Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Νερό και αδυνάτισμα… πάνε πακέτο!

Η παχυσαρκία αποτελεί τη ‹‹μάστιγα›› του 21ου αιώνα όλων των ηλικιακών ομάδων. Ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί αυτή η πανδημία αποτελεσματικά. Έχει αποδειχθεί αναμφισβήτητα η αξία του νερού για την υγεία του ανθρώπινου σώματος, όμως πως συνδέεται η μείωση του σωματικού βάρους με τη πρόσληψη νερού.

Το περιοδικό Journal of Natural Science, Biology and Medicine δημοσίευσε έρευνα που διεξήχθη σε 50 υπέρβαρες γυναίκες καταναλώνοντας 1,5L νερό 30 λεπτά πριν το πρωινό ,το μεσημεριανό και το βραδινό για 8 εβδομάδες.  Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μείωση του σωματικού βάρους κατά 1,5 Kg περίπου, μείωση του ΔΜΣ κατά 0,6 μονάδες περίπου, μείωση του αθροίσματος πάχους βάση δερματοπτυχομέτρησης κατά 3 εκατοστά και αναστολή της όρεξης.

Άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Obesity θέλησε να δείξει αν η κατανάλωση νερού αυξάνει την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια μιας υποθερμιδικής δίαιτας σε άτομα ηλικίας 55-75 ετών. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξαν μείωση έως και 2 Kg των συμμετεχόντων και  44% μεγαλύτερη μείωση βάρους κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων της έρευνας. Τη μείωση σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους σε γυναίκες ηλικίας 25-50 ετών επιβεβαίωσε και άλλη έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity.

Συνεπώς, το πόσιμο νερό εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στο σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού δρα παράλληλα στη μείωση του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους μέσω των μηχανισμών της καταστολής τη όρεξης, της αύξησης του κορεσμού και της πρόκλησης θερμογένεσης.

 

Βιβλιογραφία:

Vinu V, Anjali J. Effect of excessive water intake on body weight, body mass index, body fat and appetite of overweight female participants. J Nat Sci Biol Med. 2014 Jul-Dec; 5(2): 340–344.

Dennis et al. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity. 2010 Feb;18(2):300-7.

Stookey et al. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting  woman  independent of diet  and activity. Obesity. 2008 Nov;16(11):2481-8

Σχετικά με τον δημιουργό

Ευγενία Λάζου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Ευγενία Λάζου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης και κατέχει Δίπλωμα Ειδικού Εφαρμογών Διαιτητικής από Δημόσιο ΙΕΚ.
email: evgelazou@yahoo.gr
Ολοκλήρωσε το 2014 τη πτυχιακή της εργασία με θέμα ‹‹Αξιολόγηση και σύγκριση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών των παιδιών ηλικίας 8-11 χρονών στη Σητεία το 2014››, η οποία παρουσιάστηκε στο 11ο Μακεδονικό Συνέδριο Διατροφής στη Θεσσαλονίκη το 2015.
Πραγματοποίησε το 2014 την 6μηνη πρακτική της άσκηση στο νοσοκομείο Π.Γ.Ν Αττικόν.
Από τον Οκτώβριο του 2016 παρακολουθεί τον εκπαιδευτικό κύκλο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο ‹‹Πιστοποιημένη Κατάρτιση στη Συμβουλευτική, το Life Coaching και το Mentoring››.
Άλλες δραστηριότητες που έχει συμμετάσχει:
• Ενημέρωση των παιδιών για τη διατροφή, με θέμα «Η διατροφή των εφήβων» στο γενικό Λύκειο Σητείας (Κρήτη).
• Συμμετοχή στην επιστημονική διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης κοινού «Επίκαιρα θέματα στον χώρο της Διατροφής & η συμβολή τους σε θέματα Υγείας και Πρόληψης» από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία.
• Συμμετοχή μαζί με την ΕΔΔΕ στην διαδραστική εκδήλωση ενημέρωσης κοινού που διοργανώθηκε στο «Global Wellness Day».
• Συμμετοχή στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τις ΕΔΔΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.

Παρακολουθεί Ιατρικά Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Κλινικά φροντιστήρια Διατροφής και Διαιτολογίας καθώς και Παθολογικών καταστάσεων, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στο κλάδο της Διατροφής και της Υγείας.