Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε έναν μήνα

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι:

<<Πόσα κιλά μπορώ να χάσω σε ένα μήνα>>; ή <<Πότε θα χάσω τα κιλά>>; ή <<Πόσο διάστημα θα χρειαστώ για να χάσω τα κιλά>> ;

Η δική μου απάντηση συνήθως είναι <<δεν ξέρω>>.

Εξηγώντας βέβαια ότι η απώλεια βάρους δεν εξαρτάται από αυτά που οι περισσότεροι διαιτώμενοι πιστεύουν, δηλαδή το τι τρώω, τι καίω και το πόσο ‘’ικανός’’ είμαι να πειθαρχήσω, να στερηθώ και να πεινάσω.

Αντίθετα…

το πόσα κιλά θα χάσει κάποιος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Κάποιους από τους παράγοντες αυτούς όπως η διατροφή, η άσκηση, ο τρόπος ζωής και η φυσιολογία του σώματος, τους έχουν σκεφτεί οι περισσότεροι πριν επισκεφτούν έναν διαιτολόγο.

Λίγοι όμως έχουν σκεφτεί πως για τα περιττά κιλά μπορεί να φταίνε οι σχέσεις τους με τους ανθρώπους, τα συναισθήματα, το νόημα που δίνουν στο φαγητό, η εικόνα που έχουν διαμορφώσει για το σώμα τους, η έλλειψη ισχυρού κινήτρου και η υποτροπή μετά από μια, δυο, τρεις ή και παραπάνω στερητικές προσπάθειες για γρήγορη απώλεια βάρους.

Έτσι λοιπόν, η ουσιαστική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει μόνο όταν είμαστε σε θέση να δουλέψουμε και να βελτιώσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που <<έβαλαν το χεράκι τους>> για να αποκτήσουμε τα παραπάνω κιλά.

Η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει σταδιακά όταν θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε, να συνειδητοποιήσουμε, να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τις αιτίες και όχι τις αφορμές του προβλήματος.

Η ουσιαστική αλλαγή θα έρθει όταν αποφασίσουμε ότι οι αλλαγές που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε το βάρος και την υγεία μας δεν είναι αλλαγές εξαμήνου αλλά αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλαγές που θα κρατήσουν μια ζωή.

Πόσο χρόνο μπορεί να πάρει αυτό;… <<Δεν ξέρω>>.

Από μία μέρα μέχρι πάρα πολλά χρόνια… όταν όμως θα συμβεί είναι απίστευτα λυτρωτικό και απελευθερωτικό.

Από εκεί ξεκινούν ένας ένας και ξετυλίγονται οι κόμποι του προβλήματος που τόσα χρόνια δεν ήξερες ή δεν ήθελες να αποδεχθείς.

Ο δρόμος μακρύς και δύσκολος, με πολλές εκπλήξεις, μεγάλες απογοητεύσεις αλλά και μεγάλες χαρές …. είναι όμως δρόμος δίχως γυρισμό.

Ο δρόμος που σταματάς να ”καταβροχθίζεις” τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συνήθειες σου και συνεχίζεις με αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αγάπη για τον εαυτό σου.

Ξεκίνα χαλαρά:

  • Καταγράφοντας τη διατροφή σου και τα συναισθήματα την ώρα του φαγητού σε ένα ημερολόγιο. Αυτό θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα μοτίβα συμπεριφοράς που διαμορφώνουν τις διατροφικές σου συνήθειες.
  • Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα με 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ.
  • Συγκεντρώσου στο φαγητό σου και μην ασχολείσαι με κάτι άλλο εκείνη την ώρα.
  • Αντικατέστησε τα επεξεργασμένα, τυποποιημένα και έτοιμα τρόφιμα με φρέσκα και φυσικά όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης.
  • Επέλεξε προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος όπως το κεφίρ, το πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, τυριά όπως η γραβιέρα, η παρμεζάνα, το κεφαλοτύρι και το μπλε τυρί.
  • Βρές αφορμές για να αυξήσεις τη φυσική δραστηριότητα και την κίνηση μέσα στην ημέρα.
  • Έχε γύρω σου ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα.

 Αν ακολουθήσεις το δρόμο αυτό δεν ξέρω πόσο καιρό θα χρειαστείς να χάσεις τα κιλά είμαι όμως σίγουρη πως θα τα χάσεις για πάντα.

Η Κατερίνα Κορακιανίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 2010, ολοκλήρωσε τις πρώτες σπουδές της στο τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 2012, αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Oxford Brookes University της Οξφόρδης απ’ όπου απέκτησε πτυχίο στη Διατροφή με άριστα.

Περισσότερα για τον αρθρογράφο δείτε ΕΔΩ 

Σχετικά με τον δημιουργό

Κατερίνα Κορακιανίτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

H Κατερίνα Κορακιανίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, είναι απόφοιτη του τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ και του τμήματος διατροφής του πανεπιστημίου Oxford Brookes University. Το πτυχίο της είναι αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ισότιμο και αντίστοιχο προς τα απονεμόμενα πτυχία από τα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Έχει αποκτήσει τον τίτλο εξειδίκευσης Master practitioner in eating disorder and obesity από το κέντρο διατροφικών διαταραχών Ελλάδας (ΚΕΑΔΔ) σε συνεργασία με το κέντρο διατροφικών διαταραχών Αγγλίας (ΝCFED).
Από το 2014, διατηρεί διαιτολογικό γραφείο επί της οδού Δονάτου Δημουλίτσα 76-78 στο κέντρο της Κέρκυρας.
Συνεργάζεται με παιδικούς σταθμούς και σχολεία σε προγράμματα και σεμινάρια διατροφικής εκπαίδευσης για παιδιά και αρθρογραφεί σε ενημερωτικά blogs.
Eενημερώνεται συνεχώς για τις νέες εξελίξεις στην επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας παρακολουθώντας επιστημονικά συνέδριά, συμπόσια και σεμινάρια στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.