Dr Plus - Diatrofi

Καθημερινή Διατροφή

Τα μυστικά πίσω από την γλουτένη

Τι είναι η γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια γενική ονομασία για τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και τριτικάλε – μια διασταύρωση μεταξύ σίτου και σίκαλης.

Παραδείγματα τροφών που περιέχουν γλουτένη

Οι πιο συνήθεις τροφές με γλουτένη είναι τα δημητριακά, το κέικ, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, οι σούπες κ.α.

Ενώ ίχνη γλουτένης μπορούν να βρεθούν και σε πολλά προϊόντα του εμπορίου όπως στα dressing για σαλάτες , στις σάλτσες, στα προϊόντα που έχουν χρωματιστεί και στα γλυκά.

Στον αντίποδα, τρόφιμα τα οποία είναι από τη φύση τους απαλλαγμένα από γλουτένη είναι το ρύζι, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το κρέας, το ψάρι, τα λαχανικά και τα όσπρια.

Επιμόλυνση τροφίμων που είναι από την φύση τους απαλλαγμένα από γλουτένη

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι, μπορεί μια τροφή από την φύση της να μην περιέχει γλουτένη, όμως μπορεί να προκύψει διασταυρούμενη επιμόλυνση όταν το τρόφιμο αναπτύσσεται δίπλα-δίπλα με σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βρώμη, η οποία μπορεί να προσθέσει ποικιλία και πολλά διατροφικά οφέλη στη δίαιτα χωρίς γλουτένη. Όμως οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες του Celiac Disease Foundation συστήνουν μόνο βρώμη που χαρακτηρίζεται και αναγράφεται στην συσκευασία ως χωρίς γλουτένη.

Πώς να αναγνωρίσω τα προϊόντα χωρίς γλουτένη?

Η σωστή αναζήτηση για προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν μένει σε μια απλή λεκτική αναφορά ή σε κάποιο καρτελάκι του σούπερ μάρκετ . Ο ορθότερος και πρακτικότερος τρόπος αναζήτησης  είναι να μάθουμε να διαβάζουμε τα σήματα που αναγράφονται στις συσκευασίες. Συγκεκριμένα για την απουσία της γλουτένης να αναζητήσουμε το σήμα του διαγραμμένου σιταριού. Επίσης να ελέγξουμε στην συσκευασία αν φέρει το ειδικό σύμβολο που δηλώνει ότι είναι εγκεκριμένο απ΄τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κοιλιοκάκης A.O.E.C.S  και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

 Τι επιλογές σνακ κυκλοφορούν στο εμπόριο:

 Γενικά μια διατροφήάνευ γλουτένης είχε πολλούς περιορισμούς, πλέον όμως η αγορά ανθίζει με γευστικές και θρεπτικές λύσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη, που ως στόχο έχουν  την βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Παρακάτω, παραθέτονται μερικά από τα σνακ χωρίς γλουτένη : 

  • Ψωμί χωρίς γλουτένη Παπαδοπούλου : Το ψωμί είναι μια εξαίρετη βάση ώστε να φτιαξουμε τοστ, κλαμπ σαντουιτς και πολλές ακόμη ιδέες μονάχα με δυο φετούλες.
  • Κράκερ από ρύζι και καλαμπόκι:Μια βολική λύση για τα ενδιάμεσα γεύματα. Μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν με μια φρέσκια τροφή, όπως μια μερίδα φρούτου, η λαχανικού, τσιπς λαχανικών ή αποξηραμένα φρούτα.
  • Φρυγανιές χωρίς γλουτένη: Ένα γρήγορο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Συνδυάζονται με τα πάντα και ιδίως με ζεστά ροφήματα όπως τσάι.
  • Μπισκότα χωρίς γλουτένη:  Μια εξαιρετική ενδιάμεση λύση, που αν συνδυαστούν με μια μερίδα φρούτου, δημιουργούν μια απολαυστική 2άδα.

Βιβλιογραφία:

https://celiac.org/gluten-free-living/what-is-gluten/

Σχετικά με τον δημιουργό

Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc

Email: Basileioskats@hotmail.com
Ο Βασίλειος Κατσίλας γεννήθηκε στην Λέσβο το 1993.

Είναι διατροφολόγος-διαιτολόγος απόφοιτος του Αλεξάνδρειου τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, με πλήθος πιστοποιήσεων από ενημερώσεις επιστημονικών μελετών, για την βέλτιστη αντιμετώπιση των στόχων που θέτονται στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.

Είναι ενεργός αθλητής της πολεμικής τέχνης του Jiu Jitsu κάνοντας πρωταθλητισμό, με πολλές διακρίσεις σε πανελλαδικό όσο και σε διεθνή επίπεδο.

Την περίοδο 2014-2015 υπήρξε μέλος του ερευνητικού προγράμματος ΕΣΠΑ συμμαχία για την υγεία- διατροφή συνεργαζόμενος άριστα με διεπιστημονικές ομάδες.

Υπήρξε επαγγελματίας ναυαγοσώστης θαλάσσης με καταγεγραμμένες επεμβάσεις διάσωσης, καθώς και εθελοντής ναυαγοσώστης στην περιοχή του Μολύβου Λέσβου για την διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου και παρέλαβε έπαινο για τις επεμβάσεις του με την Ένωση Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ναυτιλίας Αιγαίου.

Η πτυχιακή του εργασία είχε ως θέμα τα συμπληρώματα διατροφής και πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο πρότυπο κλινικό διατροφολογικό-διαιτολογικό γραφείο της κυρίας Λιτσαρδοπούλου Αλεξάνδρας.

Είναι συνεργάτης στο διαιτολογικό γραφείο του Κυρίου Ευάγγελου Ζουμπανέα ως Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Συνεργάζεται ως Executive Director με το Diatrofi.gr

Είναι εξειδικευμένος θεραπευτής των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας (Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity) και αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών (ΚΕΑΔΔ).

Είναι ενεργός μεταπτυχιακός φοιτητής του European University Cyprus στο τομέα της δημόσιας υγείας.

Additional Info
• Περιοχή: Αττική
• Κινητό:6980874162
• Email: Basileioskats@hotmail.com