Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Πρέπει να μας επηρεάζουν τα νέα για τη διατροφή;

Στις 16 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια μέρα Διατροφής. Τα τελευταία χρόνια το θέμα της Διατροφής και όχι μόνο της δίαιτας έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο. Οι διοξίνες, η νόσος τρελλών αγελάδων, η γρίπη των πουλερικών, οι χρωστικές και τα πρόσθετα στα τρόφιμα, οι μέθοδοι τυποποίησης και συντήρησης, τα μεταλλαγμένα τα βιολογικά τρόφιμα και άλλα πολλά εμφανίζονται διαρκώς στην επικαιρότητα. Η πληροφόρηση είναι από παντού και για τα πάντα. Το παρακάτω άρθρο προσπαθεί να βάλει κάποια πράγματα σε μια σειρά.

 

Κάθε μέρα που περνά τα δελτία ειδήσεων παρουσιάζουν θέματα σχετικά με τη διατροφή. Συχνά οι νέες έρευνες για τη διατροφή και την υγεία είναι τόσο εντυπωσιακές που γίνονται πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. Σίγουρα η ενημέρωση για τα θέματα διατροφής είναι καλύτερη από την άγνοια δυστυχώς όμως πάντα υπάρχει και ή άλλη όψη του νομίσματος. Ο κατακλυσμός από πληροφορίες για τη διατροφή και την υγεία ειδικά όταν αυτές είναι απλές αναφορές στην τηλεόραση ή στο ράδιο ή μικρά κομμάτια στις εφημερίδες συνήθως μπερδεύει το κοινό. Πρέπει επομένως να αναρωτηθούμε τι είναι σωστό, τι είναι εφαρμόσιμο, τι είναι σημαντικό και πάνω από όλα τι είναι παραπληροφόρηση.

Βλέποντας ένα ρεπορτάζ στην τηλεόραση είναι δύσκολο να το αξιολογήσει κάποιος, γιατί συνήθως τα ρεπορτάζ αυτά είναι σύντομα και αναφέρουν μόνο συμπεράσματα ερευνών ενώ σπάνια γίνεται αναφορά για το που στηρίζεται μια έρευνα, αν υπάρχουν και άλλες σχετικές έρευνες με το ίδιο αποτέλεσμα, τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης έρευνας και άλλα.

Έτσι όταν ακούτε συγκλονιστικά νέα πάνω στη διατροφή καλό είναι πριν τα υιοθετήσετε και γίνουν τρόπος ζωής για εσάς, να τα ερευνήσετε λίγο παραπάνω συλλέγοντας και άλλες σχετικές πληροφορίες. Άλλωστε ποιος αγοράζει ότι του πουλάνε αν δε το χρειάζεται;

Για παράδειγμα: Ένα πρωινό βρισκόμαστε στο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη δουλειά μας και ακούμε στο ραδιόφωνο ότι μια νέα έρευνα απέδειξε πως τρώγοντας 30 μήλα την ημέρα αποτρέπεται η εμφάνιση του καρκίνου. Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε στο πρώτο μανάβικο που θα βρούμε μπροστά μας και να αγοράσουμε 3 καφάσια με μήλα.

Αντίθετα μια σωστή αντιμετώπιση θα ήταν στον ελεύθερό μας χρόνο να δούμε λίγο καλύτερα το θέμα. Πως θα γίνει αυτό; Εντάξει δε γίνεται να τα έχουμε όλα σερβιρισμένα στο πιάτο μας! Πρέπει να ψάξουμε: Τι έρευνα ήταν αυτή, αν έγινε σε ανθρώπους ή σε ζώα, πόσο μεγάλο ήταν το δείγμα πληθυσμού που εξετάσθηκε, αν το δείγμα ήταν τυχαίο, πόση διάρκεια είχε αυτή η έρευνα και τέλος τι μεγέθους ήταν η επίδραση χορήγησης συγκεκριμένου τροφίμου ή συγκεκριμένης ποσότητας του τροφίμου στην υγεία μας. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό να ψάξουμε αν υπάρχουν παρόμοιες έρευνες που να στηρίζουν ίδιο το αποτέλεσμα ή αν πρόκειται για μεμονωμένη έρευνα.

Τρομάξατε ε; Λοιπόν μέχρι να απαντήσετε σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα καλό είναι να συμβουλευτείτε και κάποιον ειδικό γιατρό ή διαιτολόγο (με πτυχίο και που ασκεί νόμιμα το επάγγελμα –αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο…) ώστε να είστε εκατό τοις εκατό σίγουροι πριν αλλάξετε τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής σας.

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.