βαρύτητα της Γης, αυτό είναι όλο! Η ζυγαριά αδυνατεί να μετρήσει την ομορφιά, το ταλέντο, τις δυνατότητες, τη δύναμη και την αγάπη!

Ο άνθρωπος δεν είναι πέτρα, είναι σώμα, μυαλό και ψυχή! Όταν ισορροπούμε ψυχικά και συναισθηματικά φροντίζουμε το σώμα μας με αγάπη ώστε να είμαστε σε αρμονία ως άνθρωποι, ως ύπαρξη μοναδική και μεγαλειώδης!

Για όσους είστε ερωτευμένοι με τη το νούμερο στη ζυγαριά και διατηρείται μια στενή σχέση εξάρτησης από αυτή σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να χωρίσετε! Ευχαριστείστε την για όσες φορές σας πρόσφερε τις υπηρεσίες της και αποχωριστείτε την! Τερματίζοντας τη σχέση σας με τη ζυγαριά αλλά κρατώντας ως μάθημα ότι η αξία σας σαφώς και δεν προσδιορίζεται από την ένδειξή της θα συνάψετε και θα βιώσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας! Σας το υπόσχομαι!

Αναζητήστε επαγγελματίες υγείας που θα σας διδάξουν να ζείτε όμορφα!

Ο έρωτας με τις θερμίδες.

Πόσες θερμίδες πρέπει να τρώω για να χάσω βάρος; Αυτό το φαγητό έχει πολλές θερμίδες!

Ενοχές, τύψεις, ντροπή ακολουθούν συνήθως την υπερκατανάλωση θερμίδων και ο φόβος ότι θα παχύνουμε.

Θαρρείς και το ανθρώπινο σώμα είναι ταμειακή μηχανή που απλά αθροίζει θερμίδες σε κάθε μας μπουκιά! Ντιν! Ντιν! + 300 θερμίδες Ντιν! Ντιν! +250 θερμίδες Ντιν! Ντιν! Πάχυνες!

Και γιατί να μη μετράω θερμίδες; Γιατί άλλο θερμίδες και άλλο θρέψη! Γιατί οι θερμίδες είναι ενδεικτικές αλλά δεν είναι ικανές από μόνες τους να διατηρήσουν το βάρος μας σε υγιή πλαίσια.

Τι είναι οι Θερμίδες;

Κάπου διάβασα ότι οι θερμίδες είναι κάτι μικροσκοπικά πλασματάκια που μπαίνουν κρυφά το βράδυ στη ντουλάπα σου και στενεύουν τα ρούχα σου!

Θερμίδες ( kcal ) είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται από την καύση ενός τροφίμου σε συνθήκες εργαστηρίου και θεωρητικά απορροφάται από τον οργανισμό. Πρακτικά η ενέργεια που απορροφά ο οργανισμός μας είναι μέρος της ενέργειας που περιέχουν τα τρόφιμα και η διαχείρισή της έχει άμεση σχέση με την ομαλή λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Και η ομαλή λειτουργία του διασφαλίζεται από την ποιοτική θρέψη του σώματος όχι από την ποσοτική ( θερμίδες ).

Η έννοια και ο προσδιορισμός των θερμίδων διανύει μια ζωή περίπου δύο αιώνων, η ανθρωπότητα πολλών παραπάνω! Καταφέρναμε ως τότε να διατηρούμε ένα υγιές βάρος χωρίς να αθροίζουμε θερμίδες, γιατί όχι και σήμερα;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε δυο επιλογές:

Α) Να καταναλώσετε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που έχει 200kcal.

Β) Να καταναλώσετε ένα βιομηχανοποιημένο χυμό πορτοκάλι χωρίς καμία θρεπτική αξία που έχει 20kcal.

Στην πρώτη περίπτωση μόλις δώσατε στο σώμα αντιοξειδωτική προστασία, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, εύνοια στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών, προστασία και πρόληψη από την εκδήλωση ασθενειών, βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου, ενυδάτωση, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση, μεγαλύτερη δυνατότητα κορεσμού και εύκολα μεταβολίσιμη ενέργεια για τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Στη δεύτερη περίπτωση κάθε κύτταρο του σώματος μάταια ρωτάται αν δύναται να αξιοποιήσει την ενέργεια αυτή και απαντά πως του είναι εντελώς άγνωστη η χρήση της για τις λειτουργίες του και έτσι μη έχοντας άλλη χρησιμότητα αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους, ενώ ταυτόχρονα το σώμα υπολειτουργεί λόγω ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών και μη μπορώντας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων βυθίζεται στη νωθρότητα.

Όταν ο έρωτας για τις θερμίδες απομυθοποιηθεί εξανεμίζεται και βρίσκουμε την πραγματική αγάπη για τον εαυτό μας και το σώμα μας. Επιλέγουμε συνειδητά τρόφιμα πλούσια σε θρέψη και τότε γίνεται το θαύμα: Απαλλαγμένοι από το βάρος του υπολογισμού θερμίδων το σώμα αυτοθεραπεύεται, οι φυσικοί μηχανισμοί πείνας και κορεσμού επανέρχονται και το βάρος παραμένει σε υγιή όρια.

Τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά Διατροφικών Διαταραχών, η κακή θρέψη που πυροδοτεί την εμφάνιση νοσημάτων και η βασιλεία της παχυσαρκίας μας καλούν να αλλάξουμε προσέγγιση. Επιτρέψτε μας να σας βοηθήσουμε στο δρόμο σας προς τη βέλτιστη υγεία!

Σχετικά με τον δημιουργό

Θεανώ Γουμενάκη / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Διαιτολόγος Διατροφολόγος