Dr Plus - Diatrofi

Δίαιτα

Πότε ο καθορισμός βάρους ως στόχος είναι επικίνδυνος?

Η εμπειρία μας ως θεραπευτές μας δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζητούν βοήθεια έχουν ήδη ξοδέψει πολύ χρόνο στο να σκέφτονται και να αναλύουν το πρόβλημα.  Είναι πολύ σημαντικό οι στόχοι να καθορίζονται από την αρχή της θεραπείας. Το σκεπτικό των περισσότερων ανθρώπων είναι το εξής  « ΠΡΕΠΕΙ οπωσδήποτε να χάσω βάρος» , πράγμα που το κάνει πιο μεγάλο και περισσότερο δύσκολο. Είναι χρήσιμο ο πελάτης να μπορεί να ονομάσει τους στόχους του χρησιμοποιόντας θετικές φράσεις .  Οι παχύσαρκοι γενικά εγκλωβίζονται στον αρνητικό τρόπο σκέψης  «Άσπρο-Μαύρο»  όπου τους παγιδεύει σε μια αίσθηση μόνιμης αποτυχίας και συχνά τους οδηγεί στην αγανάκτηση και την εγκατάλειψη της προσπάθειας για δίαιτα.   Είναι πολύ χρήσιμο ο πελάτης να εστιάζεται σε βραχυπρόθεσμους στόχους και να προσπαθεί να αλλάξει τον αρνητικό τρόπο σκέψης  για την εικόνα σώματος .

Ο στόχος ή το «μαγικό βάρος» βασίζεται συνήθως σε μη ρεαλιστικά κριτήρια και δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές σωματικές ανάγκες του κάθε ατόμου. Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα συγκεκριμένο βάρος ως στόχο στη δίαιτά τους έχουν μικρές πιθανότητες να το πετύχουν , ενώ όσοι επιμένουν  σε αυτόν τον στόχο έχουν παράλληλα και μικρές πιθανότητες να διατηρήσουν το βάρος χαμηλό.

Οι μη ρεαλιστικοί στόχοι στο βάρος μπορεί να οδηγήσουν πολλούς στην αίσθηση της απογοήτευσης ίσως και της αποτυχίας , ακόμη και όταν ήδη έχουν καταφέρει να χάσουν βάρος. Αντι να νιώθουν περήφανοι  για όσα βήματα έχουν καταφέρει να κάνουν , αυτοί εστιάζονται μόνο στο πόσο μακριά είναι ακόμη από την απότκηση του ιδανικού τους βάρους όπου στην ουσία είναι και ο μοναδικός τους στόχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η απογοήτευση από τα αποτελέσματα της δίαιτας σε συνδυασμό με τη ματαίωση που βιώνουν όταν δεν επιτυγχάνουν τον στόχο τους , οδηγούν σε δραστικές μεθόδους αδυνατίσματος , σε βαθειά αίσθηση αποτυχίας και τέλος σε  εγκατάλειψη των προσπαθειών τους με αποτέλεσμα φυσικά την επανάκτηση του βάρους . Ίσως υπάρχει κάποια μορφής πίεση από άλλους προς τον διαιτώμενο να φτάσει σε συγκεκριμένο βάρος  για λόγους υγείας ή αισθητικής .

Είναι  χρήσιμο να γίνεται πάντα η εξής ερώτηση στον πελάτη, για ποιους λόγους δηλαδή θέλει να μπει στη διαδικασία της δίαιτας.  Η ικανότητα του θεραπευτή να προσεγγίσει κατάλληλα τον πελάτη καθώς και  η εξακρίβωση των κινήτρων του θα βοηθήσει  στον καθορισμό πιο ρεαλιστικών στόχων ενώ θα αυξήσει τις πιθανότητες για επιτυχία.

Σχετικά με τον δημιουργό

Νάντια Δεληγιάννη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Νάντια Δεληγιάννη γεννήθηκε και ζει στον Βόλο. Είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), με μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση στη Διατροφική και Ψυχολογική Αντιμετώπιση Διαταραχών (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity - Εθνικός Οργανισμός για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας – NCFED ). Αυτό της έχει δώσει την δυνατότητα να μπορεί να αντιμετωπίσει διατροφικά και Ψυχολογικά Διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία και η ψυχογενής παχυσαρκία . Επιπλέον έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων που αφορούν στην παιδική παχυσαρκία και την αθλητική διατροφή ενώ η ίδια έχει μιλήσει για την παιδική αθλητική διατροφή .Έχει αρθρογραφήσει σε τοπικά περιοδικά και εφημερίδες (Thessaliki press, Εφημερίδα Ταχυδρόμος). Παράλληλα είναι επιστημονική συνεργάτης στον τοπικό αθλητικό σύλλογο ενόργανης γυμναστικής ‘’Ιάσων’’ καθώς και στο γυμναστήριο Gym way. Έχει συμμετάσχει σε ομιλίες σε σχολεία καθώς και στην ημερίδα της Κοιν.Σ.Επ. με θέμα: «Ένταξη, Προσβασιμότητα, Παραγωγικότητα ΑμεΑ» όπου μίλησε για τη συμαντικότητα της διατροφής σε Άτομα με Αναπηρία. Είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και διατηρεί γραφείο στο Βόλο από το 2014 όπου παρέχει ανάλυση σύστασης σώματος και εξατομικευμένα προγράμματα για αύξηση και απώλεια βάρους σε φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις, διατροφικές διαταραχές, διατροφή αθλητών, διατροφή παιδιών και εφήβων, εγκυμοσύνη και θηλασμό.