Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Γιατί να καταναλώσουμε την βρώμη και τα υποπροϊόντα αυτής;

Τα επίπεδα κατανάλωσης των προϊόντων βρώμης στον ελληνικό πληθυσμό τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανίσει σημαντική αύξηση και αυτό διότι ο κόσμος στρέφεται σε επιλογές τροφίμων που έχουν οφέλη στην υγεία και το γενικότερο ευ ζην του.

Τι κάνει όμως την βρώμη και τα υποπροϊόντα της τόσο σημαντικά?

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε  ότι η βρώμη είναι μία θρεπτική τροφή, η οποία μας προσφέρει  πρωτεΐνες καλής ποιότητας  περιέχοντας οκτώ βασικά αμινοξέα, που  συντελούν ως μια πηγή πρωτεϊνών σπουδαίας βιολογικής αξίας (16,9γρ πρωτείνης/100γρ προϊόντος) , σημαντικές ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και φυτοχημικών .

H βρώμη είναι μια πολύτιμη τροφή, τόσο για τη διατροφή των βρεφών  όσο και για την διατροφή των ενηλίκων.

Εκτός από τις διατροφικές τους  ιδιότητες, τα τρόφιμα με βάση την βρώμη ασκούν μια σειρά ευεργετικών αποτελεσμάτων που μπορεί να είναι βοηθητικά στην πρόληψη ή βελτίωση των παθολογικών καταστάσεων, όπως της:

  • Γαστρεντερικής λειτουργίας
  • Διαχείρισης του μεταβολισμού της γλυκόζης
  • Χοληστερόλης στο αίμα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πίτουρου βρώμης μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα και αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται ειδικά στις διαλυτές ίνες (β-γλυκάνη).
  • Καλής λειτουργίας της πέψης
  • Καλής λειτουργίας του εντέρου
  • Καλής λειτουργίας της καρδιάς. Δια μέσω της μεγάλης περιεκτικότητας σε λινελαϊκα και ω-3 λιπαρά οξέα <<καλά λιπαρά>>  τα οποία βοηθούν στην μείωση της κακής χοληστερίνης (ΛιποπρωτεΪνη χαμηλής πυκνότητας),  ενισχύοντας  τις λειτουργίες της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, τα τρόφιμα με βάση τη βρώμη όπως ψωμιά, ΠΤΙ-ΜΠΕΡ με βρώμη, μπισκότα, δημητριακά για πρωινό, νιφάδες και παιδικές τροφές κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος .

Παρόλα αυτά οι καταναλωτές αναζητούν γευστικές επιλογές με βρώμη δεδομένου ότι σκέτη η βρώμη δεν είναι πολύ γευστική. Μια πρακτική λύση, για όσους θέλουν να έχουν μαζί τους κάθε ώρα της ημέρας ένα υγιεινό, ελαφρύ και απολαυστικό σνακ,  μια πολύ ωραία πρόταση είναι τα Πτι Μπερ με βρώμη, που έχουν λίγες θερμίδες (μόλις 32 θερμίδες ανά μπισκότο). Η κατανάλωση τους μπορεί να γίνει με πολλούς  διαφορετικούς τρόπους: από σκέτα μέχρι με κεφίρ, ή  γιαούρτι, ή ακόμα και ως συνοδευτικό σε διάφορα ροφήματα, φρούτα και χυμούς.

Βιβλιογραφία :

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com