Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Πως μπορώ να αδυνατίσω χωρίς να στερηθώ την αγαπημένη μου καθημερινή συνήθεια, τον καφέ;

Το καλοκαίρι έχει καταφτάσει και οι ζεστές ημέρες του μας προδιαθέτουν στο να καταναλώσουμε δροσιστικά υγρά με άμεσο στόχο την ενυδάτωση αλλά και την απόλαυση ταυτοχρόνως. Σε αυτήν μας την προσπάθεια πολλές φορές καταφεύγουμε σε επιλογές καφέδων ή αναψυκτικών που μας φορτώνουν με κενές θερμίδες ( ειδικά αν εμπεριέχουν γάλα, ζάχαρη, γλυκαντικά, κρέμες κ.α. ) , τα οποία και εντέλει δυσχεραίνουν την προσπάθεια για μείωση η διατήρηση του βάρους μας.

Στην περίπτωση του καφέ ο στιγμιαίος καφές, όταν δεν έχει προσθήκες ζάχαρης ή γάλακτος, η θερμιδική του απόδοση είναι μηδαμινή και μπορεί να συνεισφέρει στην αύξηση του μεταβολισμού και κατ’ επέκταση στο αδυνάτισμα.

Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα όμως;

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες  του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία, ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες μετά την κατανάλωση καφέ. Η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), όπου διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι λίγες γουλιές σκέτου καφέ μετά το φαγητό μειώνουν τις θερμίδες του γεύματος που είχε προηγηθεί, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συνήθεια δίνοντας στον εγκέφαλο μας το σήμα τερματισμού του γεύματος.

Είναι φορέας αντιοξειδωτικών (πολυφαινολών) που έχουν επίδραση στην συνολική υγεία και την αντιγήρανση, βοηθώντας τον οργανισμό να λειτουργεί εύρυθμα.

Συνεπώς, βάσει των παραπάνω προκύπτει ότι ο καφές βοηθά το σώμα να έχει καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο τα ενεργειακά υποστρώματα.

Ενώ, συμβάλει στην καθημερινή ενυδάτωση, δεδομένου  ότι περιέχει πάνω από 98% νερό, αρκεί να μην ξεπερνάτε την ημερήσια σύσταση για 400mg καφεΐνης (2-3 στιγμιαίοι νες ή φραπέ χωρίς να υπάρχει άλλη πηγή καφεΐνης μέσα στην ημέρα).

Εν κατακλείδι η ισορροπημένη κατανάλωση στιγμιαίου καφέ βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού που έμμεσα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια λίπους. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεχτικοί με τι θα συνοδεύσουμε τον καφέ ( γλυκά, αρτοποιήματα με ζάχαρη, βουτήματα κ.α. ) . Τέλος θα πρέπει πάντοτε να συνδυάζεται με έναν υγιεινό τρόπος ζωής, ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Έχει ιδρύσει το γυμναστήριο Calisthenics & Fitness Society στην Νέα Φιλαδέλφεια

Ειναι ο διευθυντής ύλης του Diatrofi.gr

Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικός συνεργάτης και καθηγητής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Το μεταπτυχιακό του πραγματοποιήθηκε στο European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας και η διατριβή του είχε να κάνει με τις διατροφικές διαταραχές σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 επιλέχθηκε απο την Oxford abstracts ως ομιλητής στο 13ο Ευρωπαικό Συνέδριο Διατροφής (FENS 2019), στην Ιρλανδία.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com