Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Πόση εξυπνάδα χρειάζεται για να καταλάβεις πως είσαι ανόητος

Πρόσφατα, σε μια εκπομπή για τη χειρουργική παχυσαρκία, διαπίστωσα ότι το μόνο που συμβαίνει είναι να παρουσιάζονται τα θαύματα της βαριατρικής, όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν όσοι θέλουν να χρυσώνουν το χάπι. Ένας προσεκτικός τηλεθεατής εύκολα θα διαπίστωνε ότι οι παρευρισκόμενοι μεταχειρουργημένοι ασθενείς, που αναφέρονταν στα χαμένα κιλά τους, σπάνια βρίσκονταν σε αυτή την κατάσταση για περισσότερο από 12-24 μήνες από την επέμβαση. Και, τελικά, όλοι για κάποιον μυστηριώδη λόγο είχαν σταματήσει στα 20-30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό τους βάρος.

 

Όταν ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα δύο πραγματικά αδύνατες γυναίκες, που είχαν κάνει την επέμβαση εδώ και πέντε χρόνια, διαπίστωσα ότι η πρώτη ήταν μόλις 53 ετών και η όψη της έδειχνε για 80, και η δεύτερη ήταν τόσο αδύνατη, που είχε ξεπεράσει το όριο της ανορεξίας.

Είναι γεγονός ότι καθημερινά αυξάνονται οι διαφημίσεις σε όλα τα ΜΜΕ για τα θαύματα της χειρουργικής παχυσαρκίας. Επειδή μια αρχαία σοφία λέει ότι «χρειάζεται να διαθέτεις εξυπνάδα για να καταλάβεις ότι είσαι ανόητος», θα ήθελα να εκφράσω προς όλους μία και μόνο απορία. Αφού, εκτός από το να μην χωράει άλλη τροφή στο στομάχι, υπάρχουν ένα σωρό άλλοι μηχανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν στη διακοπή της λήψης φαγητού, όπως ο μηχανισμός της σεροτονίνης και ο μηχανισμός της γλυκόζης, γιατί θα πρέπει κάποιος να οδηγηθεί στο χειρουργείο; Γιατί όλοι αυτοί οι ειδικοί διατυμπανίζουν ότι το πρόβλημα των παχύσαρκων θα λυθεί ως διά μαγείας αρκεί να τους κόψουμε ή να αχρηστεύσουμε ή να παρακάμψουμε το στομάχι τους ή το έντερό τους. Γιατί δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να εξηγήσουν στους υποψήφιους πελάτες τους ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πώς θα γεμίζει ή δεν θα γεμίζει (αφού δεν θα υφίσταται μετά την επέμβαση) το στομάχι, αλλά οι αναρίθμητες παρενέργειες που ακολουθούν μια τέτοια επέμβαση. Πώς είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι να εφαρμόζουν απερίσκεπτα στον εαυτό τους την ανορθόδοξη, κατά τον Ιπποκράτη, τεχνική «πονάει χέρι, κόψει χέρι», όταν μετά το χειρουργείο το κομμένο στομάχι ή το έντερο θα έχει χαθεί για πάντα, αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα σωρό επιπλοκές. Και το λέω αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποιοι γιατροί που τηρούν το πρωτόκολλο, ότι δηλαδή οι δύσκολες επεμβάσεις χειρουργικής παχυσαρκίας εφαρμόζονται σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος άνω του 40, αλλά ποιος αμφιβάλλει ότι κάθε μη εξειδικευμένος χειρουργός βαριατρικής δεν θα χειρουργούσε έναν υποψήφιο ασθενή, ακόμα και για 20-30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, έναντι παχυλής αμοιβής; Όλοι οι επιστήμονες της υγείας γνωρίζουμε ότι η ραγδαία μείωση των κιλών δεν αντιπροσωπεύει μόνο τη μείωση του περιττού σωματικού λίπους, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τη μυϊκή και ιστική αποικοδόμηση όλου του σώματος, γεγονός το οποίο στα επόμενα 4-5 χρόνια θα οδηγήσει στην πλήρη εξασθένιση του οργανισμού, καθώς και στο μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Και πώς θα είναι, άραγε, αυτό το σώμα που μετά το απότομο αδυνάτισμα το δέρμα θα γεμίσει φολίδες και το γυναικείο στήθος θα κρεμάσει μέχρι την κοιλιά και η κοιλιά μέχρι τα γόνατα. Σαφώς και θα ακολουθήσουν πλαστικές εγχειρίσεις, αλλά ποιος εγγυάται το αποτέλεσμα, καθώς θα χρειαστούν πολλές. Και αυτές οι πλαστικές εγχειρίσεις πόσο θα στοιχίσουν και ποιος θα τις πληρώσει; Και αν, με βάση τα στοιχεία που δίνουν, στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 10 χρόνια περισσότερες από 50.000 παρόμοιες επεμβάσεις, πού είναι όλοι αυτοί οι ευτυχισμένοι αδύνατοι; Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία τι έγιναν και πού βρίσκονται ύστερα από 5-6 χρόνια όσοι υπέστησαν παρόμοιες επεμβάσεις; Υπάρχουν; Ζουν ανάμεσά μας; Σε αυτούς αναφέρεται η ομώνυμη ταινία του Τζον Κάρπεντερ;

Σαφώς και οι παχύσαρκοι έχουν μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά γιατί πριν από την επέμβαση δεν τους ενημέρωσαν ότι με μια κανονική διατροφή χωρίς δίαιτα «για κάθε 1 ώρα που θα περπατάς καθημερινά, θα κερδίζεις και 1 μέρα ζωής»; Αν είσαι 40 ετών και συνεχίσεις τη ζωή σου ως υπέρβαρος, το πολύ να ζήσεις έως τα 50, γιατί, στατιστικά, ένα έμφραγμα θα το πάθεις, και να εύχεσαι να μην είσαι διακοπές σε νησί της άγονης γραμμής, γιατί δεν θα προλάβει κανείς να σε σώσει. Αλλά αν περπατάς 1 ώρα και τρέφεσαι σωστά, αντί έως τα 50, θα φτάσεις στα 60, κι αν το κάνεις αυτό έως τα 60, αντίστοιχα, θα φτάσεις στα 80. Δεν συζητάω καν για τις ψυχολογικές διαταραχές που θα υποστούν όλοι αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι, αφού η περιορισμένη ποσότητα τροφής που θα καταφέρνει να αξιοποιεί το διαταραγμένο πεπτικό τους σύστημα δεν θα επαρκεί για να ρυθμίσει ούτε μία από τις χημικές ουσίες και τους νευροδιαβιβαστές που απαιτούνται για τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου. Πραγματικά, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν οι «χειρουργοί της παχυσαρκίας» γνωρίζουν την ύπαρξη όλων αυτών των άλλων παραγόντων που ρυθμίζουν την πείνα, πέραν απ’ αυτήν του στομάχου. Θα ήθελα να τελειώσω αυτό το σημείωμα αναφέροντας τη φράση μιας κυρίας που έτυχε να με επισκεφτεί ύστερα από μιαν αντίστοιχη επέμβαση: «Πριν από την επέμβαση ήμουν μια ευτυχισμένη παχύσαρκη, τώρα, μετά την επέμβαση, είμαι μια δυστυχισμένη παχύσαρκη».

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.