Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Γράφτηκε απο Αθανάσιος Τάνης

Με τον όρο προσλαμβανόμενη ποσότητα αναφοράς (ΠΠΑ) εννοούμε την συνολική ποσότητα που πρέπει να λαμβάνει κατά μέσο όρο ένας ενήλικας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες σε μια διατροφή 2000 (kcal) θερμίδων.

Η σαφής και περιεκτική επισήμανση των τροφίμων, παρέχει στους καταναλωτές διατροφικές πληροφορίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν συνειδητές επιλογές. Αυτές οι επιλογές καθίστανται δυνατές μέσω της καλύτερης κατανόησης της ποσότητας της ενέργειας και των βασικών θρεπτικών συστατικών, που περιέχονται σε μια μερίδα και το ποσοστό, που αντιπροσωπεύουν σε σχέση με την ημερήσια διατροφική πρόσληψη ενός μέσου ατόμου, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη αυτά τα στοιχεία στο πλαίσιο του καθημερινού τους διαιτολογίου.

Τα ποσοστά ΠΠΑ που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων, ορίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τον κανονισμό 1169/2011 και βασίζονται σε επιστημονικές συμβουλές από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Στους παρακάτω πίνακες παραθέτονται οι διατροφικές τιμές αναφοράς για ενέργεια, θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.

Η προτεινόμενη επισήμανση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αναφοράς για την ενέργεια (8400 kJ/2000 kcal) αντιστοιχεί στη συνιστώμενη πρόσληψη ενέργειας για μια γυναίκα με μέτρια φυσική δραστηριότητα και ο λόγος που επιλέχθηκε η προβολή των ενδεικτικών προσλήψεων των γυναικών στις ετικέτες των τροφίμων είναι η κάλυψη των κατώτατων προσλήψεων και η αποφυγή πρόσληψης περισσότερων θερμίδων και θρεπτικών συστατικών (λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, νάτριο) που επιβαρύνουν τον οργανισμό.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • www.referenceintakes.eu
  • ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) αριθ. 1169/2011

Σχετικά με τον δημιουργό

Αθανάσιος Τάνης

Ο Τάνης Αθανάσιος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1989.

Είναι απόφοιτος τεχνολόγος τροφίμων από το Αλεξάνδριο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Είναι ενταγμένος στο μητρώο εγκεκριμένων εκπαιδευτών προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων του Ε.Φ.Ε.Τ. και αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Τροφίμων.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου και διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σε εταιρείες παραγωγής γαλακτοκομικών και ζαχαρωδών προϊόντων, εφαρμόζοντας τα πιο αυστηρά πρότυπα ποιότητας ενώ πλέον είναι υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας σε εργοστάσιο παραγωγής που δραστηριοποιείται στον κλάδο της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής.

Παράλληλα εργάζεται ως εξωτερικός σύμβουλος ποιότητας επιχειρήσεων τροφίμων για μελέτες συστημάτων ποιότητας (HACCP, ISO 22000, BRC & IFS), επισήμανση προϊόντων, εκπαίδευση προσωπικού και επιθεωρήσεις δευτέρου μέρους.

Contact Info

Location: Θεσσαλονίκη
Phone: 6982991508
Email: tanisath1@gmail.com
Web Site: www.lsqualitysolutions.gr