Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Μας τελείωσε το βούτυρο!

Η 8η χώρα σε παραγωγή πετρελαίου και μια από τις πιο πλούσιες χώρες του πλανήτη η Νορβηγία, ζεί αυτές τις μέρες το δικό της δράμα. Τα αποθέματα βουτύρου έχουν εξαντληθεί, τα ράφια των καταστημάτων έχουν αδειάσει και η τιμή του στις διαδικτυακές πωλήσεις έχει πιάσει κορυφή: τα 250 γραμμ. κοστίζουν 13 δολάρια τέσσερεις φορές πάνω από το κανονικό !

Ήταν στραβό το κλίμα. .. Οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος, περίπου 25 εκατομμύρια λίτρα λιγότερο, κάτι που σημαίνει αυτόματα και μειωμένη παραγωγή βουτύρου.

Το έφαγαν και οι Νορβηγοί… τους τελευταίους δύο μήνες, η Νορβηγία ζει στο ρυθμό μιας δίαιτας απάτη που επιτάσσει την μεγάλη κατανάλωση βουτύρου για να επιτευχθεί η επιθυμητή απώλεια βάρους. Το αποτέλεσμα ; Τα μειωμένα αποθέματα βουτύρου να εξαφανιστούν.

Σύμφωνα με τον Lars Galtung εκπρόσωπο ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς παραγωγής και εμπορίας γάλακτος στη χώρα, οι πωλήσεις βουτύρου τον Οκτώβριο ανέβηκαν κατά 20% και τον Νοέμβριο κατά 30%.

Τώρα οι Νορβηγοί αντιμετωπίζουν μια δυσάρεστη κατάσταση. Δεν μπορούν να φτιάξουν τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματά τους. Τα μπισκότα βουτύρου θέλουν βούτυρο και οι αποθήκες είναι άδειες.

Ήδη έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν αστεία μεταξύ τους να ανταλλάξουν μερικά βαρέλια από το άφθονο πετρέλαιο τους, με βαρέλια από βούτυρο. Αν και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Γιατί οι πλούσια σε βούτυρο γειτονική Δανία δεν την συμφέρει να κάνει εξαγωγές. Βλέπετε η Νορβηγία έχει επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων (η Νορβηγία είναι η μοναδική Σκανδιναβική χώρα που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Και αυτό κάνει τους Δανούς να χαμογελούν ειρωνικά.

Έτσι λοιπόν μια στενή φέτα θάλασσας (και μερικοί αυξημένοι δασμοί) χωρίζουν τους Νορβηγούς από την αγαπημένη τους Χριστουγεννιάτικη απόλαυση. Εμείς στην απόσταση και τους δασμούς θα προσθέταμε και την κοινή λογική. Με την βουτυρό-δίαιτα που ακολουθούν….

Σχετικά με τον δημιουργό

Diatrofi.gr | Διαχειριστής

Από τη συντακτική ομάδα της επιστημονικής ομάδας Διατροφή. Σύντομα θα συμπληρωθούν τα συνολικά στοιχεία του δημιουργού.