Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Εκτός από τα κιλά, χάνεις και το όνομά σου

Το Σάββατο 31 Αυγούστου δέχθηκα ένα απεγνωσμένο email από μια πελάτισσα μου που με ρωτούσε αν παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούσε αν μπορεί να πάρει το εξαιρετικό σκεύασμα Πράσινου καφέ γνωστής εταιρείας που όπως δηλώνει το συγκεκριμένο site στο linkhttp://lps2.medicalnewsreporter.com/ «Οι γιατροί έκπληκτοι από την ταχύτητα δράσης της νέας καψούλας (και όχι κάψουλας αδυνατίσματος)

Η απάντηση που έλαβε ήταν «Παρακαλώ κλείστε τα μάτια σας σε κάθε παραπλανητική διαφήμιση. Αν θέλετε να χάσετε πιο γρήγορα ακολουθήστε κατά το δυνατόν καλύτερα το πρόγραμμά σας και ασκηθείτε περισσότερο. Αν συναντήσετε ποτέ ένα γιατρό που να συστήνει το συγκεκριμένο προϊόν εγώ σας συστήνω να αλλάξετε γιατρό».

Προς γνώση και συμμόρφωση και άλλων δημοσίευσα την ίδια μέρα το συγκεκριμένο διάλογο στη σελίδα μου στο facebook και ως εκ θαύματος αποκαλύφθηκε το απίθανο ψέμα. Τα στοιχεία του σκευάσματος ήταν σε μια άγνωστη γλώσσα για μένα, παρόλα αυτά για τυπικούς λόγους αναδημοσίευσα το link της συγκεκριμένης διαφήμισης όπως είχε.

Ο φίλος και συνεργάτης Βασίλης Καραβάκος με σπουδές στη Βαρσοβία και συνεπώς άριστης γνώσης της Πολωνικής γλώσσας πρόσεξε την ανάρτηση στη σελίδα μου και αμέσως έκανε την εξής απροσδόκητη παρατήρηση:

«Τίγκας, Μπατίρη, Νταλκά, Λιβύου…περίεργα ονόματα, δεν τα έχω ξανασυναντήσει. Το σκεύασμα της εικόνας πάντως είναι στα πολωνικά, σημαίνει πράσινος καφές και το κείμενο μας πληροφορεί ότι η κυρία Γιακούμπιακ έχασε 10 κιλά σε ένα μήνα….»

Το κακομεταφρασμένο κείμενο λοιπόν, ουσιαστικά αυτό που μας πληροφορούσε είναι ότι η κυρία Γιακούμπιακ δεν έχασε μόνο 10 κιλά αλλά και το όνομά της και ως δια μαγείας μεταμορφώθηκε στη κυρία Λυβίου.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα συστήσει να πιείτε καψούλες (όπως αναφέρει η σχετική διαφήμιση) πράσινου καφέ θα πρότεινα να χαλαρώσετε και να πιείτε ένα ωραίο αρωματικό καφεδάκι. Ιδίως μετά από ένα γεύμα, σκέτο και χωρίς γάλα, προκαλεί μια μικρή μείωση στις θερμίδες που καταναλώσατε λόγο του φαινομένου της θερμοδυναμικής επίδρασης του καφέ.

Πριν προλάβω να ολοκληρώσω τις ευχαριστίες μου στο φίλο Βασίλη Καραβάκο με πρόλαβε δημοσιεύοντας ένα επιπλέον σχόλιο…

«Συγνώμη λάθος: Έχασε ΠΑΝΩ από 10 κιλά λέει…μάλλον δεν προλάβανε να μετρήσουν ακριβώς, επειδή την ώρα της μέτρησης έχανε κι άλλο…»

Κι αν κάποιοι αμφισβητήσουν ότι η Πολωνέζα κυρία Γιακούμπιακ που έπινε τον πράσινο καφέ ήταν η ίδια με την κυρία Λυβίου που έχασε με τα κιλά και το όνομά της, δείτε το αντίστοιχο Πολωνικό link όπου η εν λόγω κυρία έχασε τα ίδια κιλά σε δυο διαφορετικές χώρες…http://ek.pl/artykuly/lekarze-przerazeni-skutecznoscia/

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευάγγελος Ζουμπανέας / Διαιτολόγος-Διατροφ...

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος από το 1993 με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών (Master Practitioner inEatingDisorders & Obesity) όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών τόσο της κρατικής αλλά και ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων - Τεχνολόγων Διατροφής και από τον Ιανουάριο του 2010 είναι πρόεδρος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών και Ερευνών.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών - ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr το οποίο είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.uk για τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις MasterPractitionerστην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Πέρα από τις ακαδημαϊκές του γνώσεις στην επιστήμη της Διατροφής, έκανε σπουδές και σε άλλους τομείς όπως Επιχειρησιακό Management, Δημόσιες σχέσεις, Διαφήμιση και Ψυχολογία.

Έρευνες και μελέτες του με θέμα τη Παχυσαρκία και τη Διατροφή, έχουν παρουσιασθεί σε Ελληνικά και Παγκόσμια συνέδρια Διατροφής.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Διατροφή και Υγεία», «Vita», «Δίαιτα και Διατροφή» «Αρμονία» «FAQ», «AthensVoice» καθώς και σε άλλα περιοδικά και εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής και Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welnessκαι υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-foodforthought.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις …σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο που έγινε το απαραίτητο βιβλίο για κάθε οικογένεια ξεπερνώντας τα 20.000 αντίτυπα μέχρι σήμερα..

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ… στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Από νεαρή ηλικία έχει διατελέσει αθλητής της ομάδας μπάσκετ εφήβων του Sporting και έχει επίσης ενασχοληθεί με τις πολεμικές τέχνες και την κολύμβηση Από τον Μάιο του 2004 είναι μέλος του κολυμβητικού αθλητικού συλλόγου Μεταμορφώσεως όπου τον Ιούνιο του 2005 κατέκτησε αργυρό μετάλλιο στα 400mελεύθερο σε αγώνες παλαιμάχων του κολυμβητικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου.

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία.

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον κύριο Ζουμπανέα είτε τηλεφωνικά στο 2102718360 είτε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας κράτησης ραντεβού από την ιστοσελίδα: NowDoctor στο link http://www.nowdoctor.gr/ezoumpaneas