Dr Plus - Diatrofi

Διατροφικοί Μύθοι

Το φαινόμενο των fast science food σεμιναρίων

«Να σου πω 10 μικρές αλήθειες για να πιστέψεις στο τέλος ένα μεγάλο ψέμα…»

Ήταν ακριβώς αυτή η έκφραση που δανείστηκα από το φίλο και συνεργάτη Ευάγγελο Ζουμπανέα όταν τη χρησιμοποίησα προκειμένου να απαντήσω λίγους μήνες πριν στους ισχυρισμούς πωλήτριας πολυεθνικής εταιρείας συμπληρωμάτων διατροφής:

«Να σου πω 10 μικρές αλήθειες για να πιστέψεις στο τέλος ένα μεγάλο ψέμα…»

Δε θα έμπαινα στη διαδικασία να ασχοληθώ με ένα άρθρο σχετικό με αυτό το θέμα εάν δεν πίστευα ότι μέσω συγκεκριμένων τακτικών και ενεργειών θίγονται τόσο νόμιμα επαγγελματικά δικαιώματα όσο και διακυβεύεται λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά η δημόσια υγεία,δίχως να υπολογίσουμε το άδειασμα της τσέπης του ανυποψίαστου(;) καταναλωτή.

Συνήθως η κουβέντα με αυτού του είδους τους πωλητές χάνεται ανάμεσα σε ισχυρισμούς υγείας που (μπορεί να έχουν) μια κάποια… επιστημονική βάση και απόδειξη μέσα από βιβλιογραφία και έρευνα και που στην τελική τους «σύνθεση» όμως φθάνουν σε αυθαίρετα συμπεράσματα που μπορούν να σε κάνουν να χαμογελάσεις ή ασφαλώς και να χάσεις το χιούμορ και την υπομονή σου.

Σεμινάρια για όλον τον κόσμο…!

Μια σειρά σεμιναρίων που σαν σκοπό έχουν τη γνωριμία του αντιπρόσωπου πωλητή με τα προϊόντα τα οποία θα πρέπει να προωθήσει στο καταναλωτικό κοινό ακούγεται σαν εντελώς φυσιολογικό, ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η πιθανότητα να κάτσεις στα σοβαρά και να εξετάσεις ποιος είναι αυτός ο οποίος εκπαιδεύεται «σεμιναριακά» πάνω σε προϊόντα τα οποία υπόσχονται να βελτιώσουν τα επίπεδα υγείας και ευεξίας.Είναι εκείνος ο οποίος προτίθεται να συνομιλήσει με τον υποψήφιο πελάτη,να προβεί σε αξιολόγηση αναγκών,να κουβεντιάσει μαζί του για στόχους,να ορίσει ενδεχομένως προτεραιότητες.Ας είμαστε επιτέλους ορθολογιστές και ας σοβαρευτούμε ως καταναλωτές!

Η πρώτη ερώτηση η οποία θα πρέπει να τίθεται από τον υποψήφιο καταναλωτή για προϊόντα ή υπηρεσίες  που υπόσχονται βελτίωση της υγείας και της ευεξίας του είναι η εξής:

«Παράλληλα με τον κατάλογο των υπηρεσιών σας θα ήθελα να δω και το νόμιμο πτυχίο σας!».

Αν ο άνθρωπος ο οποίος έχει σαν αποστολή να σας βοηθήσει να βρείτε το δρόμο σας και να αλλάξετε τη ζωή σας, μέσα από ένα πακέτο υπηρεσιών ή (και) προϊόντων  είναι κάτοχος κάποιου νόμιμου πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος σε επάγγελμα υγείας όπως ιατρός, φαρμακοποιός, διατροφολόγος, γυμναστής, ψυχολόγος) μπορείτε άνετα να συνεχίσετε την κουβέντα.

Ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να σας στερήσει το δικαίωμα να συνεχίσετε την κουβέντα που αφορά την υγεία σας και να αγοράσετε προϊόντα και υπηρεσίες ακόμη και από τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος ασχολείτο με κτηματομεσιτικά..

Στην τελική ο καθένας τη ζωή και την υγεία του τη λογαριάζει όπως και όσο θέλει!

Το φαινόμενο DunningKruger

Κατέχει την ονομασία του από το όνομα των δύο ψυχολόγων οι οποίοι το μελέτησαν και το καταγράψανε το 1999.

Αναδημοσιεύοντας τα λόγια ενός φίλου:

“Είναι μια γνωστική προκατάληψη στην οποία ανειδίκευτα άτομα σε ένα τομέα, πάσχουν από απατηλή αίσθηση υπεροχής και σιγουριάς στις απόψεις τους στον τομέα αυτόν. Έτσι εκτιμούν λανθασμένα την ικανότητά τους και τις γνώσεις τους πολύ υψηλότερα από ό,τι είναι πραγματικά.

Αποτέλεσμα; οι ημιμαθείς να είναι πολύ σίγουροι και ξεροκέφαλοι σε αυτά που λένε, σε αντίθεση με τους ειδικούς που δεν είναι τόσο.”

Λοιπόν, τέλος του μήνα Απρίλη και στο τέλος μια ενημερωτικής-εκπαιδευτικής ημερίδας στην οποία είχα τη χαρά να συμμετέχω μαζί με δύο άλλους πολύ σημαντικούς επιστήμονες στο χώρο της υγείας δεχθήκαμε μια σειρά από ερωτήσεις από το κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι απαντήσεις μας στις περισσότερες των περιπτώσεων ξεκινούσαν με την έφραση…’’Εξαρτάται’’!

Και πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι!

