Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Θέλω να μειώσω την κυτταρίτιδα, μπορώ;

Η κυτταρίτιδα εκδηλώνεται εσωτερικά, με τη διαταραχή του κυκλοφορικού περιφερικού συστήματος και ιδιαίτερα του λεμφικού και του φλεβικού, με τη λεγόμενη ‘’φλούδα πορτοκαλιού’’, στο πρώτο στάδιο. Η κυτταρίτιδα είναι πιο συχνή στο γυναικείο φύλο, χωρίς να κάνει διακρίσεις όσον αφορά την ηλικία.

Στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας, υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Το πρώτο ή πρώιμο στάδιο, είναι αυτό στο οποίο είναι και πιο εύκολο να επέμβουμε και να δούμε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια, το φαινόμενο είναι πιο περίπλοκο. Σε όποιο στάδιο και εάν βρίσκεται η κυτταρίτιδα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στους παράγοντες που ευθύνονται για αυτήν.

Ας δούμε λοιπόν μερικές συμπεριφορές τις οποίες μπορούμε να τροποποιήσουμε ή να υιοθετήσουμε, βελτιώνοντας όσο το δυνατόν αυτήν την όψη του φλοιού του πορτοκαλιού.

  1. Αποφύγετε την καθιστική ζωή. Οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας μέσω της καθιστικής ζωής αφορούν την μείωση της μυϊκής μάζας με ταυτόχρονη αύξηση του λιπώδους ιστού. Η απώλεια μυϊκού τόνου, οδηγεί και σε μείωση της ενέργειας με συνέπεια την επιβράδυνση της φλεβικής επιστροφής και την αύξηση της κατακράτησης. Στην πράξη, το ποδήλατο, το κολύμπι, η γυμναστική στο νερό, αλλά και οι περίπατοι σε ανηφορικό έδαφος αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για να αποβάλλει το σώμα το λίπος και την κυτταρίτιδα.
  2. Μπορεί να σας φαίνεται εξαιρετικά απλό, αλλά η στάση του σώματος, καθώς και οι επιλογές των ρούχων και των παπουτσιών έχουν μερίδιο ευθύνης στην δημιουργία της κυτταρίτιδας. Περιορίστε τον χρόνο που σταυρώνετε τα πόδια σας, καθώς με τον τρόπο αυτό ασκείται συνεχής πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, που ευνοεί την κυτταρίτιδα. Λίγες διατατικές ασκήσεις των μυϊκών ινών πρωί και βράδυ θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Φροντίστε να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια, και να σηκώνεστε και να κάνετε μερικά βήματα, εάν η εργασία σας είναι καθιστική για αρκετές ώρες, ώστε να ενεργοποιείτε την κυκλοφορία στα πόδια σας.
  3. Το επιπλέον βάρος μπορεί να είναι επιβαρυντικό για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, χωρίς να εξαιρούνται από το φαινόμενο της όψης του φλοιού του πορτοκαλιού και άτομα με φυσιολογικό βάρος. Σίγουρα η μείωση του βάρους είναι βοηθητική, όμως προσοχή καθώς η ταχεία απώλεια δεν επιδρά θετικά τόσο στον οργανισμό μας, όσο και στην κυτταρίτιδα.
  4. Στην πράξη, όσον αφορά την διατροφή θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις που αφορούν την μείωση των απλών υδατανθράκων (ζάχαρη, σοκολάτα, άσπρο αλεύρι), την αύξηση των σύνθετων υδατανθράκων, την μείωση της χρήσης του υπερβολικού αλατιού, και των προϊόντων που περιέχουν κρυφό αλάτι (αλλαντικά, κονσέρβες, αλμυρά σνακ), την μείωση του αλκοόλ και την ταυτόχρονη αύξηση των φρούτων,  των λαχανικών, του νερού και συγκεκριμένων βοτάνων.
  5. Πείτε όχι στο κάπνισμα και στο άγχος. Με το κάπνισμα αυξάνονται οι ελεύθερες ρίζες που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση του δέρματος, ενώ το άγχος επηρεάζει την κυτταρίτιδα με την πιθανή αύξηση ορμονών που παράγονται, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα κυτταρικά τοιχώματα και τα αιμοφόρα αγγεία. Η γιόγκα και η κατανάλωση ενός χαλαρωτικού ροφήματος (π.χ λουίζα, χαμομήλι), μπορεί να σας προσφέρουν την χαλάρωση που χρειάζεστε.
  6. Εάν η κυτταρίτιδα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με απολέπιση (σκραμπ) και με μασάζ μπορούμε να δούμε θετικά αποτελέσματα. Η απολέπιση μειώνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού μέσω της αποβολής των τοξινών και των νεκρών κυττάρων, ενώ οι μαλάξεις και οι εντριβές, βοηθούν στην καταπολέμηση της κατακράτησης των υγρών.
  7. Τέλος, υπάρχουν διάφορες ακόμα τεχνικές οι οποίες, εάν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να αποβούν βοηθητικές. Το λεμφικό μασάζ, είναι μια τεχνική που με τις μαλάξεις, μπορεί να ενεργοποιήσει τη λεμφική κυκλοφορία, περιορίζοντας την κατακράτηση που ευνοεί την δημιουργία κυτταρίτιδας. Η πιεσοθεραπεία, είναι παρόμοια με το λεμφικό μασάζ, αλλά θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού την ξεκινήσετε, καθώς δεν ενδείκνυται σε ορισμένες παθήσεις. Η μεσοθεραπεία, αφορά την άμεση χορήγηση μικρών δόσεων φαρμάκων στο δέρμα, ενώ οι υπέρηχοι είναι ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας, όπου προκαλούν δονήσεις στην περιοχή με κυτταρίτιδα.

Aξίζει βέβαια, να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψή της. Να θυμάστε, ότι μία σωστή διατροφή και μία δραστήρια ζωή αποτελούν σημαντικά κομμάτια τόσο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Σχετικά με τον δημιουργό

Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / Διαιτολόγος-Διατροφ...

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ -- ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ, MSc
ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 34
55133, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ. 2310 439300
ΚΙΝ. 6944208426
EMAIL: info@dietme.gr
WEBSITE: http://dietme.gr/