Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Tο μηλόξιδο

Το μηλόξιδο αποτελεί μια κατηγορία ξιδιού. Είναι φτιαγμένο από χυμό μήλου, ο οποίος έχει υποστεί ζύμωση και έχει μετατραπεί σε μηλίτη. Με τη βοήθεια των βακτηρίων του οξικού οξέος τα οποία αναπτύσσονται αυτόματα όταν εκτεθεί ο μηλίτης στον αέρα παράγεται το οξικό οξύ και μετέπειτα το μηλόξιδο.

 

Από τη διατροφική ανάλυση του μηλόξιδου βρέθηκε ότι μια κούπα μηλόξιδου περιέχει κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Όμως, 1 κούπα μηλόξιδου είναι υπερβολική για να καταναλωθεί. Η υπέρμετρη κατανάλωσή του μπορεί να ερεθίσει τον οισοφάγο ή και να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών λόγω της οξύτητας του.

Η συνιστώμενη κατανάλωση του – η οποία είναι 1 με 2 κουταλιές της σούπας- δεν περιέχει καθόλου θρεπτικά συστατικά. Το μηλόξιδο επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει με κάποια φάρμακα, ιδιαίτερα τα διουρητικά ή την ινσουλίνη.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι υπέρμαχοι της δίαιτας «του μηλόξιδου», υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση 1-2 κουταλιών μηλόξιδου πριν το γεύμα βοηθάει στη μείωση της όρεξης και στην καύση του λίπους. Πολλά top models που συμμετείχαν σε διαφημιστικές καμπάνιες και αποτελούν «πρότυπο» για το ευρύ κοινό, υποστήριζαν ότι το μυστικό της καλλίγραμμης σιλουέτας τους βρίσκεται στο μηλόξιδο. Αρκετά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του σακχάρου, στη μείωση της χοληστερόλης και στην πέψη. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά επιστημονικά έγκυρη έρευνα που να αποδεικνύει ότι το μηλόξιδο συμβάλλει στη βελτίωση των προαναφερθέντων.

Κατά καιρούς έχουν χαρακτηριστεί διάφορα τρόφιμα ή ροφήματα ως ενισχυτικά της «καύσης» λίπους, όπως: ο ανανάς, το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι, και έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχες δίαιτες, όπως η «δίαιτα του ανανά». Καμιά έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι κάποιος μείωσε το σωματικό του λίπος πίνοντας χυμό λεμονιού ή τρώγοντας ανανά. Σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα διατροφής και ούτε η αποκλειστική κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει θαύματα. Άλλωστε, η διαδικασία της λιπόλυσης («καύσης» λίπους) περιλαμβάνει περίπλοκες χημικές διεργασίες, κατά τις οποίες σπουδαίο ρόλο παίζουν οι ορμόνες και όχι η κατανάλωση μαγικών τροφών.

Κι όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πλεονάζον βάρος, κουρασμένοι από τις αλλεπάλληλες δίαιτες, ψάχνουν να βρουν μια γρήγορη και μαγική λύση για να απαλλαγούν από αυτό, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα απάτης από άτομα που ενδιαφέρονται μόνο για την αύξηση των κερδών τους.

Για να ρυθμιστεί το θέμα του βάρους θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, γι’ αυτό άλλωστε έχει αναπτυχθεί και η επιστήμη της Διατροφής. Δεν υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας αλλά αρκετά αποτελεσματική είναι η συνειδητή τήρηση ενός εξατομικευμένου, ισορροπημένου προγράμματος διατροφής, το οποίο θα προάγει την υγεία και την ευεξία, και η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα του ατόμου. Ακόμη δε, σε περιπτώσεις παχυσαρκίας ή διατροφικών διαταραχών αναγκαίο είναι να υπάρχει συνεργασία μιας ομάδας, η οποία αποτελείται από διαιτολόγο, ψυχολόγο, γυμναστή και παθολόγο, για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Τέλος, το άτομο θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο σκέψης , τη συμπεριφορά και τη στάση του ως προς το φαγητό και να εκπαιδευτεί, ώστε να μην παρασύρετε από τους επιτήδειους.

mhn klebeis

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.