Η επί χρόνια μελέτη των εξελίξεων στο πεδίο της έρευνας και όπως όλο αυτό μεταφέρεται καθημερινά στην πράξη με τα περιστατικά μας αν μη τι άλλο μας έχει μάθει λιγότερο να μιλάμε και περισσότερο να σκεπτόμαστε.

Όσο περισσότερο σπουδάζεις (και αυτό το κάνεις μια ολόκληρη ζωή) την ανθρώπινη φυσιολογία και βιοχημεία, τόσο λιγότερο σίγουρος είσαι για τις γνώσεις σου, τόσο περισσότερο αναζητάς και αποστρέφεσαι τις εύκολες ερμηνείες, τις υπεραπλουστεύσεις, τις γενικεύσεις και τα δογματικά λόγια των “επιστημόνων” των fast science food σεμιναρίων!

Η μάστιγα των Coach..

Μια εικόνα ίσον με 1000 λέξεις λένε!

Στην φωτογραφία που ακολουθεί ένας πραγματικός διάλογος στο messenger με όχι… αμύητη στο χώρο της υγείας κυρία και φίλη μάλιστα η οποία δεν είχε προσέξει μια σημαντική λεπτομέρεια.

Προσοχή μονάχα γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ο διάβολος κρύβεται σχεδόν πάντα στις λεπτομέρειες!

Σχετικά με τον δημιουργό

Δημήτρης Βουδούρης/ Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Sports Science Bsc.- Nutrition/Dietetics HND - Molecular & Applied Physiology MSc

Ο Βουδούρης Δημήτριος ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1996 στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,αποφοιτώντας με ειδικότητα στην Ειδική Φυσική Αγωγή. Συνέχισε τις σπουδές στην επιστήμη της Διαιτολογίας (Οκτώβριος 2011-Ιούλιος 2013)και από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι κάτοχος διπλώματος HND in Dietetics του CAMBRIDGE REGIONAL COLLEGE.

Από το Φεβρουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2013 συμμετείχε στο Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Κλινική Διατροφή.

Τον Απρίλιο του 2014 απέκτησε δίπλωμα Εξειδίκευσης Master Practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία (Μaster Practitioner Programme in Eating Disorders & Obesity) από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ) το οποίο και πιστοποιειται από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών διαταραχών της Μεγάλης Βρετανίας (NCFED)

Εντός του 2015 παρακολούθησε το on line εκπαιδευτικό πρόγραμμα του European Institute of Nutritional Medicine και απέκτησε το δίπλωμα της Metabolomic Academy ενώ το καλοκαίρι του 2015 έκανε την πρακτική του στην Μεταβολομική κλινική του Δρ. Τσουκαλά Δημητρίου.

Εντός του 2017 ολοκλήρωσε την εκπαιδευσή του στο Κλινικό Pilates, υπό την καθοδήγηση της PT-MSc κ. Ματσούκη Ελένης στο GPC.

Τον Σεπτέμβρη του 2018 εισήχθη ως μεταπτυχιακός Φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών στο τμήμα της Μοριακής και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας. Η διπλωματική του εργασία, την άνοιξη του 2020 ήταν σχετική με την επίδραση ενός βραχύχρονου πρωτοκόλλου άσκησης σε ασθενείς με NAFLD.

Τον Οκτώβρη του 2020 αναμένεται, επίσημα, να ξεκινήσει την Διδακτορική διατριβή του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, σχετική με τα Μεταβολικά νοσήματα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

2016 -2020: Ιδιοκτήτης της εταιρείας HealthEx η οποία δραστηριοποιείται στο πεδίο των on line υπηρεσιών άσκησης. Προσωπικός γυμναστής σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ιανουάριος 2005 - 2016: Συνιδιοκτήτης Γυμναστηρίου με τον διακριτικό τίτλο, ‘Golden Gym’, στην περιοχή της Νέας Ιωνίας.

Οκτώβριος 2013-2015:
Καθηγητής Προπονητικής και Αθλητικής Διατροφής, στο Αττικό κολέγιο.

Ιανουάριος 2012 - Σήμερα:
Συνεργάτης αρθογράφος σε ιστοσελίδες, καθώς και δημοσίευση άρθρων, σχετικά με άσκηση και υγεία (iatronet-diatrofi-my diatrofi).

Σεπτέμβριος 2003 – 2004:
Υπεύθυνος Ανάπτυξης Πωλήσεων και Γυμναστής στην εταιρεία, ’Golden Gym’, Γαλατσίου και Κυψέλης.

Δεκέμβριος 2002 – Σεπτέμβριος 2003:
Διευθυντής Ανάπτυξης Πωλήσεων της εταιρείας ‘Lipogen’, στα καταστήματα, Αγ. Αναργύρων – Αμαρουσίου – Τρίπολης – Κορίνθου.

Σεπτέμβριος 2001 – Δεκέμβριος 2002:
Υπεύθυνος Promotion και κατόπιν Διευθυντής Α΄ Πώλησης, της εταιρείας ΠΡΙΝΟΥ, στο κατάστημα Περιστερίου.

1999 - 2001:
Καθηγητής στα Ι.Ε.Κ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Τμήμα Αισθητικής, Καθηγητής Ανατομίας, Φυσιολογίας και Βασικής Γυμναστικής.

1993 - 2001:
Group Fitness Instructor, στα κορυφαία γυμναστήρια της Αθήνας.

Εμφανίσεις σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, με θέματα Group Fitness, σε Mega Channel, Star Channel και σταθερή πρωινή παρουσία στο Tele City.

Περιοδική Ενασχόληση με Personal Training.
Additional Info
Τηλέφωνο: 6937377271
Email: voudoudi@yahoo.gr