Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Έχω άσθμα! Επηρεάζει το τι τρώω?

Το άσθμα είναι μια πάθηση η ο ποία χαρακτηρίζεται από στένωση και φλεγμονή των αεραγωγών προκαλώντας συμπτώματα δύσπνοιας, βήχα και συριγμό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Άσθματος 334 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άσθμα από τους οποίους το 14% είναι παιδιά που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του άσθματος και το 4,5% είναι νεαρής ηλικίας που έχουν διαγνωσθεί με άσθμα και / ή λαμβάνουν θεραπεία για το άσθμα.

Η αύξηση του επιπολασμού του άσθματος στις δυτικές κοινωνίες μπορεί να σχετίζεται με τη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών.

Συνεπώς, βάση τα νεότερα δεδομένα των μελετών συστήνεται:

  • η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση γιατί περιέχουν πλήθος από αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • η κατανάλωση ξηρών καρπών γιατί περιέχουν βιταμίνη Ε.
  • η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως.
  • η κατανάλωση ψαριών γιατί περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα.
  • η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής γιατί σχετίζεται με μια συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (σελήνιο, πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, ισορροπία στην αναλογία ω6/ω3 λιπαρών οξέων).

Το παιδικό άσθμα έχει βρεθεί ότι συσχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη D, σελήνιο, ψευδάργυρο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα). Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν μπορεί να είναι επωφελής η τροποποίηση της μητρικής πρόσληψης σε θρεπτικά συστατικά για τη μείωση του επιπολασμού του παιδικού άσθματος.

 

Βιβλιογραφία:

Hand et al. Asthma and vitamin D. European Respiratory Journal. 2012. 40: P1955.

Rasoul Nasiri Kalmarzi et al. The relationship between serum levels of vitamin D with asthma and its symptom severity: A case control study. Allergiologia and Immunopathologia. 2016.

Chatzi et al. Protective effect of fruits, vegetables, and the Mediterranean diet on asthma and allergies among children in Crete. Thorax BMJ. 2007. ;62:677-683.

Allan K. Diet and Asthma: Nutrition implications from prevention to treatment. Journal of the American Dietetic Association. 2011. V:111,I:2,P:258-268.

Tabac et al. Diet and asthma in Dutch school children (ISAAC-2). Thorax BMJ. 2006.;61:1048-1053

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευγενία Λάζου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ευγενία Λάζου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και κατέχει Δίπλωμα Ειδικού Εφαρμογών Διαιτητικής από Δημόσιο ΙΕΚ.
email: evgelazou@yahoo.gr
Ολοκλήρωσε το 2014 τη πτυχιακή της εργασία με θέμα ‹‹Αξιολόγηση και σύγκριση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών των παιδιών ηλικίας 8-11 χρονών στη Σητεία το 2014››, η οποία παρουσιάστηκε στο 11ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής στη Θεσσαλονίκη το 2015.
Πραγματοποίησε το 2014 την 6μηνη πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν Αττικόν.
Από τον Οκτώβριο του 2016 παρακολουθεί τον εκπαιδευτικό κύκλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο ‹‹Πιστοποιημένη Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, το Life Coaching και το Mentoring››.
Άλλες δραστηριότητες που έχει συμμετάσχει:
• Ενημέρωση των παιδιών για τη διατροφή, με θέμα «Η διατροφή των εφήβων» στο γενικό Λύκειο Σητείας (Κρήτη).
• Συμμετοχή στην επιστημονική διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης κοινού «Επίκαιρα θέματα στον χώρο της Διατροφής & η συμβολή τους σε θέματα Υγείας και Πρόληψης» από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
• Συμμετοχή μαζί με την ΕΔΔΕ στην διαδραστική εκδήλωση ενημέρωσης κοινού που διοργανώθηκε στο «Global Wellness Day».
• Συμμετοχή στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τις ΕΔΔΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.

Παρακολουθεί Ιατρικά Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Κλινικά φροντιστήρια Διατροφής και Διαιτολογίας καθώς και Παθολογικών καταστάσεων, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο κλάδο της Διατροφής και της Υγείας.